TESTOVI

Honor 70

Sitna poboljšanja
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.6/5 - (37 votes)

Nakon što smo prije gotovo godinu dana na testu imali prvi samostalni mobitel tvrtke Honor, model 50, ovaj put nam je na test stigao njego nasljednik, Honor 70. Kakav se pokazao i da li je napredovao u odnosu na prethodnika pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Tvrtka Honor je već duži niz godina prisutna na tržištu, a u početku si bili pristupačnija verzija Huaweia. No 2020. se tvrtka odvojila od Huaweia te predstavila svoje prve samostalne mobitele. Honor 50 je bio njihov prvi samostalni model, a izbacili su i „lite“ verziju istoga modela. Kao nasljednik Honora 50 na europsko tržište stiže Honor 70.

Novi model se uvelike oslanja na prethodnika uz tek poneku sitnu promjenu. Sa prednju stranu mobiteli izgledaju gotovo identično. Novi model je 1,4mm viši te 0,5mm širi uz gotovo jednaku debljinu. Ipak, uspjeli su ugurati 0,1“ veći ekran koji je i kod ovog modela savijen na bočnim stranicama. Kada uzmete mobitel u ruku i ovdje primjećujete da se Honor lagano udaljava od pristupačnog branda kakav je prvobitno zamišljen. Uređaj je vrlo dobro napravljen te je jako čvrst a dozu elegancije mu daje staklo na ekranu i staklena zadnja strana uređaja.

Prednjicom dominira 6,67“ zaobljeni ekran, a na vrhu ekrana se nalazi nešto veća rupa za prednju kameru. Obrub iznad i ispod ekrana je dosta tanak.

Na stražnjoj strani dominiraju dva velika kruga sa kamerama, no za razliku od prethodnika, oni više nisu spojeni, ali i dalje dosta strše od stražnje strane mobitela. Unutar gornjeg kruga se nalazi senzor dubine i glavna kamera a unutar donje se nalazi širokokutna kamera i LED bljeskalica. Osim modula kamera, stražnja strana je skroz jednostavna te je zaobljena prema bočnim stranicama uređaja. Čak i kada se mobitel stavi u silikonsku masku koja se isporučuje sa mobitelom, on se i dalje klacka na stolu.

U kombinacija sa zaobljenim ekranom, bočne strane su dosta tanke te mobitel djeluje i malo tanje nego što i je. Bočne stranice su napravljene od sjajne plastike, dok je donji dio mobitela izveden u mat završetku.

Na desnoj strani uređaja se nalazi tipka za paljenje te tipke za glasnoću te je na tom dijelu bočni dio mobitela tek malo proširen. Same tipke su dosta tanke ali dugačke. Sami položaj tipki je vrlo dobar s obzirom na veličinu mobitela.

U kombinaciji dobro postavljenih tipki, zaobljene prednje i stražnje strane, mobitel je vrlo ugodan i za duža korištenja i samo sa jednom rukom.

Svi utori se nalaze na donji strani, što daje dodatnu eleganciju ovom uređaju. Na donjoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM kartice, USB Type-C utor, mikrofon te jedini zvučnik. 3,5mm utora nije bilo niti kod prethodnika a ne posjeduje ga ni Honor 70.

Na utoru za SIM kartice postoji brtva, no Honor ne navodi da uređaj ima IP zaštitu.

Zaslon

Kao i kod Honora 50, tako i kod Honora 70, ekran je jedan od glavnih aduta uređaja. 6,67“ ekran je i dalje OLED a rezolucija je tek neznatno porasla na 1080×2400 piksela, a tu je i osvježenje od 120 Hz te podrška za HDR10+.

Sami ekran je vrlo dobar. Kontrasti i prikaz boja su vrlo dobri, kao i kutovi gledanja. Iskreno, ništa manje nismo ni očekivali od jednog OLED ekrana. Vidljivost na suncu je jako dobro te neće biti problem sa čitanjem sadržaja ni za sunčanijih dana.

U postavkama je moguće odabrati da li želite osvježenje od 60 ili 120 Hz. A možete dodatno prilagoditi i temperaturu boja.

Jedna stvar koja je ostala ista kao i na prošlogodišnjem modelu je vidljivost žute crte na ekranu kada je pozadina bijela a ekran se gleda pod određenim kutom.

Always ON prikaz je i dalje dostupan a možete ga personalizirati te uključiti ili isključiti prikaz postotka baterije ili ikona obavijesti. Također možete odabrati i kada se ovaj prikaz pojavljuje na ekranu.

Performanse

Po pitanju performansi, Honor 70 je dobio malo unaprjeđenje u odnosnu na prethodnika. Ovaj uređaj je pogonjen Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G procesorom (Honor 50 je imao 778G 5G) koji je izrađen u 6nm tehnologiji. Brzina radi jezgri je tek neznatno povećana. I dalje ima 8 jezgri i to 1x 2,5 GHz Coretx-A78, 3x 2,4 GHz Coretx-A78 i 1x 1,9 GHz Cortex-A78. Za grafiku se brine Adreno 642L GPU kao i prošle godine.

Honor 70 dolazi sa više rama od prethodnika, 8 ili 12 GB RAM-a i 128 ili 256 GB interne memorije.

Testni primjerak je došao sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a korisniku je dostupno oko 100 GB. Ukoliko vam je 100 GB malo, morate razmisliti o uređaju sa 256 GB jer ovaj mobitel ne posjeduje utor za memorijske kartice.

Sami uređaj radi jako dobro i bez zastajkivanja, a eventualno kada imate u pozadini više „težih“ aplikacija ili pokrećete zahtjevniju igricu potrebno je pričekati trenutak. No ništa alarmantno ili što se ne vidi kod konkurenata sa istim procesorom. Tijekom dužeg i intenzivnijeg korištenja primjetno je tek blago zagrijavanje.

Po pitanju sintetičkih testova, Honor 70 je tek neznatno bolji od prošlogodišnjeg modela te je u rangu sa konkurencijom.

Baterija je još jedno pordučje koje je doživjelo sitnu promjenu. Tako se sada ispod poklpaca nalazi 200 mAh veća baterija koja sada ima kapacitet 4500 mAh.

Baterija sasvim solidno odrađuje svoj posao. Tijekom testa, sa stalno uključenim Always ON prikazom, ekranom postavljenim na 120 Hz osvježenje i dvije SIM kartice, uređaj je bez prevelikih problema odradio 1 dan intenzivnije korištenja sa preko 30% preostale baterije. Uz malo manje zahtjevno korištenja bez problema može doći do dana i pol.

A kada se baterija i isprazni, tu je podršak za 66W punjenje te odgovarajući punjač i kabel u paketu, što svakako pohvaljujemo. Brzina punjenja je ostala ista kao i kod Honora 50, bez obzira na nešto veću bateriju. Za punjenje od 15 do 100% nam je trebalo malo više od 40 minuta.

Iako je stražnja strana napravljena od stakla, ovaj mobitel ne podržava bežično punjenje.

Kamere

Iako je broj megapiksela duplo manji u odnosu na prethodnika to nije nužno loša stvar. Same kamere mali korak naprijed u odnosu na prethodnika.

Honor 70 je prvi uređaj na tržištu sa potpuno novim Sony IMX800 senzorom sa 54 MP i f/1,9. Fotografije sa glavnom kamerom se snimaju u rezoluciji od 12,7 MP. Nažalost, i ovaj put je izostala optička stabilizacija glavne kamere. Širokokutna kamere je sada 50 MP sa f/2,2, kutom od 122° i ono važnije autofokusom. A tu je i dalje 2 MP senzor dubine.

Sučelje kamere je ostalo nepromijenjeno u odnosu na Honor 50 te je i dalje jednostavno za korištenje i nudi brze prečace za osnovne postavke i za prebacivanje između načina rada.

PRO način rada je dostupan za obje kamere te nudi moćnost podešavanja balansa bijele boje, ekspozicije, brzine zatvarača te ISO vrijednosti.

Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je dosta dobra. Uzvrat boja je dobar. Fotografije su oštre, dinamički raspon je dobar a imaju dosta detalja. Šum je minimalan.

Noćne fotografije su veliki napredak u odnosu na prethodnika. Fotografije su oštre, imaju pristojan dinamički raspon i dobre kontraste. Količina detalja je zadovoljavajuća. Ima ponešto šuma, ali ne pretjerano. Kada se koristi noćni način potrebno je pričekati par sekundi da se snimi fotografija.

Ultraširokutna kamera na ovom uređaju daje iskoristive fotografije i veliki je napredak u odnosu na prethodnika. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su pristojne kvalitete sa dosta detalja i dobrom oštrinom dok je dinamički raspon nešto uži nego kod glavne kamere. Na rubovima, fotografije nisu toliko oštre te im nedostaje malo detalja u tom području.

Kvaliteta u noćnim uvjetima se također poboljšala. Fotografije imaju dobre kontraste i dosta boja, dok je oštrina zadovoljavajuća. Dinamički raspon je nešto uži nego kod dnevnih fotografija, dok je šum nešto primjetniji.

Prošlogodišnji model je imao i macro kameru koja je kod ovog modela izostala. Nju mijenja glavna i ultraširokokutna kamera.

U odabiru dodatnih načina rada moguće je odabrati „izvrsni macro“ koji funkcionira sa glavnom i ultraširokokutnom kamerom na objektima udaljenim od oko 2,5 cm. Autofokus na kamerama uvelike pomaže kod macro fotografija te one ispadaju znatno bolje nego kod macro kamera sa fiksnim fokusom.

Senzor dubine je 2MP i obavlja pristojan posao kada su u pitanju portreti. Oni imaju dovoljnu količinu detalja i dobar prijelaz između objekta snimanja i pozadine.

Prednja kamera je i na ovom modelu ostala 32 MP. Fotografije snimljene sa prednjom kamerom su pristojne u dnevnim uvjetima sa dobrim uzvratom boja i dosta detalja i dobrom oštrinom. U slabijem osvjetljenju, malo je primjetniji šum.

Kao i prošlogodišnji 50, i Honor 70 ima mogućnost snimanja video zapisa u 4K sa 30fps sa obje stražnje kamere, dok prednja kamera snima video u 1080p rezoluciji sa 30 fps.

Video zapisi snimljeni sa glavnom kamerom su dosta oštri te imaju dosta detalja i dobar dinamički raspon kao i prikaz boja. Šum je sveden na minimum. Video snimljen sa širokokutnom kamerom su nešto lošiji, te imaju manje detalja i manje oštrine. Boje djeluju malo tamnije.

I dalje je tu mogućnost snimanja „više videozapisa“, odnosno mogućnost snimanja video istovremeno sa 2 kamere. Ovaj video se snima u 2520×1080 rezoluciji. Kvaliteta ovih videa je sasvim pristojna i ima pristojan uzvrat boja.

Pored toga, tu je i nova opcija „način samostalne snimke“ koja je usmjerena vlogerima. Ova opcija video zapisa prati odabranu osobu kroz kadar i fokusira ju. Video zapisi se snimaju u rezoluciji 1080x1920p.

Kvaliteta fotografije je svakako napredak u odnosu na prethodnu godinu. Pogotovo kada je u pitanju širokokutna kamera te noćne fotografije. No s obzirom na cijenu uređaja, očekivali bi smo i optičku stabilizaciju te izbacivanje senzora dubine u zamjenu za telefoto kameru. No to je nešto što bi se moglo unaprijediti kod idućeg modela.

Operativni sustav i sučelje

Honor 70 dolazi sa Android 12 operativnim sustavom te punom podrškom za Google servise i punim paketom Google aplikacija.

Osim nove verzije Androida tu je nova verzija Honor korisničkog sučelja. Tako ovaj mobitel dolazi sa Magic UI 6.1.

Samo korisničko sučelje je doživjelo tek neznatne promjene u odnosu na Honor 50.

Always on prikaz smo već spomenuli a tu je i zaslon zaključavanja koji je poznat od prijašnjih Huawei i Honor uređaja. Povlačenjem sa dna se prikazuju ikone za pokretanje diktafona, kalkulatora, bljeskalice i mjerač vremena.

Kada se mobitel otključa, dolazimo do početnih zaslona na koje je moguće dodavati razne widgete i aplikacije a krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google discover koji je moguće isključiti u postavkama.

Kada prvi put otključate mobitel, na početnim ekranima su prikazane sve aplikacije, tj nema klasične ladice. Ako vam je draže da sve aplikacije nisu na početnom zaslonu u postavkama možete uključiti ladicu sa aplikacijama.

Na vrhu ladice sa aplikacijama se nalazi tražilica i 4 predložene aplikacije. Na desnoj strani se nalazi abeceda tako da brzo možete doći do željene aplikacije.

Jedna stvar koja je i ovaj put izostala, a koja bi bila jako korisna s obzirom na veličinu ekrana je mogućnost da se povlačenjem prema dolje po ekranu spusti traka sa obavijestima i brzim postavkama. Ovako je potrebno malo žonglirati i prstom povući traku sa obavijestima.

Ako se bilo gdje drugdje na ekranu povuče prema dolje, otvara se tražilica i predložene aplikacije. Nešto slično kao kod iPhone uređaja.

Za navigaciju kroz sustav je moguće koristiti geste ili 3 virtualne tipke na dnu uređaja.

Korisničko sučelje je i dalje šareno te ima mogućnost dosta prilagodbi, bez potrebe za skidanjem dodatnih tema.

Ono što je novo u Magic UI 6.1 je mogućnost da dugačkim povlačenjem sa lijeve ili desne strane otvorite izbornik za aplikacije koje se onda otvaraju u malom plutajućem prozoru.

Pored Google aplikacija, Honor je i ovaj put na uređaj instalirao i svoje aplikacije od kojih su neke korisnike (kalkulator, bilješke, explorer, kompas). No tu si neke manje potrebne aplikacije poput Honor kluba, shopa, dviju igrica (Lords of Mobile, Game of sultan) te aplikacija TrainPal, trip.com, WPS office, Netflix i Booking.

I na ovom uređaju se koristi Microsoft SwiftKey za unos, a moguće ju je prilagođavati svojim potrebama.

I na ovom uređaju se za sigurnost brine čitač otiska prsta smješten ispod ekrana kao i prepoznavanje lica.

Čitač otiska prsta je dosta dobar, ali bi mogao biti mrvicu bržu a pozicioniran je nešto niže nego bi očekivali. Tijekom testa nismo imali prevelikih problema sa prepoznavanjem otiska.

Prepoznavanje lica radi dosta dobro, nije toliko sigurno kao čitač otiska prsta.

Na uređaju se i ovaj put nalazi samo jedan zvučnik na dnu uređaja. Sami zvučnik je dosta glasan a zvuk je čist. Moramo priznati da smo u ovom cjenovnom rangu očekivali stereo zvučnike.

Zaključak

Honor 70 u odnosu na svog prethodnika donosi neka poboljšanja koja možda na prvu i nisu toliko vidljiva no ipak donose razliku. Kao i kod prethodnika dosta se oslanja na dizajn, veliki ekran, pristojne specifikacije i kameru te vrlo dobru bateriju i puni prodajni paket sa 66W brzim punjačem, kabelom i zaštitnom maskom. Već smo naviknuli da cijene mobitela iz godine u godinu rastu, pa je ista situacija i sa ovim mobitelom. Iako je po specifikacijama u srednjem rangu, cijenom je u vrhu svoje klase. U svakom slučaju svima kojima se sviđa Huawei radi dizajna i tehničkih specifikacija, a prepreka im je nedostatak Android OS-a što zaista često deklasira Huawei iz užeg izbora kod odluke o kupnji, ovaj Honor 70 je upravo dobra alternativa za takve kupce.

Konkurencija u ovom rangu, ali ipak uz nešto manji ekran, što je mnogima bitna stavka, nudi razne druge feature kojima žele privući kupce pa će Honor imati stalni izazov održati svoju poziciju „hot stuffa“ u ovoj kategoriji ako se želi izboriti za svoj dio tržišta.

4.6/5 - (37 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1