TESTOVI

Nastavak niza

Nokia 5.3

Novi pristupačni uređaj
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Nakon nedavno testiranih Nokiinih modela 6.2 i 7.2 na test nam je došao predstavnik treće generacije, Nokia 5.3. Nokia sa ovim modelom nastavlja svoj pohod na tržište, te nudi pristupačni uređaj dobrih specifikacija.

Dizajn i kvaliteta

Već na prvi pogled je vidljivo da se ovaj model uvelike oslanja na dizajn prethodnih modela 6.2 i 7.2, a dosta odskače od prethodnice 5.1.

Na prednjoj strani se nalazi 6,55 inčni ekran sa obrubom za prednju kameru na vrhu ekrana, dok su rubovi ekrana zakrivljeni. Sami ekran je zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitom. Na samom vrhu prednje stranice se nalazi dugački i uski otvor slušalice, dok se ispod ekrana nalazi samo NOKIA logo, tj natpis. Obrub oko ekrana je dosta malen, tek je nešto malo veći ispod ekrana.

Stražnja strana je, možemo sad već reći, tipična za Nokia uređaje. U sredini se nalazi modul kamere, koja ovaj put sadrži 4 kamere, te LED bljeskalicu u sredini. Sami modul kamere je malo izbočen, ali i kad stavite mobitel na stol, ne dolazi do klackanja pošto je modul veći i smješten centralno. Ispod kamera se smjestio čitač otiska prstiju koji radi dosta dobro i brzo. Pošto se radi o pristupačnijem uređaju, Nokia 5.3 na stražnjoj strani nema staklo već plastiku koja je dosta sjajna i glatka, tako da i ovaj model ima „efekt“ prelijevanja boja. Naš testni uređaj je došao u zelenoj boji.

Na desnoj strani uređaja se nalaze tipke za glasnoću te malo odvojenije od njih i tipka za paljenje/gašenje mobitela koja u sebi ugrađenu obavijesnu LED žaruljicu. Pošto ovaj uređaj nema ugrađen Always On ili ambijentalni ekran, ova LED žaruljica za obavijesti dobro dođe, a u testnom mobitelu je i dosta jaka. Samo bi položaj mogao biti bolji, jer se u uvjetima dobrog osvjetljenja ne primijeti, a i potrebno je pogledati bočno u mobitel da bi vidjeli da li imate propuštene obavijesti. Svakako zahtjeva malo prilagodbe.

Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za 2 nano SIM kartice te utor za micro SD memorijsku karticu, te tipka za Goole Assistant. Na gornjoj strani se nalazi 3,5 mm utor za slušalice, dok se na donjoj strani nalazi mkrofon, USB Type-C priključak i zvučnik

Rubovi uređaja su blago zaobljeni, a stražnja strana je također zaobljena prema bočnom okviru uređaja. Zbog toga je uređaj ugodan za korištenje, a zbog plastične stražnje strane nije toliko sklizak kao uređaji koji imaju staklo.

Stražnja strana
Stražnja strana

 

Zaslon

Nokia 5.3 dolazi sa 6,55 inčnim ekranom rezolucije 720 x 1600 piksela. Gustoća ekrana je 268 PPI. Vidljivost na suncu je do
sta dobra, posebno sa uključenim automatskim osvjetljenjem, tako da nećete imati problema sa pregledavanjem sadržaja na mobitelu kada se vani. Kontrasti su dobri, prikaz boja je dobar, kao i kutovi gledanja, premda su za mrvicu slabiji nego kod modela 7.2. Također kada bi ovaj model usporedili sa 7.2 oštrijem oku je primjetna nešto manja rezolucija. No tu se radi o različito pozicioniranim uređajima. Nokia 5.3 ima dosta dobar ekran za cjenovni rang u koji spada.

Ako navečer gledati u ekran kada je jako malo svijetla, moguće u uključiti „noćno svjetlo“ koje prigušuje osvjetljenje ekrana i mijenja boju u blago žućkastu kako bi vam se oči manje naprezale prilikom gledanja u ekran mobitela.

Performanse

Nova generacija mobitela znači i novi procesor. Tako testni uređaj dolazi sa Qualcomm Snapdragon 665 procesorom koji se sastoji od 4×2,0 GHz Kryo 260 Gold i 4×1,8 GHz Kryo 260 Silver jezgre. Procesor je izrađen u 11nm tehnologiji. Za grafiku se brine Adreno 610 GPU. Ovakvih specifikacija se ne bi posramili ni skuplji mobiteli.

Testni uređaj posjeduje 4 GB radne memorije i 64 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 48 GB. Naravno tu je i utor za microSD memorijske kartice pa lako možete proširiti memoriju.

Čisti Android i kvalitetni procesor znače da će vam uređaj u svakodnevnom korištenju raditi bez ikakvih trzaja čak i kada ga malo više opteretite. Bez problema smo igrali i malo zahtjevnije igrice također bez trzaja a i nakon dužeg igranja nismo primijetili nikakvo zagrijavanje.

Tijekom testa smo pokrenuli i sintetičke testove a prema očekivanju, uređaj se smjestio u rangu sa konkurencijom sa sličnim tehničkim karakteristikama, a blizu čak i nekih višestruko skupljih mobitela od prije koju godinu.

Nokia 5.3 dolazi sa 4000 mAh baterijom koja nije izmjenjiva. Nokia navodi kako bi uređaj trebao izdržati 2 dana na jednom punjenju. Tijekom testa, uz sinkronizaciju više mailova, pozive, fotografiranje, surfanje internetom, igranjem igrica baterija izdržala nešto malo više od jednog dana. Sa manjim korištenjem je moguće izvući i više, tj dosegnuti deklarirana 2 dana korištenja. Sa mobitelom se isporučuje i 10W punjač.

Kamere

Kada se u pitanju kamere i ovdje Nokia prati trendove. Tako se na stražnjoj strani nalaze čak 4 kamere, tj 3 kamere i senzor dubine. Glavna kamera je 13 megapiskelna sa f/1,8 (širokokutna), 5 megapiskelna ultraširokokutna, 2 megapiskelna macro kamera te 2 megapiskelni senzor dubine, dok se u sredini modula nalazi LED bljeskalica.

Glavna kamera daje jako dobre rezultate u uvjetima dobrog osvjetljenja, sa dosta kontrasta, dobrom reprodukcijom boja i sa jako malo šuma. U noćnim uvjetima ili uvjetima sa slabim svjetlom kvaliteta fotografija opada. Fotografije su sa manje detalja, tamnije a primjetan je šum. Kvalitetu noćnih fotografija donekle poboljšava LED bljeskalica. Ultrširoka kamera ima manju rezoluciju te samim time i manje detalja na fotografiji, a slike u lošijim uvjetima osvjetljenja su znatno mutnije nego sa glavnom kamerom. Sama razlika između kuta glavne, odnosno širokokutne kamere i ultra širokokutne nije velika. Macro kamera je niže rezolucije a rezultati dosta ovise o uvjetima fotografiranja kao i samom objektu fotografiranja. Da bi macro fotografija uspjela mora biti dobro osvjetljenje, mirna ruka i objekt se ne smije micati. Za brzinsko macro fotografiranje bi preporučili korištenje obične kamere jer će puno prije uloviti fokus i dobiti će te više detalja na fotografiji. Portreti, odnosni „bokeh“ efekti su dosta dobri sa dosta detalja a obrub objekta i pozadine je jako dobar. Sve kamere (osim kod snimanja portreta) podržavaju HDR, a prilikom fotografiranja sa glavnom i ultra širokokutnom kamerom je moguće odabrati i „Noćni način“ kako bi se dobile bolje fotografije po noći. Od dodatnih mogućnosti je moguće odabrati snimanje panorame i slow motio video zapisa. A glavna kamera može snimati video zapise u 1080p rezoluciji sa 30 fps. Video zapisi snimljeni u dnevnim uvjetima su dobri, fokus brzo reagira, dok u noćnim uvjetima kvaliteta video zapisa pada te ima dosta šuma.

Kada se pogledaju sve mogućnosti i rezultati kamere, ona spada u prosjek konkurencije, a jedino čime odskače je broj kamera.

Prednja, odnosno selfie kamera je 8 megapikselna sa f/2,0, a u podržava i „bokhe“ efekt. Fotogafije snimljene sa njom su dobre u dnevnim uvjetima, kao i „portreti“, te imaju dosta detalja i dobar povrat boja.

ultra wide kamera
ultra wide kamera
macro kamera
Noćni način
glavna kamera
glavna kamera

Operativni sustav

HMD, odnosno Nokia je i dalje u sustavu Android One, što znači da mobitel dolazi sa čistim Android operativnim sustavom te su mu osigurane nadogradnje slijedeće 2 godine. Na testnoj Nokii 5.3 je instaliran Android 10.

Sučelje

Kako smo i ranije spomenuli, na uređaju je instaliran čisti Android bez dodatnih korisničkih sučelja koja bi usporila ovaj mobitel.

Zaslon zaključavanja je jednostavan te se na njemu prikazuje vrijeme i datum, te ako imate propuštene obavijesti. Otključavanjem uređaja se dolazi do već poznatog početnog zaslona sa datumom i vremenskom prognozom na vrhu te Google pretraživanjem na dnu uređaja. Naravno tu je i mogućnost dodavanja widgeta i aplikacija na zaslone. Ono što ćete prvo zamijetiti kao razliku u odnosu na prošle Nokia modele, a čak i na neke druge Android uređaje je nedostatak tipki „nazad“ i „home“. Te tipke su sada zamijenjene gestama. Tako je tipka „nazad“ zamijenjena povlačenjem prstom od ruba ekrana (nije bitno lijevog ili desnog), dok je „home“ zamijenjen povlačenjem sa dna ekrana. Sve pokrenute aplikacije je moguće pozvati malo dužim povlačenjem od dna ekrana do 1/3 ekrana.

„Ladica“ sa svim aplikacijama se poziva povlačenjem na početnom ekranu od dna prema gore a prelaskom prostom prema dolje na početnom ekranu se otvaraju obavijesti i brze postavke. Brze postavke je moguće personalizirati. Da se radi o čistom Androidu vidljivo je kada uđete u postavke di je sve logički posloženo bez previše kategorija i pod kategorija postavki, kao i sa novim izbornikom za gašenje mobitela, te novim izgledom izbornika prilikom pojačavanja/stišavanja glasnoće zvuka.

Nokia 5.3 posjeduje mogućnost otključavanja mobitela putem čitača otiska prsta koji se nalazi na stražnjoj strani kao i putem prepoznavanja lica. Čitač otiska prsta radi jako dobro i brzo te nismo imali problema sa krivim očitanjem. Moramo pohvaliti i položaj čitača kao i njegovu veličinu. Već nakon 1-2 otključavanja će te se naviknuti na položaj i prst će vam automatski ići na njega. Otključavanje putem prepoznavanja lica se jako brzo podešava, tj mobitel jako brzo snimi vaše lice, ali se u praksi pokazalo možda malo sporije od otključavanja putem otiska prsta. Pogotovo u noćnim uvjetima, tu uvjetima slabog osvjetljenja.

Kao i prethodne Nokie, tako i ova posjeduje jedan zvučnik smješten na dnu ekran. Zvučnik je glasan, premda nije među glasnijima, a kod slušanja glazbe na najvišoj glasnoći primjetan je nedostatak niskih tonova kao i mala distorzija zvuka. Ako slušate glazbu putem mobitela, tu je utor za slušalice pa bolji zvuk možete dobiti sa kvalitetnijim slušalicama.

Ono što moramo primijetiti, iako uređaj posjeduje utor za 2 SIM kartice, nema „predinstaliranu“ opciju za kloniranje aplikacija koje su vezane za telefonski broj poput WhastaAppa, Viber ili Telegrama. Već je potrebno iz Trgovine Play skidati aplikacije koje onda kloniraju potrebne vam aplikacije za drugi telefonski broj. Po pitanju signala i kvalitete zvuka tijekom razgovora nemamo nikakvih zamjerki. Sugovornika smo glasno i jasno čuli kao i on nas.

Zaključak

HMD, odnosno Nokia i dalje nastavlja pohod na tržite pametnih telefona sa novim modelom i drži korak sa konkurencijom. Od povratka Nokie na tržište sa prvim Andridom uređajem do sad testiranog modela vidljiv je napredak kako u kvaliteti izrade tako i u ugrađenim komponentama i dizajnerskim smjernicama. Nokia 5.3 spada u kategoriju pristupačnijih mobitela, ali to ne znači da se moraju uskratiti dobre specifikacije poput procesora, radne memorije, baterije, pa čak i glavne kamere. Naravno da mjesta za popravak ima u pogledu malo kvalitetnijeg ekrana te makro i širokokutne kamere kao i noćnih snimaka. No kada pogledamo uređaj u cjelini moramo reći da je Nokia 5.3 jako dobar izbor.

5/5 - (1 vote)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1