TESTOVI

Suptilne promjene za novi model

Apple iPhone 13

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.8/5 - (32 votes)

Nova godina donijela je novu generaciju iPhone uređaja koja sada nosi broj 13. A iPhone 13 dolazi u čak 4 varijante: mini, 13, Pro i Pro Max. Ovaj put nam je na testu „standardni model“, 13 koji predstavlja zlatnu sredinu, po pitanju veličine.

Dizajn i kvaliteta

Otkako je Apple izbacio punjač iz prodajnog paketa, kutija u kojoj dolaze novi uređaji su manji. A ista stvar je i sa ovim uređajem. Pored mobitela u paketu dolazi samo Lightening kabel te upute.

Apple iPhone 13 se uvelike oslanja na dizajn prošlogodišnjeg iPhonea 12. Ravne linije dominiraju ovim uređajem. Prednja kao i stražnja strana su u potpunosti ravne, kao i bočne strane uređaja. Bez obzira na to, kada mobitel držite u ruci, nema osjećaja da su bridovi oštri. Kutovi uređaja su blago zaobljeni.

Na prednjoj strani dominira, kao i prošle godine 6,1“ ekran, sa i dalje relativno velikim izrezom za kamere i svim senzorima za Face ID. Apple tvrdi da je izrez na ovom modelu 20% manji nego na iPhone 12. Obrub oko ekrana je ujednačen sa svih strana ekrana, a kada bi ga usporedili sa Android mobitelima, možemo reći da bi obrub mogao biti malo manji.

Stražnja strana mobitela je i dalje vrlo jednostavna. Najveća vidljiva promjena je u rasporedu kameru. Za razliku od prošlogodišnjeg modela kada su kamere složene jedna ispod drugu, sada su kamere postavljene dijagonalno. Razlog za ovu promjenu leži u nešto većem senzoru glavne kamere.

Sami moduli kamere su nešto izdignuti od stražnjeg kućišta, no zbog veličine kamera, klacanje mobitela nije jako izraženo.

Na desnoj strani se nalazi tipka za paljenje koja je dosta velikih dimenzija, dok se na lijevoj strani smjestila sklopka za uključivanje/isključivanje „tihog načina rada“, odnosno paljenja/gašenja zvukova obavijesti i zvona. Ispod su smještene dvije tipke za glasnoću koje su malo razdvojene. Pri dnu se smjestio utor za nano SIM memorijsku karticu.

Na donjoj strani se smjestio mikrofon, Lightning priključak te zvučnik koji u kombinaciji sa zvučnikom smještenim unutar slušalice daje vrlo kvalitetan stereo zvuk.

Prednja i stražnja strana su zaštićene staklom, a u kombinaciji sa mat aluminijskim okvirom, daju dojam čvrstog i kvalitetnog uređaja. Što iPhone 13 svakako i je. A to potvrđuje i masa od 174 g, što je za 10 grama više od prethodnika. Ovaj uređaj je također i 0,3mm deblji od prethodnika. Po pitanju dimenzija i težine je u rangu sa Android konkurencijom sa sličnom dijagonalom ekrana. Bez obzira na dosta ravne linije, uređaj jako lijepo leži u ruci te se lako barata samo sa jednom rukom. Sami položaj fizičkih tipki je vrlo dobar. Iako je stražnja strana zaštićena staklom, mobitel nije jako sklizak, no na tamnijim verzijama su otisci itekako vidljivi.

Apple iPhone 13 i dalje posjeduje IP68 zaštitu od vode i prašine, tako da će se bez brige uređaj moći smočiti bez da nastrada.

Zaslon

iPhone 13 koristi identičan ekran kao i iPhone 12, ali je na ovogodišnjem modelu nešto svjetliji. I dalje se radi o Super Retina OLED ekranu, sa rezolucijom 1170×2532 piksela koji je zaštićen sa „keramičkim staklom“. PRO modeli iz serije 13 dolaze sa 120 Hz osvježenjem ekrana, dok iPhone 13 i 13 mini dolaze sa standardnih 60 Hz osvježenjem. U današnje vrijeme i višestruko jeftiniji uređaji nude 90 Hz ekran a pojedini konkurenti iz Android tabora i 120 Hz osvježenje.

Sami ekran je vrlo kvalitetan, sa vrlo dobrim uzvratom boja i odličnim kutovima gledanja. Vidljivost na suncu je vrlo dobra, tako da će te i za jačeg sunca bez problema vidjeti sadržaj na ekranu.

Podržana je naravno i „True tone“ tehnologija koja prilagođava boje ambijentu u kojem koristite mobitel.

Iako se radi o OLED ekranu, nije podržan Always ON prikaz.

Kao najveći nedostatak ovog ekrana bi mogli izdvojiti standardno osvježenje, no ako ne koristite paralelno uređaj sa 90 ili 120 Hz osvježenjem, razliku nećete uočiti.

Performanse

Nova godina i novi modeli standardno donose i novi procesor. Pohvala Appleu što je u sva 4 ovogodišnja modela ugradio isti procesor, dok se jedino razlikuje količina RAM-a i interne memorije.

Ovogodišnji iPhone 13 dolazi sa Apple A15 Bionic procesorom, koji se i dalje sastoji od 6 jezgri (2+4) ali nešto višeg takta, dok se za grafiku brine 4 jezgreni GPU. Takt procesora je dignut sa 3,1 GHz na 3,23 GHz. Također je povećana i količina interne memorije. Tako sada ovaj mobitel u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa 128 GB interne memorije 4 GB RAM-a.

Ako RAM usporedimo sa sličnim Android uređajima, iPhone ima duplo manje RAM-a, ali to se niti najmanje ne osjeti u radu ovog uređaja.

Podršku za proširivu memoriju iPhone nije nikad imao, pa tako nema niti ovaj model.

Svakodnevne zadatke ovaj mobitel odrađuje bez i najmanjeg naprezanja. Pokretanje zahtjevnijih aplikacija ili igrica, pa i duže igranje istih također prolazi bez ikakvih problema, pa i na najvišim postavkama. Tijekom testa nismo primijetili nikakvog zagrijavanje.

Odradili smo i Benchmark testove koji su ovaj uređaj smjestili na sami vrh ljestvice, čak i iznad Androida sa Snapdragon 888 procesorom.

Još jedno od suptilnih promjena koje nisu oku vidljive je 15% povećanje baterije. Tako baterija u ovom uređaju ima 3240 mAh i podržava 20W brzo punjenje, kao i prošle godine. No isto tako u prodajnom paketu nema punjača, samo USB-C na Lightening kabel.

Podržano je i bežično punjenje do 15W sa MagSafe punjačima ili 7,5W bežično punjenje sa QI punjačima.

Tijekom testa baterija je držala bez jedan dan korištenja. Naravno, ako ste intenzivniji korisnik, baterija će možda iscuriti prije večeri.

4.8/5 - (32 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1