TESTOVI

Nokia G50

Veliki ekran za surfanje uz 5G
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Nokia je odlučila proširiti svoju gamu modela pa tako u G seriji dolazi njihov najveći model do sada, G50. A što sve ovaj veliki uređaj nudi, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Nakon nedavno testiranog najjačeg modela X20 te pristupačnog G10, na test nam je došao G50. Kada se pogledaju sva tri spomenuta modela vidljiva je poveznica po pitanju dizajna samog uređaja.

Na prednjoj strani dominira 6,82 inčni ekran sa V izrezom za prednju kameru. Nokia se očito odlučila da G serija ima V izrez dok X20 ima rupu. U vrijeme kada je rupa za prednju kameru postala normalna, V izrez viđamo kod pristupačnijih modela. Obrub ekrana je nešto veći, pogotovo sa donju stranu gdje se smjestio i Nokia logo. Voljeli bi smo da je obrub ekrana tanji jer je ekran jako velik a povećanjem obruba rastu i dimenzije mobitela. Iznad prednje kamere se smjestila rešetka slušalice.

Stražnja strana mobitela je napravljena od sjajne plastike sa efektom prelijevanja boja što smo već vidjeli kod drugih Nokia modela. Ono po čemu se vidi da je riječ o Nokia mobitelu je modul kamera. I kod ovog uređaja kamere su smještene u okrugli modul koji malo viri van stražnje strane mobitela. Iako je modul sa kamera malo izvučen, zbog svoje veličine i položaja, G50 se ne klacka kada ga stavite na stol.

Bočne strane su izrađene od plastike te su blago zaobljene prema prednjoj i stražnjoj strani mobitela. Na desnoj strani mobitela se nalaze tipke za glasnoću ispod kojih se smjestila tipka za otključavanje mobitela koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Ova tipka je blago ulegnuta u kućište, a slično rješenje smo vidjeli i kod Samsunga A32 5G. Na lijevoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM ili jednu nano SIM i jednu microSD karticu. Na lijevoj strani se također nalazi i tipa za Google asistenta. Na gornjoj strani mobitela se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se na donjoj nalazi mikrofon, USB Type-C te zvučnik.

Nokia G50 je uistinu veliki mobitel, čak veći i od Samsung S21 Ultra 5G koji ima minimalno manji ekran, ali i od Samsunga Note 20 Ultra 5G koji ima veći ekran od ovog mobitela. A kada dodamo i masu od nemalih 220 grama jasno je da je ovaj mobitel namijenjen za korištenje sa dvije ruke. Zbog zaobljenih rubova mobitel dosta dobro leži u ruci čak i kada ga koristite sa jednom rukom. Korištenje jednom rukom je moguće u svakodnevnom radu, no potrebno je ponešto privikavanja. No zbog glatke plastike uređaj je dosta sklizak.

Tipka za otključavanje mobitela je vrlo dobro pozicionirana dok je za pritisak na tipke za glasnoću potrebno ipak malo žonglirati mobitel u ruci. Tipke za glasnoću su dosta uske ali dugačke. Tipka za Google asistenta je u istoj visini kao i tipka za paljenje mobitela što je dobro ako često korstite tu opciju. Ako ne koristite Google asistenta, onda položaj tipke može malo zasmetati prilikom zaključavanja mobitela, jer za kažiprstom možete nehotično stisnuti tu tipku.

Zaslon

Ekran kod modela G50 je stvarno velikih 6,82 inča što je pri gornjoj granici upotrebljivosti sa jednom rukom. G50 posjeduje veći ekran i od primjerice S21 Ultra 5G koji ima 6,8“ ekran. No, osim same fizičke veličine, ekrani kod ova dva uređaj su kilometrima udaljeni.

G50 ima IPS LCD ekran sa prilično skromnom rezolucijom od 720 x 1560 piksela što rezultira sa skromnih 252 ppi. Iskreno, očekivali smo bar 1080p rezoluciju na ovako velikom ekranu, pogotovo jer konkurencija iz tog cjenovnog ranga nudi višu rezoluciju iako na manjoj dijagonali. Kutovi gledanja su pristojni za IPS ekran a uzvrat boja je nešto slabiji. Vidljivost po dnevnom suncu je pristojna, no samo kada je osvjetljenje pojačano na najveću razinu. Ali i tada bi u pojedinim situacijama priželjkivali malo jače osvjetljenje. Automatska regulacija osvjetljenja radi „kako-kada“ te je ponekad potrebno par trenutaka da se osvjetljenje ekrana pojača ili da se ekran ugasi, npr prilikom razgovora.

Pošto se radi o IPS LCD ekranu, ovaj mobitel ne posjeduje Always ON ekran a nema niti LED za obavijesti što bi bila lijepa zamjena.

Performanse

Nokia nas je malo iznenadila sa odabirom procesora kod modela G50. Pošto se radi o modelu koju bar nominalno spada u jeftiniji uređaj od njihove perjanice X20, ova dva mobitela imaju isti procesor. Radi se o Qualcomm Snapdragon 480 5G procesoru sa 8 jezgri, 2x 2,0 GHz i 6x 1,8 GHz, a za grafiku se brine Adreno 619 GPU.

G50 dolazi sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Ne djeluje puno, ali sličnih konfiguracija je i konkurencija, a tu je i utor za micro SD memorijske kartice.

U svakodnevnom korištenju mobitel radi pristojno sa tek neznatnim zastajkivanjima kod nešto većih opterećenja. Opet, u skladu sa konkurencijom.

Mobitel smo podvrgnuli i sintetičkim testovima te smo dobili rezultate koji su tek minimalno slabiji od modela X20.

G50 posjeduje bateriju od 5000 mAh za koju Nokia na pakiranju navodi da bi trebala izdržati 2 dana korištenja. U realnom životu to je čak i moguće postići ali sve ovisi koliko intenzivno koristite mobitel. Tijekom testa sa korištenjem mobitela sa čitanje i slanje mailova, surfanjem internetom, gledanjem ponekog youtoube filmića, nekoliko razgovora, dopisivanjem preko WhatsAppa baterija je izdržala gotovo 1 i pol dan. G50 će bez previše napora odraditi cijeli dan dopunjavanja baterije. A kako bi se baterija brže napunila tu je i 18W punjač koji dolazi u kutiji sa mobitelom.

Kamere

Na stražnjoj strani ovog modela se nalazi glavna 48 megapikselna širokokutna kamera sa f/1,8 te 5 megapikslna ultraširokokutna kamera a tu je 2 megapiksleni senzor dubine.

Sučelje kamera je jednako kao i kod drugih Android uređaja. Tako na lijevoj strani možete naći brze postavke, tj uključiti bljeskalicu, odabrati veličinu fotografije, uključiti brojač i Google Lens. Ne desnoj strani se nalaze načini korištenja kamera te tipka okidača kao i tipke za prebacivanje između glavne i ultraširokokutne kamere te izbor 2x uvećanja. Trebamo napomenuti da se radi o digitalnom uvećanju.

U dodatnim načinima korištenja kamere je i Pro način koji nudi mogućnost podešavanja balansa bijele boje, načina fokusiranja, ISO vrijednosti, brzine zatvarača kao i korekciju ekspozicije.

Glavna kamera snima fotografije u rezoluciji od 12 megapiksela, a fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su prilično dobro. Kontrasti su dobri, uzvrat boja je vjeran, a šum je neznatan. Za više detalja bi ipak trebalo slikati u punoj rezoluciji.

Noćne fotografije su rangu sa konkurencijom ako koristite „noćni način“ kada je potrebno pričekati par sekundi da se snimi fotografija. Prikaz broja je pristojan, a sa noćnim načinom su boje dodatno naglašene. Noćne fotografije imaju manje detalja i primjetan je šum.

U suradnji glavne kamera i dubinsko senzora moguće je dobiti pristojne portretne fotografije koje imaju pristojnu količinu detalja te dobrim prijelazom između objekta i zamućene pozadine.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje zadovoljavajuće fotografije. Kontrasti su dobri, no zbog manje rezolucije manje je i detalja na fotografijama, dok je u tamnijim dijelovima primjetan šum, a same boje su nešto svjetlije. Fotografije su oštre u sredini, dok kvaliteta pada prema rubovima fotografije.

Za ultraširokokutnu kameru ne postoji mogućnost korištenje „noćnog načina“ što za uzrok ima veliki pad u kvaliteti fotografija. Fotografije su jako tamne sa izraženim šumom. Preporuka je koristiti glavnu kameru u noćnim uvjetima.

G50 podržava snimanje video zapisao u 1080p rezoluciji sa 30 fps, kako sa glavnom kamerom tako i sa prednjom kamerom. Kvaliteta video zapisa je OK, sa dostatnom količinom detalja.

Kao i X20 i G50 podržava opciju „Dual sight“ tako da imate mogućnost snimanja video zapisa sa dvije kamere. Možete odabrati snimanje sa glavnom i ultraširokokutnom kamerom ili glavnom i prednjom kamerom ili ultaširokokutnom i prednjom kamerom. Moguće je mijenjati između dva omjera kamera kod snimanja. Video se snima u rezoluciji 1920×864 piksela ali se ne snima zvuk.

Prednja kamera je 8 megapikselna širokokutna kamera koja u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije sa dostatnom količinom detalja ali nešto užim dinamičkim rasponom.

Operativni sustav i sučelje

Kao što je to slučaj kod ostalih testirani Nokia modela, tako je i G50 svrstan u Android One sustav što znači da na mobitelu dolazi instaliran čisti Android 11 bez ikakvih dodatnih sučelja a uz to obećane su i 2 godine ažuriranja.

Korisničko sučelje je poznato sa prijašnjih Nokia uređaja kao i sa drugih mobitela koji koriste čisti Android. Zaslon zaključavanja je vrlo jednostavan te je prikazan sat i obavijesti.

Kada otključate mobitel dolazite do početnih zaslona na koje je moguće dodavati različite widgete i aplikacije. Kranje lijevi ekran je rezerviran za Google. Povlačenjem prema dolje otvaraju se brze postavke i obavijesti a povlačenjem prema gore ladica sa svim aplikacijama. Na vrhu ladice se nalazi tražilica aplikacija te 5 predloženih aplikacija.

Kod prvog korištenja mobitela primjetno je da nema virtualni tipki na dnu ekrana koje se zamijenjene gestama. U postavkama je moguće uključiti virtualne tipke ili podesiti osjetljivost povlačenja od rubova. S obzirom na veličinu samog uređaja, tijekom testa nam je bilo lakše koristiti geste nego žonglirati mobitelom da bi došli do tipke „nazad“.

Čitač otiska prsta je kao i pojedinih drugih mobitela smješten na bočnoj strani, u tipki za paljenje. Sami čitač je uzak ali relativno dugačak. Tijekom testa nismo imali većih problema sa prepoznavanjem otiska a sama brzina prepoznavanja je zadovoljavajuća.

Osim čitača otiska prsta, mobitel je moguće otključati i prepoznavanjem lica. Isto radi relativno dobro u dnevnim uvjetima, ali nam se čitač otiska prsta pokazao kao brža i sigurnija opcija.

Zvučnik na dnu uređaja je u rangu sa konkurencijom. Dovoljno je glasan ali je kod najveće glasnoće primjetna distorzija zvuka. Za sve ljubitelje slušalica, dobra je vijest da mobitel posjeduje 3,5mm utor za slušalice.

Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalnom kao i sa glasnoćom u slušalici. Jedino bi malu primjedbu uputili na jačinu vibracije koja bi mogla biti nešto jača.

Zaključak

U šarolikom društvu relativno pristupačnih 5G modela, Nokia je odlučila ubaciti i svoj G50 te ponuditi jedan od najvećih ekrana za povoljnu cijenu.

Iako je veliki ekran jedan od glavnih aduta ovog uređaja, nažalost njegove specifikacije ga ne prate. Relativno skromnom rezolucijom te nešto lošijim ekranom ipak zaostaje za pojedinim konkurentima. Najavljivana cijena od oko 1.750 kn, pristojan procesor i kamera te odlična baterija kao i podrška za 5G bi trebali biti dovoljan razlog da ovaj uređaj pronađe svoj put do kupaca, pogotovo onih koji žele veliki ekran.

 

5/5 - (1 vote)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1