TESTOVI

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

Novi OnePlus 5 donosi nam premium izradu i najbolje što čipseti i memorija mogu ponuditi po zanimljivoj cijeni. No je li to dovoljno da bude rame uz rame s najboljima?
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

 

OnePlus se dugo vodio kao mala tvrtka koja nekako uspijeva godišnje izbaciti uređaje koji konkuriraju najboljem što mogu ponuditi, primjerice, Samsung, HTC, LG i iPhone. S vremenom se otkrilo da je OnePlus sestrinska tvrtka čiji vlasnici također drže brendove smartphonea OPPO i Vivo. Dok su oni namijenjeni low i mid-range uređajima, OnePlus je namijenjen flagship ponudi.

 

Hardver

 

Vjerovalo se da će s prvim mobitelom početi rušenje cijena drugih uređaja, no dogodilo se obrnuto – posljednja je verzija više nego dvostruko skuplja od prve. Postavlja se stoga pitanje je li takva cijena opravdana. Petica nam dolazi u dvjema inačicama koje se razlikuju u boji i količini dostupne memorije. Prva verzija ima 6 GB novog LPDDR4X RAM-a koji od prijašnje verzije troši manje energije i 64 GB interne memorije s UFS2.1 standardom kojim se brzina čitanja povećava s 500-600 MB/s na 700-800 MB/s. Uređaj dolazi u sivoj boji, dok skuplja verzija dolazi s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije u crnoj “midnight black” boji poput one na prošloj, 3T verziji.

Oba modela imaju jednake specifikacije, a uključuju i 1080p Optic AMOLED ekran koji koriste i na prijašnjim dvama uređajima. Svjetlina ekrana usporediva je sa Samsungom S8 na 440 nita, no Samsung u automatskoj regulaciji svjetlinu može pojačati za još 30%. Ekran je solidne kvalitete, no korištenje Google Cardboard headseta nije optimalno iskustvo jer su pikseli vrlo istaknuti, što je vjerojatno i bio razlog zašto su se u OnePlusu odlučili da neće podržati Google Daydream. Ekran pod jako oštrim kutovima također poprima zelenkastu nijansu, no u klasičnom korištenju neće doći do izražaja. AMOLED monitori više nisu toliko ekskluzivni te se nadamo kako će uskoro ipak dobiti nadogradnju.

 

Kamera

Procesor je Snapdragon 835 s grafikom Adreno 540, za koji se jamče najbolje moguće performanse na europskom tržištu uz Exynos, Samsungov procesor koji pokreće S8. S prednje strane nalaze se 16-megapikselna “selfie” kamera sa Sonyjevim senzorom IMX 371 koja reproducira odlične tonove čak i u lošijim svjetlosnim uvjetima te kapacitivni “home” i dva navigacijska gumba. Stražnju stranu krase dvije kamere, glavna sa senzorom IMX 398, koji je najbolje što Sony trenutno nudi od mobilnih kamera osim senzora IMX 400 iz njihove flagship ponude Xperia XZ. Zbog izgleda i položaja kamera i bljeskalice mobitel često uspoređuju s iPhoneom 7 Plus.

Poput iPhonea, 16-megapikselna glavna kamera ima f/1.7 otvor blende za bolje rezultate u slabijim svjetlosnim uvjetima, no objekti u daljini nemaju jasnu oštrinu, dok 20-megapikselna kamera s telephoto lećom ima f/2.8 otvor blende koji propušta manje svjetla, no daje jasnije rezultate udaljenih objekata s dodatnim dvostrukim “lossless” zumiranjem, ali su joj rezultati slabiji u lošim svjetlosnim uvjetima. Novi portretni način snimanja koristi oba senzora kako bi istaknuo subjekt te zamutio pozadinu imitirajući DSLR kamere, no ovdje OnePlus koristi kameru s telephoto lećom pa se i u malo tamnijem prostoru primjećuje šum. Jedina zamjerka kamerama izostanak je optičke stabilizacije koju je prijašnji model imao. I dok 16-megapikselne kamere imaju elektronsku (softversku) stabilizaciju, 20-megapikselna je elektronsku stabilizaciju dobila softverskom nadogradnjom koju u svakom slučaju preuzmite za bolje iskustvo.

 

Dodaci

Snimanje u 4K rezoluciji je također softverskom nadogradnjom dobilo elektronsku stabilizaciju i učinilo snimanje daleko ugodnijim. Sa softverske strane, OnePlus se odlučio za osnovnu verziju Android Nougata s minimalnim dodacima, što im daje dodatnu brzinu pri pokretanju aplikacija i navigaciji kroz sustav usporedivu čak s Googleovim Pixelom. Dapače, korištenje je toliko fluidno da ga uspoređuju i s iPhoneom 7 Plus te novijom osmicom koja nema dizajnerskih promjena. Ostale su novosti Bluetooth 5.0 s četiri puta većim dosegom i osam puta većom propusnošću, a koji tek treba ući u širu primjenu.

Utor za slušalice i dalje je prisutan, pokreće ga kvalitetan driver koji će korisnici s nešto boljim slušalicama moći cijeniti. Prednje staklo i kamere zaštićeni su tehnologijom Gorilla Glass 5, no neki korisnici javljaju da se boja oko stražnje kamere lako guli, stoga definitivno preporučamo masku. Nedostatak je ovogodišnje flagship ponude i izostanak certifikata za vodu i prašinu, zato mobitel treba držati podalje od tekućina.

 

Zaključak

OnePlus 5 se najbolje može usporediti sa sportskim autom, brzina je tu, ali dodatne mogućnosti ostatka flagship konkurencije poput monitora otkucaja srca, vodootpornost, ultra slow motion ili bilo kakve AR sposobnosti nećete naći, kao ni potporu za navedeni Googleov Daydream VR. Dizajn stražnje kamere će metalno kućište oko leće jako, ali jako brzo oguliti, no možete biti sigurni da kamera prekrivena Gorilla Glass staklom neće imati vidljivih ogrebotina. Najveća primjedba je pozicioniranje gumba za zaključavanje i glasnoće sa suprotnih strana uređaja što garantira šansu od gotovo 50% da ćete uređaj zaključati kada želite promjeniti volumen.

To su sve sitne stvari naravno. S druge strane dobivate jedan od najboljih Android iskustava s vrlo aktivnom grupom korisnika koja je odgovorila na pitanja već prije nego ste se s njima susreli pa je nejasnoće vrlo lako riješiti. OnePlus firma se bavi jednim mobitelom svakih pola godine što im daje vremena da usavrše softver nakon izlaska trenutnog uređaja te nadogradnje dolaze odličnom brzinom kada uspoređujemo s konkurencijom. Kamera je jako brza te joj teško mogu konkurirati ostali uređaji, poput Sonyjeve Xperije čiji je refresh prije snimanja znatno sporiji, no nudi drugačije mogućnosti.

5/5 - (2 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1