TESTOVI

Huawei P40 – Testirali smo novu “Picture” seriju od Huaweija

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Zaslon

Zaslon koji Huawei koristi u svom P40 modelu ostao je nepromijenjen od p30 verzije. Specifikacije su iste sa 6,1 inčnom dijagonalom FullHD+ rezolucijom i OLED tehnologijom.

Sa 2340 x 1080 piksela imamo moderan 19,5:9 omjer stranica te se zaslon sa svojim dimenzijama pokazao vrlo ugodnim za korištenje.

Zaslon
Zaslon

Najveća razlika je kako smo već spomenuli pomicanje selfie kamere iz sredine u lijevi kut. Svakako zauzima veću površinu sada, no zato donosi bolje performanse i mogućnosti o kojima ćemo kasnije pričati.

Dok su rubovi oko zaslona zakrivljeni u moderan dizajn, sam zaslon je ravan što će se svidjeti dobrom dijelu korisnika. Zakrivljeni zasloni svakako izgledaju više premium, no čini se kako dobar dio korisnika ipak ne voli slučajne dodire ruba zaslona dok drže mobitel u ruci, kao ni sadržaj koji se prelijeva pa ga nije jasno za čitati.

Huawei P40
Huawei P40

Maksimalna svjetlina zaslona iznosi oko 450 nitsa kada vi kontrolirate svjetlinu, te ide do 550 nitsa sa automatskim postavkama. Svjetlina svakako nije mala, no zaostaje za premium ponudom.

OLED zaslon naravno prikazuje superiorne boje nad klasičnim LCD zaslonima te vjerujemo da nitko neće ostati razočaran performansama.

 

Kamere

Serija P od Huaweija standardno je fokusirana na kamere te kvalitetu slika koju može ponuditi korisnicima. Tri kamere straga korisnicima nude velik izbor perspektiva, od ultraširoke kamere, standardne kamere, te 3x zoom kamere.

Glavna novost nalazi se naravno kod standardne kamere koja sada koristi najnoviji Sony IMX700 senzor – najveći koji se koristi u modernim mobitelima, a isti se koristi i u Pro modelu.

Kamere
Kamere

Ostale kamere koriste iste senzore kao i prošlogodišnji P30 model što rezultira solidnim performansama, no nema primjetnog napretka.

Jedna zamjerka na koju nailazimo ovdje, ali i kod Pro modela je automatsko prebacivanje kamera kod zumiranja. Naime, kada koristite recimo 3x zoom ili više, mobitel se prebacuje na specijalnu 3x zoom kameru.

No, ako detektirano osvjetljenje nije adekvatno, mobitelse prebacuje na standardnu kameru od 50 megapiksela te samo digitalno croppa sliku. Prijelaz se jasno vidi za vrijeme slikanja jer zoom kamera ima puno jaču stabilizaciju koja je daleko bolja za zumirano slikanje.

Glavna kamera ima 50 MP
Glavna kamera ima 50 MP

Problem je što se ove kamere znaju prenacivati čim naciljate neku tamniju površinu poput crne majice iako je vani dan. Tako često zatresemo mobitel kako bismo bili sigurni da se koristi pravi senzor za slikanje jer digitalno zumiranje daje daleko drugačiju perspektivu od pravog optičkog zooma.

 

Glavna kamera

Glavna kamera, kako smo spomenuli, koristi Sonyjev IMX700 senzor. Ima ogromnu površinu za mobilne senzore sa dijagonalom od otprilike 0,78 inča. U usporedbi s njim, glavna kamera prošlogodišnjeg modela imala je dijagonalu od otprilike 0,588 inča.

Senzor u P40 je tako i malo veći od Samsungovog 108 megapikselnog senzora te kao i Samsungov spaja susjedne piksele kako bi dobio manju sliku puno boljih večernjih performansi. Dok god ima imalo svjetlosti, Huawei će ju iskoristiti do vrlo impresivnih razina, zadržavajući odličnu oštrinu.

 

Noćni način slikanja diže te performanse do iznimnih rezultata koji su nam se svakako dopali. Kamera standardno koristi “Bayer” tehnologiju, to jest spaja susjedne piksele kako bi se od 50 megapiksela dobila 12,5 megapikselna konačna slika.

50 MP slikanje
50 MP slikanje

Daleko ju je lakše iskoristiti, a Huaweijev softver izoštri ju dovoljno da se lagano može croppati. No, ako želite punih 50 megapiksela, naravno možete i tako slikati. Opcija se nalazi u “Pro” načinu snimanja te otkriva malo širi kut slikanja od standardnog načina.

Dvostruko snimanje
Dvostruko snimanje

Slike su naravno oštre, no kod manjeg osvjetljenja će patiti od šuma na slikama, a ne uključuju se niti algoritmi za obradu slika te je krajnji rezultat slikanja sa 50 megapiksela čak i malo lošiji od standardnog.

Naravno, ako imate stalak i sliku planirate obraditi na računalu, veći broj piksela svakako se isplati u tom specifičnom slučaju. Kod snimanja, imate opciju 4K @ 60 fps-a, te je senzor naravno optički stabiliziran.

Usporeno snimanje
Usporeno snimanje

Ono što nedostaje je super usporeno snimanje koje ima Pro model. Dok možete imati usporenu snimku od 960 fps-a, nedostaje opcija sa do 7680 fps-a koja nas je impresionirala svojim mogućnostima na Pro modelu.

Naravno, korištenje te mogućnosti je limitirano pa prosječnom korisniku ne treba više od 32x usporavanja kod P40 modela.

 

Ultraširoka kamera

Ova kamera odličan je dodatak jer omogućuje slikanje ekipe i kada nemate dovoljno prostora da svi stanu kod standardne kamere. No, kvaliteta, dok solidna, to jest jednaka P30 modelu, ne može se mjeriti sa Pro verzijom.

Ima 16 megapiksela te dok god imate dovoljno svijetla neće biti problema. Rubovi pate od muljanja slike i lagane distorzije te svakako izbjegnite slikati nekoga na samom rubu slike.

Veliki plus je i autofokus koji zna nedostajati na ovakvim senzorima. Ovoj kameri omogućuje i slikanje izbliza, efektivno se tako može koristiti i kao Macro kamera.

Snimanje videa ovom kamerom nudi širi pogled scene što će vam odlično doći s obzirom da se snimanjem uvijek slika smanjuje u usporedbi sa fotografiranjem.

 

3x zoom kamera

Ova 8 megapikselna kamera ima stabilizirani optički zoom od 8 megapiksela. S obzirom na nisku rezoluciju, digitalno se slika optimizira što ćete vidjeti čim nema sunčevog osvjetljenja.

Zoom kamera
Zoom kamera

Osim toga, Huawei digitalno diže rezoluciju slike sa 8 na 12,5 megapiksela što svakako pomaže ako želite izrezati neki detalj, no primjetno je umjetno izoštravanje.

Huawei se hvali hibridnim zoomom od 5x koji je još iskoristiv, dok je daljnje zumiranje po nama neiskoristivo za slikanje radi jake digitalizacije slike. Maksimalan zoom iznosi 30x. Video sa ovom kamerom također je prilično dobro stabiliziran.

Veličina ovog senzora čini ga nepogodnim za bilo kakvo slikanje bez danjeg svijetla.

 

Selfie sustav kamera

Selfie kamera također ostaje ista kao i kod P30 modela te ima 32 megapiksela. Dok je rezolucija impresivna, da dobijete sliku idealne oštrine morali biste se malo potruditi jer P40 za razliku od Pro verzije nema autofokus na selfie kameri.

Selfie kamera
Selfie kamera

To znači da je slika najoštrija na jednoj specifičnoj udaljenosti od kamere koju ćete morati samo pronaći slikanjem selfija na različitim udaljenostima.

Osim glavne selfie kamere, tu se nalazi još jedna kamera, a riječ je o “Time of Flight” senzoru koji stvara 3D sliku vašeg lica.

Dok na Pro modelu služi za poboljšavanje “Portret” načina snimanja, na P40 verziji isključivo se koristi za otključavanje mobitela tako da zajedno sa IR osvjetljenjem skenira vaše lice pri otključavanju. Ostatak senzora smješten je između ove dvije kamere.

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1