TESTOVI

Novi početak

Honor 50

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4/5 - (6 votes)

Honor kao samostalni proizvođač izlazi na tržište sa svojim prvim modelom 50 i Google servisima. Kakav se pokazao novi uređaj, pročitajte u nastavku testa.

Dizajn i kvaliteta

Tvrtka Honor je osnovana 2013 godine od strane Huaweia te je bio zamišljen kao brand koji će ponuditi pristupačnije uređaje dok su se dizajnom i softwareom uvelike oslanjali na matični Huawei. Zbog restrikcija koje su uvedene 2019. godine Huaweiu, mobiteli tog proizvođača su dolazili bez Google servis, a to se odnosilo i na Honor. Krajem 2020.godine Huawei je prodao Honor, što znači da od tada više nema zabrana za mobitele tvrtke Honor te isti dolaze sa Google servisima. Prvi njihov samostalni uređaj, model 50 je sada dostupan i na Europskom tržištu.

Honor 50 dolazi u poprilično jednostavnoj bijeloj kutiji koja ne otkriva puno. Zato je pravo iznenađenje kada otvorite kutiju i izvadite mobitel. Vrlo lijepi mobitel, tanak, zaobljenog zaslona daje naznaku da se ovdje više ne radi o pristupačnom mobitelu kakve smo znali viđati od ovog proizvođača.

Kada vidite prednju i stražnju stranu ovog uređaja, dizajn je odmah prepoznatljiv. Honor 50 je brat blizanac modela Huawei Nova 9, ne samo po pitanju vanjskog dizajna nego čak i pojedinih specifikacija. Kako je to moguće ako je Honor nije više u vlasništvu Huaweia? Prema pojedinim navodima koje je moguće naći na internetu, Honor navodi da je proces dizajna modela 50 pokrenuti prije više od godinu dana, tj kada su još bili u vlasništvu Huaweia.

Na prednjoj stani se nalazi 6,57 inčni zaobljeni ekran prema bočnim stranicama, kao što smo znali viđati kod Samsunga na njihovoj S seriji. Na vrhu ekrana se nalazi poprilično velika rupa za prednju kameru, a iznad se smjestila slušalica. Samo obrub iznad i ispod ekrana je dosta tanak.

Stražnja strana uređaja je vrlo jednostavna. Na lijevoj strani se nalaze dva nešto veća kruga koja izgledaju kao da su postavljena na jednu „ploču“ te značajno izviruju od stražnje strane mobitela. U gornjem krugu se nalazi glavna kamera, dok donji krug sadrži pomoćne kamere i LED bljeskalicu. Stražnja strana izgleda kao da je napravljena do stakla, no vjerujem da je napravljena od visoko sjajne plastike. Stražnja strana uređaja je također blago zakrivljena prema bočnim stranicama. Zbog sjajne plastike, mobitel je sklizak te ostaje dosta packi na stražnjoj strani.

Honor 50 je dostupan u 4 različite boje, crna, zelenkasta kakvu smo imali na testu, „Honor code“ s Honor natpisom na stražnjoj strani ili Frost Crystal.

Bočne strani uređaja izgledaju kao da su napravljene od aluminija te su i one sjajne. Na lijevoj strani se nalazi tipka za paljenje/gašenje te tipke za glasnoću. Na donjoj strani uređaja se nalazi utor za dvije nano SIM kartice, USB type-C utor te jedan zvučnik. Model 50 dolazi bez 3,5 mm utora za slušalice. No zato će te u paketu pronaći USB Type-C slušalice.

Sami mobitel vrlo dobro leži u ruci te se lako može koristiti i samo jednom rukom. Zbog zaobljenog ekrana i blago zaobljene stražnje strane imate osjećaj da je mobitel još tanji. Fizičke tipke su vrlo dobre, iako su dosta tanke, njihov položaj je jako dobar. Jedino što nas je malo zametalo su stražnje kamere radi kojih se mobitel dosta klacka kada ga stavite na stol. Čak i kada mobitel stavite u silikonsku masku koja dolazi u paketu, i dalje se dešava klackanje.

Iako na utoru za SIM kartice postoji određena brtva, Honor ne navodi da ovaj mobitel ima ikakvu IP zaštitu.

Zaslon

Zaslon je jedan od glavnih aduta Honora 50. Zakrivljeni ekrani su donedavno bili rezervirani za dosta skuplje mobitele, dok su u srednjoj kategoriji rijetkost.

Osim što je zakrivljen, ovaj 6,5 inčni OLED ekran ima rezoluciju od 1080 x 2340 piksela te stopu osvježavanja od 120 Hz. Prikaz na ekranu je odličan, što se i očekuje od OLED ekrana. Kontrasti su vrlo dobro kao i prikaz boja. Kutovi gledanja su vrlo dobro, no u pojedinim situacijama smo primijetili da se na bijelim pozadinama ocrtava žuta linija duže ekrana, otprilike na mjestu di je ekran savijen. Slično se moglo primijetiti i kod koju godinu starijeg Samsunga, ali ne u tolikoj mjeri koliko je primjetno kod ovog mobitela.

Honor ne navodi da li je ekran zaštićen Gorilla Glass zaštitom ili ne, no na samom ekranu ćete naći zaštitu foliju.

Vidljivost i po jakom suncu je dosta dobra iako smo vidjeli i nešto svjetlije ekrane kod konkurencije, no bez obzira, nećete imati problema s čitanjem sadržaja na ekranu i za jačeg sunca.

Zbog osvježenja od 120 Hz listanje sadržaja na ovom mobitelu djeluje jako glatko, a u postavkama možete odabrati da vam je osvježenje na 120 Hz, 60 Hz ili dinamičko kada mobitel sam prebacuje između 120 i 60 Hz, ovisno o načinu korištenja.

U postavkama također možete podesiti i temperaturu boja, tj način prikaza ekrana (normalno ili životopisno).

Pošto se radi o OLED ekranu tu je i Always On ekran koji nudi mnoštvo različitih stilova, tj prikaza. Osim vremena i datuma prikazuje i ikone za obavijesti. No ovdje nema mogućnosti da se dvostrukim dodirom na ikonu obavijesti otvori aplikacija, tj da pročitate poruku. U postavkama možete odabrati i da li će ovaj prikaz biti uključen stalno, u nekom vremenskom periodu ili trebate dodirnuti za prikaz. Mobitel podržava i opciju dvostrukog pritiska za otključavanje ekrana, nažalost nema opcije za dvostruki pritisak za zaključavanje ekrana.

Performanse

Honor 50 po pitanju performansi ne odskače od konkurencije. Ispod poklopca, a kao i kod Nove 9, te dosta drugih konkurenata, se nalazi Qualcomm Snapdragon 778 G 5G procesor koji je izrađen u 6nm tehnologiji. Ovaj 8 jezgreni procesor se sastoji od 4x 2,4 GHz Kryo 670 i 4x 1,8 GHz Kryo 670 jezgri. Za grafiku se brine Adreno 642L GPU.

Honor 50 dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB interne memorije. Testni primjerak je imao 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 100 GB. Uređaj ne posjeduje utor za memorijske kartice, ali i ovih 100 GB bi trebalo biti sasvim dosta za više godina.

U svakodnevnom radu uređaj radi dosta dobro, bez zastajkivanja. U pojedinim trenutcima je potrebno možda pričekati koji trenutak da mobitel odradi posao, pogotovo ako imate više aplikacija pokrenutih u pozadini ili ako pokrećete neku zahtjevniju igricu. No opet, isto je vidljivo i kod konkurencije sa ovim procesorom. Tijekom testa nismo primijetili nikakva zagrijavanja ovog uređaja.

Sintetičke testove je Honor 50 odradio bez problema te se smjestio, sukladno očekivanju, među konkurencijom.

Da bi uređaj radio brine se baterija kapaciteta 4300 mAh. Baterija ne spada među veće u ovom rangu, ali svoj posao odrađuje bez problema. Tijekom testa, sa stalno uključenim Always-On prikazom, tamnim načinom te dinamičkim radom ekrana, baterija nam je bez previše problema izdržala jedan dan korištenja. Bilo bi moguće izvući i više od jednog dana, ali ako niste zahtjevni korisnik koji će smanjiti osvježenje ekrana na 60 Hz te manje koristiti mobitel.

No ukoliko vam i baterija bude pri kraju ovaj mobitel podržava i 66W brzo punjenje, a odgovarajući punjač dolazi u paketu. Honor navodi da sa 66W punjačem se baterija napuni do 100% za 45 minuta. U praksi, mobitel je pokazivao da mu je za punjenje od 15% do 100% potrebno oko 40 minuta, dok nam je drugi put pokazao da mu je od 19% do 100% potrebno oko 56 minuta. U svakom slučaju brže od pojedinih konkurenata.

Mobitel ne podržava bežično punjenje.

Kamere

Honor 50 donosi zanimljiv izgled modula stražnje kamere. Kamere su raspoređene u 2 kruga koji su međusobno povezani. Glavna kamera ima 108 megapiksela te je smještena odvojeno od ostalih kamera. Pored nje, u drugom krugu tu je 8 megapikselna ultraširokokutna širokokutna kamera koja pokriva 120°, 2 megapikslena makro kamera i 2 megapikselni senzor dubine. Pored ovih kamera se smjestila i LED bljeskalica. Osim što ovakav raspored lijepo izgleda, te se razlikuje od drugih na tržištu (ako izuzmemo Huawei Nova 9), rekli bi da su u Honoru razdvojili i kamere po kvaliteti, no o tome nešto kasnije.

Samo sučelje kamere je vrlo jednostavno. Na lijevoj strani se nalaze prečaci za postavke, uključivanje bljeskalice, AI prepoznavanje kao i Honor lens. Na desnoj strani se nalazi izbor načina rada kamera te okidač. Na dnu se nalazi klizač za prebacivanje između glavne kamere i ultraširokokutne kamere, a moguće je odabrati zoom. No tu se radi o digitalnom uvećanju.

U dodatnim načinima rada je moguće odabrati PRO način rada kada možete ručno podesiti razne postavke ili „izvrsni makro“ za snimanje makro fotografija sa 2 megapikslenom kamerom. Dodatne načine rada je moguće razvrstati prema vlastitim željama.

Iako glavna kamera ima 108 piksela, fotografije se snimaju u 11,4 megapikselnoj rezoluciji. Ako želite snimiti fotografije u punoj rezoluciji tada u postavkama treba odabrati snimanje u punoj rezoluciji. Kod snimanja fotografija i u nižoj rezoluciji potrebno je pričekati koju sekundu nakon stiskanja okidača da se fotografija izoštri.

Sama kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je dosta dobro, s dobrim uzvratom boja, no dinamički raspon je nešto uži te je u pojedinim uvjetima primjetan i šum. Detalja je dovoljno, no ako želite više detalja potrebno je slikati u punoj rezoluciji. Kvaliteta dosta ovisi o uvjetima snimanja kao i objektu.

Noćne fotografije su dosta tamne, no tu je mogućnost korištenja „noćnog načina“ koji dosta popravlja kvalitetu fotografija. Kada se uključi ova opcija potrebno je držati mobitel mirnim 4 sekunde kako bi se snimila fotografija. Za dobru noćnu fotografiju i objekt snimanja mora biti miran. Fotografije snimljene u noćnom načinu rada su dosta kvalitetne, s dobrim uzvratom boja, ali uz nešto uži dinamički raspon. Količina detalja bi mogla biti veća.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima dalje OK fotografije, prikaz boja je pristojan, a dinamički raspon je uži. Količina detalja je nešto manja, a na rubovima je primjetna i sitna distorzija fotografije, tj zaobljenje iste, a prisutan je i šum u tamnijim dijelovima.

Za ultraširokokutnu kameru nema opcije noćnog rada. Fotografije snimljene u lošijim uvjetima su jako tamne i pune šuma. Stoga bi preporučili u noćnim uvjetima koristiti glavnu kameru.

 

Marko kamera ima senzor od skromnih 2 megapikslea sa fiksnim fokusom na cca 4cm. Da bi dobili iole dobru fotografiju potrebna je mirna ruka, dosta strpljenja i dobro svjetlo. Kod makro fotografija je primjetan šum te nedostatak detalja dok je uzvrat boja pristojan.

Kao što je to već postalo uobičajeno kod mobitela, i Honor 50 ima senzor dubine za snimanje portreta. Isti snimljeni u dnevnim uvjetima ispadaju dobro s dobrom količinom detalja te pristojnim prijelazom između objekta snimanja i zamućene pozadine iako nam je prilikom bilo potrebno nekoliko pokušaja fokusiranja da bi dobili zamućenu pozadinu, a u slučaju fotografiranja statičnih objekata mobitel nije htio zamutiti pozadinu, tj nije prepoznao objekt u fokusu.

Prednja kamera je 32 megapikslena širokokutna sa f/2,2 a u dnevnim uvjetima će dati sasvim pristojne selfie fotografije sa pristojim uzvratom boja i dovoljno detalja. U uvjetima slabijeg osvjetljenja primjetan je šum te je i lošiji uzvrat boja.

Stražnja kamera može snimati video u 4K rezoluciji sa 30 fps ili 1080p video sa 30/60 fps a prednja kamera ima mogućnost snimanja 1080p video zapisa sa 30 fps. Kvaliteta video zapisa je pristojna, prikaz boja je dobar, šum je minimalan ali se se povremeno primijeti „trzanje“ tj manjak stabilizacije ako snimate video u pokretu.

Osim mogućnosti snimanja „normalnih“ video zapisa, tu je i mogućnost snimanja video zapisa sa dvije kamere. Tako je moguće istovremeno snimati video sa prednjom i sa glavnom kamerom ili sa glavnom i ultrašiokokutnom kamerom. U svakom trenutku snimanja je moguće prebacivati između kamera ili omjera odabranih kamera. Video zapisi snimljeni ovim načinom su rezolucije 2520×1080 piksela a sadrže i audio zapis. Kvaliteta video zapisa je sasvim pristojna s dobrim uzvratom boja.

Kada pogledamo sve kamere i fotografije, one spadaju u prosjek više srednje kategorije mobitela. Glavna kamera je sasvim pristojna dok smo dojma da su sporedne kamere na poleđini mobitela tu više zbog marketinga nego zbog njihove iskoristivosti. S obzirom na cjenovno pozicioniranje ovog uređaja očekivali bi smo optičku stabilizaciju na glavnoj kameri a shodno tome i nešto brže snimanje, jer je potrebno pričekati par trenutaka da mobitel snimi fotografiju.

4/5 - (6 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1