TESTOVI

Motorola Razr 5G – Veliki Test

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.2/5 - (5 votes)

Zaslon 

Vanjski OLED 

Ponovno krenimo prvo od vanjskog OLED zaslona. Riječ je o zaslonu limitirane funkcionalnosti s obzirom da se ne mođete slobodno kretati Android sustavom. No, možete postaviti kratice na aplikacije koje se tako lagano pokreću i na vanjskom zaslonu. 

Osim toga, jedan swipe u lijevo vas prebacuje u aplikaciju kamere koja koristi glavnu kameru za slikanje selfija. UI podržava punu funkcionalnost aplikacije kao i kada imate otvoren mobitel, te za lakše slikanje, mogu se koristiti gumbi za kontrolu glasnoće.  

Glavna kamera naravno ima veći i bolji senzor sa autofokusom, pa su i slike značajno kvalitetnije.  

Ovaj zaslon idealan je za puštanje Youtube videa dok se bavite nečim drugim jer troši manje baterije, mobitel je sigurno zaklopljen, a dobivate punu funkcionalnost aplikacije.  

Same specifikacije navode da se radi o gOLED zaslonu straga, gdje G označava staklenu (Glass) površinu koja se često koristi za ravne zaslone. Iako je oblik ovog zaslona nepravilan, dimenzije su mu označene kao 600 x 800 piksela.  

Sa dijagonalom od 2,7 inča i spomenutom rezilucijom, zaslon je idealan za pregledavanje obavijesti. Standardno naravno pokazuje vrijeme, a budi se čim osjeti pomicanje mobitela. 

 

Unutarnji preklopni pOLED 

Unutarnji zaslon, po samoj činjenici da se radi o preklopnom modelu, označava da koristi OLED tehnologiju. Vjerujemo da svi znaju prednosti OLED-a, od vrhunske crne boje, štedljivosti baterije, pa do bogatih prikazanih boja.  

Zaslon ima dijagonalu 6,2 inča, te se radi o uskom omjeru s obziromd a je rezolucija 876 x 2142 piksela. Gustoća mu tako iznosi oko 374 piksela po inču.  

Iako se brendira kao P-OLED zaslon što na prvu ukazuje kako ga proizvodi LG, “P” označava plastične slojeve oko samih OLED piksela koji im i daju savitljivost. Zapravo, svaki OLED zaslon koji nije savršeno ravan, koristi plastiku kako bi se mogao savinuti u željeni oblik. 

Zaslone na preklopnim Motorola Razr mobitelima, kao i drugim preklopnim uređajima proizvodi kineska kompanija BOE, čiji zasloni sada nude savitljivost trima preklopnim uređajima, uključujući Motorolu Razr. 

Unutarnji zaslon zanimljiv je i po činjenici da veći broj izvornih proizvođača ima ovakvu tehnologiju, te ju čini dostupnijom uređajima, iako su cijene i dalje vrlo oštre. 

Već smo opisali kako je riješena implementacija preklapanja koju kompanije uvijek zanimljivo dizajniraju. Zaslon ima visoku svjetlinu, no ipak se ne može mjeriti sa klasičnim mobitelima u tom pogledu. Boje su izvorno bogate, no ako vam se to ne dopada, lagano se prilagode u postavkama. 

 

Povezanost i senzori 

Kako smo već spomenuli u uvodu. Jedna od glavnih razlika od originala, i detalj sa kojim se promovira ova verzija, svakako je 5G povezivost. Motorola nove 5G antene stavlja u bradu mobitela, ali i gornju polovicu radi boljeg signala. S obzirom da je riječ o plastičnim rubovima, signali se također lakše hvataju što bi moglo rezultirati i postojanijim signalom. 

Osim 5G-a koji ne podržava mmWave tehnologiju koja ionako nije relevantna u Europi, mobitel se koristi WiFI 5 standardom za povezivost na 2.4 i 5 GHz frekvencije.  

Bluetooth čip je također poboljšan te se sada nudi BT verzija 5.1 za korištenje naprednih značajki i niske potrošnje energije. 

Senzor otiska prsta je straga, te se koristi o standardnoj implementaciji. Smatramo da je brži od bilo koje moderne alternative, te ga je lagano dohvatiti. 

 

 

Kamere 

Preklopni mobiteli trenutno vode bitku sa kompaktnosti uređaja. Kamere zauzimaju solidnu debljinu, te vidimo na modernim verzijama mobitela kolike izbočine moraju raditi. Motorola je sa ovim mobitelom išla na kompaktnost i ugodno korištenje, te su se tako odlučili za jednu glavnu kameru, kakva je bila i na originalu. 

 

Stražnja kamera 

No, sama glavna kamera značajno je poboljšana od prošlogodišnjeg Razr modela. Sada se koristi 48 megapikselni senzor standardnog širokog kuta, te dijagonale od pola inča. Slikanje u visokoj rezoluciji daje impresivne rezultate na jakom danjem svijetlu, no kvaliteta se brzo gubi s obzirom na malene pojedine piksele. 

Zato ovakvi senzori koriste tehnologiju “spajanja” susjedna četiri piksela koji onda rade kao jedan veći. Tako se dobiva 12 megapikselna slika za koju senzor može uhvatiti više svijetla u kraćem razdoblju. Smanjuje se mutna slika od kretanja, a detalji su također izraženiji. 

Slikanje ovom kamerom ima opciju i HDR filtriranja koju naravno držimo upaljenom. Standardno se uvijek slikaju 12 megapikselne fotke, te ćete za  detaljnije 48 MP slike morati uključiti opciju. 

Ostavite li sve na automatski, jednom kada padne mrak mobitel i dalje može koristiti skraćenu verziju noćnoga slikanja kako bi uhvatio sve detalje pa će subjekti trebati ipak biti mirni.  

Razlika se ipak vidi kada odaberete pravi noćni način slikanja, jer si mobitel uzme sekundu više, a tamniji detalji scene još su jasniji. HDR funkcionalnost pak vrlo svijetle elemente pokušava obuzdati, kako se i vidi na slici. 

Osim fotografije, kamera ima i optičku stabilizaciju te snima do 4K rezolucije videa, ili FullHD slow-motion do 120 fps-a. 

 

Prednja kamera 

Prednja kamera također je dobila značajno hardversko poboljšanje u odnosu na model iz 2019. Priča je ista kao i kod stražnje kamere, gdje se susjedni pikseli spajaju kako bi uhvatili što više svijetla. 

Senzor selfie kamere ima 20 megapiksela, te će spajanjem susjednih u većini slučajeva izbaciti oštru 5 MP sliku, te za detaljniju 20 MP verziju morate postavku sami uključiti. 

Kamera ima također HDR mogućnosti, te ako se slikate tako da vam je sunce također u sceni, kamera daje sve od sebe da osvijetli svaki detalj, te smanji “paljenje” bijelom bojom. 

Ova kamera može i snimati video kvalitete do FullHD rezolucije brzinom od 60 fps-a. 

Naravno, za kvalitetnije selfie fotografije, uvijek vam ostaje opcija preklapanja mobitela i korištenja glavnog senzora za fotografiranje. 

3.2/5 - (5 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1