TESTOVI

Osvježeni mali P9

Huawei P9 Lite 2017

Srednji segment nudi više no ikada
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.7/5 - (26 votes)

Huawei je među najpoznatijim kineskim proizvođačima pametnih telefona te je poznat po odličnim uređajima srednjeg cjenovnog segmenta. Prva inačica Huaweia P9 Lite bila je veliki uspjeh I nadograđeni model za 2017. godinu nastoji nastaviti njegovim stopama. Huawei je od Samsunga posudio novu nomenklaturu tako da umjesto novog naziva koriste stari naziv s dodatkom godine modela. Logičan zaključak bi bilo da je P10 Lite nasljednik modela P9 Lite na isti način kako je „puna“ verzija Huaweia P10 nasljednik modela P9. Stvari se dodatno kompliciraju činjenicom da Huawei P10 Lite i P9 Lite 2017 imaju gotovo identične komponente i vrlo malenu razliku u cijeni tako da je Huawei sam sebi napravio konkurenciju modelom P10 Lite. Bilo kako bilo, odlično je imati izbor iako se radi o minornim razlikama.

Kvaliteta izrade i dizajn

Kvaliteta izrade jedan je od asova u rukavu Huaweia P9 Lite 2017 te je teško povjerovati da uređaj ovog cjenovnog segmenta može biti na ovom nivou. P9 Lite 2017 ima „stakleni sendvič“ konstrukciju odnosno prednja i stražnja strana napravljene su od stakla te ih spaja aluminijski obruč. Prednja strana uređaja u potpunosti je crna osim kromiranog Huawei loga na donjem rubu koji lijepo zaokružuje uređaj i čini ga prepoznatljivim. Mrežica zvučnika za pozive je metalna što je lijepo za vidjeti jer mnogi proizvođači kao mjeru uštede koriste plastiku za ovaj dio. Stražnja strana također je crna, elegantna i na njoj se osim kamere i jednotonske bljeskalice nalaze i maleni Huawei logo te čitač otiska prsta koji svojom brzinom posramljuje i mnoge flagshipove. Prednje i stražnje staklo ima takozvani „2,5D“ dizajn odnosno blago zaobljene rubove što podiže ergonomiju i čini dizajn uređaja elegantnijim. Nažalost niti jedno staklo nema zaštitu od grebanja što će vas prisiliti na kupnju maske i/ili folije kako biste zaštitili svoj P9 lite 2017. Srećom Huawei svoje uređaje isporučuje sa predinstaliranom prednjom zaštitnom folijom no svejedno ćete morati pripaziti na stražnju stranu uređaja. Okvir uređaja kao i sve tipke na njemu su napravljeni od aluminija glatke no ne i klizave teksture tako da postiže savršeni balans estetike i performansi.

Elegancija u crnom

P9 Lite 2017 debeo je svega 7,6 milimetara što znači da je tek 0,3 milimetara deblji od iPhonea 8 što ne zvuči impresivno sve dok se sjetite da P9 Lite 2017 ima bateriju gotovo dvostruko većeg kapaciteta i 3,5-milimetarski utor za slušalice.

Zaslon

P9 Lite 2017 ima 5,2 inčni IPS zaslon klasičnog omjera 16:9 rezolucije 1920×1080 piksela uz vrlo visoku gustoću od 424 piksela po inču. Iako na papiru zaslon Huaweia P9 Lite 2017 zvuči impresivno na papiru u stvarnosti i nije osobito impresivan zbog prilično loših kutova gledanja. Dokle god uređaj gledate izravno zaslon boje su prirodno reproducirane no već malim pomakom zaslon gubi mogućnost kvalitetnog prikaza tako da grupno gledanje nije idealna aktivnost za P9 Lite 2017. Uglavnom radi se vrlo dobrom i izuzetno oštrom zaslonu koji zadovoljava sve kriterije srednjeg cjenovnog ranga.

Ulazi, izlazi i zvuk

Za punjenje i prijenos podataka Huawei P9 Lite 2017 koristi Micro USB utor koji je na izumiranju. Ako niste posjedovali uređaj s USB Type C konektorom isti vam vjerojatno neće nedostajati no ako jeste teško se vratiti na jednostrani Micro USB.

Donja strana uređaja skriva Micro USB, mikrofon i zvučnik

P9 Lite 2017 ima 3,5-milimetarski utor za slušalice koji se nalazi na vrhu uređaja pokraj drugog mikrofona. Na donjoj strani uređaja nalazi se zvučnik koji je jedna od boljki Huaweia P9 Lite 2017 jer mu je kvaliteta zvuka blago ispodprosječna. Visoki tonovi su čisti no srednjih i niskih tonova praktički nema te kako bi stvar bila još gora pri maksimalnog glasnoći pozadina uređaja osjetno vibrira no vibracije nasreću ne uzrokuju primjetnu distorziju.

Baterija

Baterija Huaweia P9 Lite 2017 ima kapacitet od standardnih 3000 miliamper-sati te ovom uređaju daje prosječnu autonomiju kakva se očekuje od svih uređaja ovog cjenovnog segmenta. Tijekom testiranja dnevnim korištenjem koje se sastoji od surfanja, streamanja glazbe i videa te igranja Huawei P9 Lite 2017 je ostvario 8 sati i 23 minute rada zaslona što će većini korisnika biti sasvim dovoljno za jedan dan.

Kao sintetički test performansi koristio sam PCMarkov Work 2.0 Battery life test u kojemu je P9 Lite 2017 ostvario 9 sati i 22 minute što je prosječan no ne nužno i loš rezultat ako gledamo širu jer ni mnogi flagshipovi ne ostvaruju bolji rezultat.

Kamera

Huawei je među najvećim inovatorima kada su u pitanju kamere na pametnim telefonima no iako na uređajima srednjeg cjenovnog segmenta ne nude tehnologije koje nude na flagship uređajima to ne znači da zaostaju za konkurencijom. Stražnja kamera Huaweia P9 Lite 2017 ima rezoluciju 12 megapiksela i može napraviti vrlo oštru fotografiju čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Dynamic range je iznadprosječan i detalji u sjenama su iznenađujuće dobri. Ono što nije idealno je autofocus koji se zna „izgubiti“ kod macro fotografije što će zahtjevati strpljenje a osobito u uvjetima slabijeg osvjetljenja gdje je ponekad nekoliko puta potrebno ponoviti istu macro fotografiju što je nažalost problem gotovo svih uređaja srednjeg cjenovnog segmenta.

Mobil.hr Huawei P9 Lite 2017 recenzija: Galerija fotografija

Prednja kamera rezolucije je 8 megapiksela te je kao i stražnja je iznadprosječna performansama no sama aplikacija kamere malo zaostaje za konkurencijom po pitanju dostupnih filtera koje osobno ne koristim no isto tako znam važnost istih određenim kupcima.

Operativni sustav

P9 Lite 2017 pokreće Android 7.0 Nougat uz EMUI 5.0.1 korisničko sučelje koje je vrlo slično Xiaomijevom MIUI sučelju jer nema ladicu za aplikacije već se sve vaše aplikacije nalaze na početnim zaslonima zajedno s widgetima. Ostatak sučelja prilično je jednostavan i Huawei je napravio tek kozmetičke promjene kako bi EMUI dizajnom odskakao od ostalih sučelja.

Mobil.hr Huawei P9 Lite recenzija: Korisničko sučelje

Bloatwarea, odnosno nepoželjnih predinstaliranih aplikacija nema što je odlično jer iste neće gušiti operativni sustav i krasti vam vrijedan prostor za pohranu kojeg je samo 16GB. Jedina doneknle nepotrebna predinstalirana aplikacije je HiCare koja vam nudi priručnik za korištenje uređaja na više jezika uključujući Hrvatski te nudi poveznice na Huawei forum i Facebook stranicu kao i jamstvene informacije vezane za vaš uređaj tako da će mnogima sigurno biti od koristi i ne bi ju nužno deklarirao bloatwareom. Huawei je kao zadanu tipkovnicu odabrao jednu od najpopularnijih 3rd party tipkovnica, SwiftKey.

Performanse

Huawei P9 Lite 2017 pokreće Huawei HiSilicon Kirin 655 SoC kojeg čini osmojezgreni procesor s Cortex-A53 jezgrama i Mali-T830 MP2 dvojezgreni grafički procesor. Procesor je podijeljen na četiri jezgre radnog takta 2,1 GHz za teže, intenzivnije zadatke i četiri jezgre radnog takta 1,7 GHz za pozadinske, manje zahtjevne zadatke. Razlike u performansama bržih i sporijih jezgri nije velika jer se radi o istim Cortex A-53 jezgrama koje nisu osobito jake te se u procesorima flagship uređaja koriste kao slabije jezgre.

Performanse tijekom svakodnevnog korištenja su blago iznadprosječne što i dalje znači da morate biti spremni na trzanje pri prebacivanju između aplikacija i nagla usporavanja tijekom izvođenja zahtjevnijih aplikacija. Jednom kada vidite granice performansi korištenje može biti prilično ugodno ukoliko ih se pridržavate i ne očekujete performanse na razini flagshipa. Količina radne memorije povećana je s 2GB kod originalnog P9 Lite na 3GB što je pametan potez jer 2GB na Android Nougatu nije dovoljno za multitasking tako da P9 Lite lakše „diše“ kada ga opteretite izvođenjem više aplikacija.

Mali-T830 MP2 grafički procesor posao pokretanja 3D igara obavlja iznenađujuće dobro s obzirom na to da pokreće igre pri Full HD odosno 1920×1080 rezoluciji. Casual 2D igre će pokretati bez ikakvih problema dok će s najzahtjevnijim 3D naslovima imati problema s održavanjem konzistentnog frameratea no grafički manje zahtjevni 3D naslovi izvode se bez ikakvih problema.

Performanse Huawei P9 Lite 2017 su daleko nadprosječne i dokaz su kako Huawei zna kako napraviti odličan SoC s gotovo savršenim balansom procesora i grafike.

Injustice 2

U ovoj borilačkoj igri visok, konzistentnan framerate je ključan i upravo zbog toga ona je neigriva na Huaweiu P9 Lite 2017. Framerate je prilično nizak jer igra krivo procjenjuje snagu i automatski podiže kvalitetu grafike na razinu koja se može vidjeti na flagship uređajima te uzrokuje pad performansi. Pošto igra sve grafičke postavke podešava automatski nije moguće prilagoditi postavke i stoga se nećete zabaviti igranjem Injusticea 2 na ovom uređaju.

Arena Of Valor

Arena Of Valor je MOBA koja pruža najbolje iskustvo kada igrate na 60 sličica u sekundi i P9 Lite 2017 taj posao odrađuje bez problema na najnižim grafičkim postavkama uz uključenu „High framerate“ opciju. Podizanjem kvalitete grafike na najviše postavke igra je i dalje igriva no kada se akcija „zakuha“ mogući su kratki padovi frameratea koji uvelike narušavaju iskustvo igranja ove igre.

Dead Trigger 2

Dead Trigger 2 je pucačina iz prvog lica koja nije pretjerano grafički zahtjevna no zato vrlo dobro izgleda. Igra je kroz automatsku detekciju grafički preset postavila na low i na njemu igra radi vrlo stabilno sa zaključanim framerateom što je idealan način igranja Dead Triggera 2. Na High grafičkom presetu događaju se česti padovi frameratea tako da ne bi preporučio igranje na istom.

Sintetički benchmarkovi

Kako bi dobio detaljniji uvid u performanse Huaweia P9 Lite 2017 izvršio sam testiranje najpopularnijim benchmarking alatima:

 • AnTuTu Benchmark: 73490
 • Geekbench 4: 813 Single core / 3330 Multi core
 • 3DMark Sling Shot Extreme: OpenGL: 403 / Vulkan: nema podršku
 • 3DMark Sling Shot: 606
 • PCMark Work 2.0: 4393
 • PCMark Work 2.0 battery life: 9h 22min
 • PCMark Computer Vision: 2385
 • PCMark Storage: 8942
 • GFXBench GL Car chase: 181,2 frames
 • GFXBench GL Manhattan 3.1: 315,0 frames
 • GFXBench GL T-Rex: 1068 frames
 • GFXBench GL Tesselation: 372,5 frames
 • GFXBench GL ALU 2: 303,8 frames
 • GFXBench GL Texturing: 1288 MTexel/s
 • Speedtest (T-Mobile 4G): Download: 22,55 Mbps / Upload: 23,41 Mbps

Rezultate ostalih sintetičkih testova potražite u galeriji:

Mobil.hr Huawei P9 Lite 2017 recenzija: Benchmark galerija

Zaključak

Huawei je P9 Liteom 2017 uspio pogoditi savršen balans performansi i kvalitete izrade i to sa SoC-om vlastite proizvodnje što je uistinu impresivno. Iako su tržište preplavili uređaji s omjerom zaslona 18:9 dijagonale 6 inča još uvijek postoji tržište za uređaje sa zaslonom omjera 16:9 manje dijagonale. Huawei P9 Lite 2017 je među najboljima ako ne i najbolji uređaj po omjeru cijene i performansi u svom segmentu i možete biti sigurni da dobivate mnogo za svoj novac.

Plus:
+Kvaliteta izrade
+Performanse
+Super brzi čitač otiska
+Odlična kamera

Minus:
-Položaj čitača otiska prsta
-Jednotonska bljeskalica
-Micro USB
-Zvučnik koji uzrokuje vibracije
-Samo 16GB memorije za pohranu

3.7/5 - (26 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

 • Najpopularnije
 • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1