TESTOVI

Motorola Edge 30 Pro

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.5/5 - (24 votes)

Kamere kod Edge 30 Pro modela

Kamere su zanimljiva priča na ovom mobitelu. S jedne strane imaju impresivan hardver, no drugdje su po nama malo podbacili. Naime, zlatni sustav kamera treba imati tri različite jedinice: ultraširoku, širokokutnu i zoom kameru kako bi korisnik u svakoj situaciji imao širok spektar mogućnosti za hvatanje idealne slike.

Motorola je odlučila ove godine izbaciti zoom kameru, no kako bi zadržali tri u skupini, treća je sada “za mjerenje dubine slike” sa svega dva megapiksela te nije dostupna korisniku pa ju smatramo estetskim dodatkom mobitelu.

Glavna kamera standardno noć
Glavna kamera standardno noć

Druge dvije, širokokutna i ultraširoka se mogu nositi s konkurencijom u većini situacija, kao i selfie kamera. Rekli bismo da su im svima za sada mane na softverskoj strani kola bi se mogla izgladiti u narednim mjesecima ili uvijek možete koristiti aplikacije trećih strana. 

 

Glavna kamera 

Za razliku od prošlogodišnjeg modela kamere, novi ima OmniVision senzor od 50 megapiksela te zadržava dijagonalu od oko 1/1,55” što znači da će performanse kamera u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima biti podjednake, no kod kamera s manje megapiksela, obrada slika je brža pa samim time možete i slikati uzastopne fotografije nešto brže.

Kao i kod sličnih senzora može raditi na dva načina, jedan sa punim senzorom kojeg morate odvojeno aktivirati i drugi, standardan, kojim se povezuju susjedna četiri piksela za stvaranje jednog većeg. Tako konačne slike i dalje imaju 12,5 megapiksela, no bolje su kvalitete sa strane svijetla te zauzimaju pristojnu količinu prostora za razliku od 50 MP verzije. Za autofokus se koristi brzi PDAF, a kamera ima i optičku stabilizaciju. 

Kod samog korištenja kamere, pokazala se vrlo dobrom za sve oblike dnevnog slikanja. Ako mobitel stavite na stalak možete slikati i sa 50 megapikselnim načinom u izazovnijim uvjetima osvjetljenja za kasniju obradu. Autofokus je brz, a ima dovoljno detalja bilo da sliku gledate na zaslonu ili na mobitelu.

Glavna kamera standardno noć
Glavna kamera standardno noć

U noćnim scenama na našem testu daleko su bolje ispale slike u standardnom načinu slikanja nego kod dediciranog noćnog načina slikanja. Dok u standardnom načinu slika ima tamnije scene, noćni način muči se sa izvlačenjem detalja iz tamnih dijelova te slika na kraju izgleda dosta umjetno bez primjetnih dodatnih detalja. Po nama, standardni način slikanja idealan je za sve uvjete. 

Glavna kamera night mode
Glavna kamera night mode

 

Ultraširoka kamera 

Ova kamera također koristi senzor od 50 megapiksela, no ima značajno manju dijagonalu sa 1/ 2,76”. Kao i glavni senzor može povezati susjedna četiri piksela u jedan veći tako da standardno ponovno dobivate 12,5 megapikslene slike. Moguće je slikati i punim senzorom, no ponovno nailazimo na problem kvalitete kod ovako malog senzora gdje ćete za dobre slike trebati jako puno svijetla inače problem postaje oštrina, ali i točnost prikaza boja. 

Ultraširoka
Ultraširoka

Ovom senzoru uvelike pomaže noćni način slikanja i vrlo mirna ruka za prolazne slike, s time da i dalje savjetujemo dobro umjetno osvjetljenje jer će slike u mraku i dalje loše izgledati. S druge strane, ova kamera ima autofokus što ju stavlja među bolje u ukopnoj ponudi mobitela. Osim što je puno lakše slikati predmete u blizini, kamera funkcionira i kao “Macro” kamera pa možete slikati iz iznimne blizine.  

Ultraširoka noć
Ultraširoka noć

 

Selfie kamera

Selfie kamera također nudi detaljnu sliku sa svojih 60 megapiksela, što je svakako nadprosječna kvaliteta. Ova kamera također može povezati susjednih četiri piksela u jedan veći i standardno nudi 15 megapikselne slike koje su već kao takve vrlo detaljne.

Pojedini pikseli senzora iznimno su maleni tako da ćete oštrinu dobiti samo kod ogromne količine svjetlosti primjerice ako se slikate na suncu. Kod tamnijih scena ISO brzo raste tako da ćete brzo izgubiti i oštrinu. Visoka rezolucija zato omogućuje 4K snimanje sa selfie kamerom što je svakako plus.

Selfie HDR

Kod večernjih slika predlažemo korištenje zaslona kao bljeskalice za najbolje rezultate. Ova kamera nema autofokus mogućnost pa preporučamo da jednom sjednete i slikanjem selfija iz različitih udaljenosti pronađete zlatnu udaljenost gdje će vam lice biti najoštrije. 

Na našoj slici lagano se vide problemi sa HDR sustavom oko kose, no nisu toliko primjetni ako pozadina nije jednobojna.

4.5/5 - (24 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1