TESTOVI

Puno ekrana za malo novaca

Nokia 3.4

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nokia se polako vraća na tržište mobitela te nude mobitele u različitim cjenovnim kategorijama. Ovoga puta na test nam je došao predstavnik iz kategorije povoljnih uređaja, Nokia 3.4.

Dizajn i kvaliteta

Tvrtka HMD Global sa svojim brandom Nokia nastavlja plasirati nove uređaje u različitim cjenovnim kategorijama. Novi model, Nokia 3.4 spada u kategoriju cjenovno povoljnih uređaja, te se tako smješta ispod modela 5.3.

Kad uzmete ovaj uređaj u ruku, vidljivo je da Nokia ne donosi revolucionirani dizajn, već se uvelike oslanja na dizajn prethodnih modela.

Na prednjoj strani se nalazi 6,39 inčni ekran sa malom rupom za prednju kameru u gornjem lijevom kutu, a sami rubovi ekrana su malo zaobljeni. Obrub oko ekrana malen, čak jedan od manjih u ovom cjenovnom rangu, osim na donjem dijelu gdje se smjestio Nokia logo. Iznad ekrana se smjestila rešetka rešetka ispod koje se nalazi slušalica.

Stražnja strana uređaja je izrađena od rebraste plastike, koja, već tradicionalno za Nokia modele, ima boju koja se preljeva. Modul kamera je također tipičan za Nokiu, a i kod ovog modela je okrugli sa 3 modula i LED bljeskalicom. Sami modul je tek blago izdignut iz kućišta. Ispod kamera se smjestio čitač otiska prstiju. Čitač otiska prsta je dimenzijama nešto manji ali je vrlo dobro pozicioniran te radi vrlo dobro i precizno očitava otisak.

Bočne strane uređaja su izrađene od plastike. Na desnoj strani se nalaze tipke za uključivanje uređaja i glasnoću, dok se na lijevoj strani nalazi utor za 2 nanoSIM i jednu microSD memorijsku karticu ispod koje se smjestila tipka za Google Assistant. Na gornjoj strani se nalazi 3,5mm utor za slušalice, do se na dnu nalazi USB Type-C i zvučnik. Fizičke tipke su nešto manjih dimenzija, ali su vrlo dobro pozicionirane.

Ono što nam nedostaje kod ovog uređaja je LED bljeskalica za propuštene obavijesti.

Zbog zaobljenih rubova, ovaj mobitel vrlo dobro leži u ruci i ugodan je za korištenje. Pošto je stražnja strana uređaja napravljena od plastike, mobitel nije sklizak. Iako je mobitel izrađen od plastike, nekamo prigovora na kvalitetu izrade.

 

Zaslon

Nokia 3.4 ima 6,39 inčni ekran rezolucije 720 x 1530 piksela, a gustoća ekrana iznosi 269 ppi. Pošto se rad o IPS LCD ekranu kutovi gledanja su nešto slabiji, no u skladu sa konkurencijom sa istim tipom ekrana. Kontrasti su dobri, kao i prikaz boja, a vidljivost na suncu je dobra, pogotovo ako uključite automatsko osvjetljenje.

Ovaj mobitel posjeduje i „noćno svjetlo“ kako bi vam se oči manje naprezale ako po noći gledate u ekran, a to se postiže smanjenjem osvjetljenja ekrana kao i mijenjanjem boje prikaza u blago žućkastu.

 

Performanse

Iako se radi o uređaju nižeg cjenovnog ranga, Nokia je ugradila Qualcomm Snapdragon procesor, no radi o modelu 460. Ovaj procesor ima 8 jezgri, tj 4×1,8 GHz Cortex-A73 i 4×1,8 GHz Cortex-A53, a sami procesor je izrađen u 11nm tehnologiji. Za grafiku je zadužen Adreno 610 GPU. Testni uređaj je došao sa 3 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, a korisniku je dostupno 47 GB. Ako vam je potrebno više mjesta tu je i utor za microSD memorijske kartice.

Preda na prvu specifikacije ne djeluju „jako“, za svakodnevno korištenje, ako niste previše zahtjevan korisnik, će biti sasvim dovoljne. Čisti Android, bez dodatnih operativnih sučelja osiguravaju nesmetan rad bez trzaja. Premda će netko primijetiti da se malo zahtjevnije aplikacije pokreću koji trenutak duže. No, ako želite igrati i igrice, koji nisu previše zahtjevne, je također moguće bez previše trzanja. A i nakon malo dužeg igranja igrica nismo primijetili zagrijavanje.

Mobitel posjeduje 4000 mAh bateriju, koja bi prema Nokiinim navodima trebala trajati 2 dana korištenja, naravno to ovisi o intenzitetu korištenja mobitela. Tijekom testa, sa nekoliko poziva, igranjem igrica, surfanjem netom, gledanjem youtube kanala, bez problema nam je baterija trajala 1,5 dan. Sa malo slabijim korištenjem, bez problema se mogu dosegnuti 2 dana korištenja. Sa mobitelom se isporučuje 10W punjač.

 

Kamere

Na ovom mobitelu se nalazi okrugli modul sa kamerama, tj 2 kamere i dubinskim senzorom. Glavna kamara je ista kao i na Nokii 5.3, 13 megapikslena širokokutna sa f/1,8, a tu je i 5 megapiskelna ultraširokokutna sa f/2,2, a tu je i 2 megapikselni senzor dubine.

Glavna kamera da je pristoje rezultate u uvjetima dobrog osvjetljenja. Kontrast su dobri, a prikaz boja je vjeran, no fotografije imaju manje detalja. Noćne fotografije su pristojne, ali je primjetno da je manje detalja nego kod dnevnih fotografija i primjetan je i šum.

Ultraširokokutna kamera daje pristojne rezultate u dnevnim uvjetima, no kada fotografije usporedite sa glavnom kamerom primjetan je manjak detalja, a i sami prikaz broja nije tako vjeran. U noćnim uvjetima je primjetna veća količina šuma kao i manjak detalja.

Portreti u dnevnim uvjetima ispadaju poprilično dobro.

Ako želite snimati video zapise, iste je moguće snimati u 1080p rezoluciji sa 30 fps. Kao i kod fotografija, snimke u dnevnim uvjetima su pristojne, a u noćnim uvjetima ima dosta šuma te kvaliteta video zapisa pada.

S prednju stranu se nalazi 8 megapikselna ultraširoka kamera koja također ima mogućnost snimanja video zapisa u 1080p rezoluciji. Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima dobra, dok se u noćnim uvjetima pojavljuje šum.

Kod ocjenjivanja kvalitete fotografije moramo uzeti i cjenovni rang, a kada fotografije gledamo iz tog kuta, one su u prosjeku konkurencije. Smještene su u zlatnoj sredini. Za povremeno fotografiranje u uvjetima dobrog osvjetljenja će te dobiti pristojne rezultate, a u noćnim uvjetima se može koristi opcija „noć“ koja malo popravlja rezultat.

 

Operativni sustav i sučelje

Kao i bratski modeli, tako je i model 3.4 u sustavu Androd One, odnosno na uređaju dolazi instaliran čisti Android 10 operativni sustav, a osigurane su mu nadogradnje slijedeće 2 godine.

Pošto se radi o Android One uređaju, Nokia nije instalirana svoje korisničko sučelje niti dodatne aplikacije koje bi usporile rad mobitela.

Svi koji su koristili mobitele sa čistim Androidom, snaći se u tren oka.

Zaslon zaključavanja prikazuje datum i vrijeme i razne obavijesti. Kada otključate mobitel dolazi do poznati početnih zaslona na koje možete dodavati razne widgete ili aplikacije. Krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google aplikaciju, koju je moguće isključiti u postavkama početnih zaslona. Povlačenjem prsta od dna ekrana prema vrhu otvara se ladica sa svim aplikacijama, a povlačenjem od vrha ekrana prema dnu otvaraju se brze postavke i obavijesti.

Virtualne tipe na kakve smo naviknuli, zamijenjen se gestama. Tipka „nazad“ je zamijenjena povlačenjem od lijevog ili desnog ruba prema sredini ekrana, dok je „home“ tipa gesta povlačenja sa dna ekrana. Ako prst povučete od dna ekrana do 1/3, otvorit će se nedavne aplikacije koje se vrte u pozadini.

I na ovom uređaju postoji mogućnost otključavanja uređaja putem čitača otiska prsta na zadnjoj strani ili prepoznavanjem lica.

Čitač otiska prsta radi vrlo precizno i brzo te nismo imali problema prilikom testa sa krivim očitanjem prsta. Iako je sami čitač fizički relativno malen, pohvaljujemo njegov smještaj koji je logično postavljen.

Otključavanje putem prepoznavanjem lica se jako brzo podešava, ali na ovom uređaju je nešto sporije nego otključavanje putem otiska prsta. Dobro prepoznaje lice u uvjetima dobrog osvjetljenja dok se u uvjetima lošijeg osvjetljenja više muči te je tada brža metoda čitač otiska prsta.

Uređaj posjeduje jedan zvučnik smješten na dnu uređaja. Sami zvučnik je jako glasan, ali na najvećoj razini glasnoće je primjetna mala distorzija zvuka. No isto smo primijetili kod konkurenata. Ako slušate glazbu na mobitelu, na sreću tu je 3,5mm utor za slušalice, pa možete dobiti kvalitetniji zvuk.

Zvuk slušalice je dosta glasan i čist i nemamo zamjerki na to da nismo čuli sugovornika čak i u nešto glasnijem okruženju.

 

Zaključak

Nakon niza uređaja koji su ciljali srednji kategoriju ili čak i višu srednju kategoriju, Nokia je izbacila uređaj sa kojim su odlučili krenuti u pohod pristupačnih uređaja. Iako je na tržištu u spomenutom segmentu dosta uređaja, Nokia 3.4 nudi pristojan omjer uloženog i dobivenog, pogotovo ako želite kvalitetno sklopljen mobitel sa velikim ekranom i vrlo dobrom baterijom, a pritom vam ne smeta nešto lošija ultraširoka kamera ili pričekati ponekad trenutak da se neka aplikacija učita. Također, ovaj uređaj nudi 2 godine nadogradnji kao i solidan procesor za ovu cjenovnu kategoriju, što će cijeniti svi koji žele uređaj koristiti duže vrijeme, odnosno par godina.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1