TESTOVI

Huawei P40 – Testirali smo novu “Picture” seriju od Huaweija

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Operacijski Sustav

Operacijski sustav vrlo je zanimljiva tema kod novijih Huawei mobitela, a P40 nije razlika. Naime, Google više ne pruža svoje usluge Huaweiju, što donosi brojne promjene.

Kako smo spomenuli, sam osnovni Android otvoreni je kod koji Huawei može slobodno koristiti te tako P40 dolazi sa najmodernijim Android 10 sustavom. Tu je i nova verzija EMUI sustava na koji su se korisnici njihovih mobitela već naviknuli, a jednostavan je za korištenje.

Istina, uzima jako puno dizajnerskih odluka od Applea i iPhonea, no to bi neke korisnike moglo dodatno nagnuti da probaju njihove uređaje. Sustav sa OLED zaslonom ima standardno noćni način rada koji će dodatno štedjeti bateriju.

Always-on opcija nudi prikaz sata cijelo vrijeme i kada je mobitel isključen, a ima mogućnost biranja više dizajna prikaza. No, ono što ćete brzo primijetiti je nedostatak ijedne Googleove aplikacije.

Tako da ne dobivate Chrome, nema Youtubea, GMaila, a ono što najviše nedostaje je Google Play Store, iliti njihov dućan s aplikacijama. Zapravo, nije toliki problem što nema dućana, već nedostaju i “Google Play Services” koje zahtijevaju neke aplikacije.

Znamo kako je borba SAD-a i Kine uzrokovala nevolje u tehnološkoj industriji, a Huawei je ovdje izvukao deblji kraj, barem za sada. Najveći minus je taj što Youtube neće raditi kao aplikacija niti ako ga sideloadate.

 

AppGallery tek je u povojima

Kod ostalih aplikacija, stvar je pogotka i promašaja. Huawei naravno ima svoj dućan pod nazivom AppGallery, no ipak se još mora popuniti aplikacijama sa “zapada”. No, to ne znači da Huawei čeka sudbina Microsoftovog mobilnog sustava.

Naime, sve Android aplikacije tehnički su podržane na mobitelu, dok god ne zahtijevaju Google za svoj rad. Tako primjerice i Google Karte rade sasvim normalno, no nije moguće koristiti povijest kretanja i slične mogućnosti.

Zato će vas sasvim normalno odvesti od jedne do druge točke. Pitanje je kako doći do samih programa ako još nisu u AppGalleryju. Oni koji koriste mobitel neko vrijeme i spadaju u mlađu generaciju zasigurno znaju da su aplikacije zapakirane u obliku APK-ova, a najčešće se mogu skinuti sa službenih stranica developera.

Na primjer, Facebook tako nudi svoj APK gdje je na AppGalleryju samo link na njihovu stranicu gdje treba skinuti APK. Na sreću, postoje dućani “trećih strana” koji imaju gotovo sve aplikacije, a i ažurirati će ih za vas poput Googleovog dućana.

Jedan primjer je APKPure sa kojega ste vjerojatno nekada i sami skidali poneki APK. Za kraj, možemo potvrditi da većina aplikacija radi sasvim normalno iako ih morate drugačije skinuti.

Zahtjeva jednaku količinu posla jednom kada skinete neki store poput APKPure-a kao kod standardnih Google sustava.

No, bitno je da korisnici razumiju u što se upuštaju prije kupnje, iako ne vidimo kako bi mlađoj generaciji ovaj sustav mogao predstavljati ikakav problem.

 

Performanse

Huaweijev P40 Pro dolazi sa njihovim procesorom, HiSilicom Kirin 990 5G. 5G detalj bitan je jer je to malo bolja verzija starijeg 990 modela. Sastoji se od dvije brze Cortex-A76 (2.86 GHz) za obavljanje kritičnih zadataka u što kraćem vremenu.

Zatim ima dvije Cortex-A76 (2.36 GHz) jezgre za standardan rad. Na kraju, četiri malene Cortex-A53 (1.95 GHz, big.LITTLE) jezgre zadužene su za izvršavanje zadataka u pozadini.

 

Grafička komponenta sastoji se od ARM Mali-G76 MP16 sustava brzine od 700 MHz. Riječ je naravno o high-end grafičkom sustavu koji neće imati nikakvih problema sa bilo kakvim modernim 3D zadacima, a koristi ga i Samsung u svojim Exynos procesorima koji dolaze u S20 seriji mobitela za naše tržište.

Koristi se 6 ili 8 GB rade memorije, a pohrana dolazi u više verzija te je glavna razlika između modela na ponudi. Možete birati između 128 GB ili 256 GB. Memorija je bazirana na najnovijoj UFS 3.0 tehnologiji.

Sve to pokreće baterija od 3800 mAh, a podržava punjenje sa 22,5W punjačem kojega dobivate sa mobitelom, a uređaj će vam napuniti u vrlo kratkom vremenu, te je pola sata dovoljno za pola baterije.

 

Zaključak

Huawei P40 definitivno nije genracijski impresivan kao Pro model. Jači procesor, 5G konekcija te odličan Sony 50 megapikselni senzor glavne su značajke mobitel u usporedbi sa prošlogodišnjim P30.

Huawei P40
Huawei P40

Ostale karakteristike su više-manje iste, no P30 ima sve Google usluge što znači da ćete zapravo moći gledati Youtube, kao i imati pristup Googleovom dućanu. Uz to, P30 je dobrih 2000 kuna jeftiniji što nam daje dodatnu težinu kod biranja idealnog modela.

Ako želite najbolju kameru svakako je novi P40 opcija, no ako želite vrlo solidnu kameru sa svim pogodnostima Google servisa, P30 ipak pobježuje s obzirom da 5G čip neće biti iskoristiv još neko vrijeme.

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1