TESTOVI

Suptilne promjene za novi model

Apple iPhone 13

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.8/5 - (32 votes)

Kamere

Iako su na poleđini i dalje samo 2 kamere, i one su poboljšane. Tako je ovogodišnji model dobio 2 kamere sa prošlogodišnjeg iPhone 12 Pro Max modela, zajedno sa sensor-shift optičkom stabilizacijom za glavnu kameru. U moru uređaja sa 3 ili više kamera na poleđini, Apple je ostao vjeran manjem broju kamera, ali kvalitetnijih. Za razliku od spomenutog 12 Pro Max nedostaje telefoto kamera. No nije da za istom žalimo previše.

Samo sučelje kamere je vrlo jednostavno i poznato sa drugih iPhone modela. Na lijevoj strani se nalazi tipka za uključivanje/isključivanje Live načina i bljeskalicu te tipka za dodatne postavke. Na desnoj strani se nalazi okidač kao i izbornik za način rada kamera. Lijevo od toga je tipka za prebacivanje između stražnjih kamera.

Novost je mogućnost odabira „stila“ fotografije, tj možete odabrati jedan od 5 stilova koje možete dodatno prilagoditi. Pomoću njih možete birati ako želite izraženije boje ili kontraste ili želite toplije boje fotografija.

Glavna kamera je širokokutna te i dalje broji 12 MP, sa f/1,6, ali sada sa poboljšanom stabilizacijom. Kvaliteta fotografija je na vrlo visokoj razni, bilo da se radi o fotografijama u dnevnim ili noćnim uvjetima, kao što bi i očekivali od telefona ovog cjenovnog ranga. Fotografije u dnevnim uvjetima imaju dosta dobar dinamički raspon, a uzvrat boja je odlična, tj boje nisu previše naglašene, što je ponekad slučaj kod pojedinih konkurenata. Kontrasti su vrlo dobri a fotografije imaju jako puno detalja.

Za fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja kamera automatski pokreće noćni način. Kvaliteta fotografija je i u ovom slučaju na vrlo visokom nivou, a same fotografije imaju dosta detalja i dobre kontraste i dinamički raspon. Optička stabilizacija svakako pomaže kvaliteti noćnih fotografija.

Druga kamera na poleđini je ultraširokokutna kamera koja je jednaka prošlogodišnjem modelu. Ima 12 MP, f/2,4 i pokriva kut od 120 stupnjeva. Kvaliteta fotografija je sasvim pristojna, sa vrlo dobrim uzvratom boja. Kontrasti su dosta dobri kao i dinamički raspon. Jedino bi moglo biti malo više detalja.

U noćnim uvjetima kamera daje dosta dobre fotografije, sa dobrim uzvratom boja. No detalja je nešto manje i primjetan je šum. Za dijeljenje fotografija društvenim mrežama, ova kamera će i u noćnim uvjetima dati dosta dobre rezultate.

Prednja kamera je istovjetna prošlogodišnjem modelu te i ona broji 12MP. Veličina fotografije ovisi o načinu fotografiranja. Ako „selfie“ radite tako da mobitel držite vertikalno, veličina fotografije je 7MP, no ako snimate horizontalno, onda dobijete fotografiju u punoj rezoluciji od 12 MP.

Kvaliteta fotografija sa prednjom kamerom je odlična. Uzvrat boja je vrlo dobar kao i kontrasti i dinamički raspon, dok je šum minimalan. Sa prednjom kamerom je moguće snimiti i vrlo dobre portrete koji imaju dosta detalja i vrlo dobar uzvrat boja.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja i video zapisa u HD rezoluciji sa 30/60 fps ili 4K rezoluciji sa 24/30/60 fps. Kvaliteta video zapisa je vrhunskom nivou za mobitel. Uzvrat boja je vrlo dobar kao i dinamički raspon, a stabilizacija odrađuje vrhunski posao.

Novost kod ovog uređaja je i „filmski“ način snimanja video zapisa koji je ograničen na 1080p rezoluciju, a omogućuje dinamičko premještanje fokusa sa jednog objekta na drugi tijekom snimanja.

Sve tri kamere na ovom uređaju daju vrlo dobre fotografije, pogotovo glavna kamera koji je optički stabilizirana. No ipak postoji jedno područje u kojem „šteka“. A to su makro fotografije. Ako želite sa glavnom kamerom snimiti makro fotografiju to neće biti moguće, već je potrebno dosta odmaknuti mobitel od objekta fotografiranja. Šteta.

Operativni sustav i sučelje

Prošle godine, kada je Apple izbacio iOS 14, napravljena je najveća promjena u samom korisničkom sučelju, tj izgledu istoga.

Apple iPhone 13 dolazi sa iOS 15 operativnim sustavom, odnosno zadnjom verzijom 15.4.1. iOS 15 je samo nadogradnja prijašnje verzije, sa sitnim poboljšanjima i novim izgledom pojedinih ikonica.

Zaslon zaključavanja je poprilično jednostavan te nudi prikaz sata i datuma, a ispod se prikazuju obavijesti. Na dnu se nalaze dvije tipke, jedna za paljenje lampe druga za pokretanje kamere. Dugim pritiskom se pokreće određena akcija, te se tako zaobilazi otključavanje mobitela, tj nije potreban Face ID da bi se te aplikacije pokrenule.

Od iOS-a 14, na početni zaslon je moguće dodavati i svojevrsne widgete kao što je to moguće na Androidu. Widgeti mogu biti veličine 2×2, 4×2 ili 4×4. Veličina rastera na svakom početnom ekranu je 4×6. Aplikacije je moguće razmještati po početnim zaslonima, ali nikako ne može biti „rupa“ između aplikacija. Na dnu ekrana se nalazi traka sa 4 aplikacije koje možete postaviti prema vlastitom rasporedu.

Krajnje desni ekran je „Medijateka“ odnosno „App library“, ono što je ladica sa svim aplikacijama kod Android uređaja. U ovom slučaju, aplikacije su složene u različite mape. U postavkama nema mogućnosti isključivanja „Mediateke“.

Kranje lijevi ekran je ostao rezerviran za „Today“ na koji je moguće dodavati različite widgete ili stagove.

Do centra sa obavijestima se dolazi povlačenjem na lijevog vrha ekrana prema dolje. Tada su vidljive sve stare obavijesti koje nisu obrisane.

Povlačenjem sa desnog vrha ekrana prema dolje, otvara se kontrolni centar koji je poznat i sa prijašnjih modela. Tako na jednom mjestu možete podesiti osvjetljene ili glasnoću, isključiti neku od 4 postavke (zrakoplovni način, mobilni podaci, wi-fi, bluetooth) ili vidjeti što vam trenutno svima na mobitelu. Na dnu je su 4 prečaca za aplikacije: bljeskalica, brojač, kalkulator i kamera.

Zanimljiva opcija je svakako dvostruko ili trostruko lupkanje po pozadini mobitela. Tako u postavkama možete odabrati koju aplikaciju želite pokrenuti. Svakako zna ubrzati pokretanje aplikacija.

Navigacija kroz sustav je pomoću gesti. Povlačenjem od dna prema gore dolazi se na početni ekran, a povlačenjem od dna ekrana i zadržavanjem na pola, otvara se popis otvorenih aplikacija.

Od iPhone-a X, Apple je izbacio home tipku te je ponudio samo Face ID za otključavanje mobitela. Podešavanje Face ID-a je dosta brzo i ne oduzima puno vremena. U postavkama možete odabrati za što sve želite koristiti Face ID.

Prilikom svakodnevnog korištenja ova opcija radi jako dobro i brzo, čak i brže nego čitač otiska prsta na nekim mobitelima. A dobro radi i u uvjetima lošijeg osvjetljenja. No voljeli bi se postoji i čitač otiska prsta.

Ako prelazite sa nekog drugog operativnog sustava na iOS, svakako će trebati malo vremena na privikavanje. No ono što će te brzo shvatiti je da sve radi jako brzo i fluidno, bez zastajkivanja. No ništa manje ne bi ni očekivali. Jedino što nam nedostaje je vibracijski odziv prilikom pisanja poruka. No to je moguće zaobići instalacijom neke druge tipkovnice.

U App storeu će te naći mnoštvo korisnih aplikacija, pa čak i od Googlea.

Zaključak

Appleov novi model iPhone 13 je svojevrsna evolucija modela iPhone 12 koji donosi suptilna poboljšanja koja su strateški usmjerena na važna područja. Kamera i procesor su tek neznatno poboljšani, kao i baterija, pa ostaje pitanje da li će to biti dosta privuče korisnike iPhonea 12 ili Apple cilja na korisnike iPhonea 11 i drugih. iPhone 13 najveću konkurenciju ima upravo u vlastitim redovima sa modelom iPhone 12 i iPhone 13 Pro, ali i u svijetu Android sa Samsungom S22. Apple iPhone 13 je odličan mobitel sa odličnim performansama i vrlo vrlo dobrim kamerama kojem je malo teže naći zamjerku, osim cijene.

 

4.8/5 - (32 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1