TESTOVI

OnePlus 9 Pro – Veliki test

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.5/5 - (2 votes)

Kamere 

OnePlus 9 Pro mobitel rezultat je velikog fokusa kompanije na podizanje kvalitete fotografija njihovih flagship mobitela. Kako su OnePlus mobiteli uvijek imali vrhunske specifikacije i optimiziran sustav, kvaliteta kamera bila je solidna, no nikada u rangu sa flagship modelima. Ovoga puta na sceni stupa Hasselblad, poznati brend u svijetu kamera koji možda nije raširen s obzirom da se bavi “Medium format” senzorima koji su značajno veći i od skupih Full Frame senzora mainstream kamera. 

 

OnePlus 9 Pro 1
OnePlus 9 Pro 1

Hasselbladovi senzori idu i do 400 megapiksela, što ih naravno čini cjenovno nedostupnima i većini profesionalaca. Suradnja sa OnePlusom trajati će nekoliko godina, a u ovom prvom mobitelu s njihovim imenom, cilj im je optimizirati boje koje mobitel dobiva na fotografijama kako bi se uhvatio klasičan Hasselblad stil.  

OnePlus je naravno van toga također osigurao vrhunski hardver, te od Sonyja dobiva custom prilagođene senzore za glavnu i ultraširoku kameru kako bi izvukli maksimum iz svojih kamera. Sustav dolazi sa četiri kamere, no samo su tri realno funkcionalne, dok četvrta ima funkciju pomagača. Iako sa svojih dva megapiksela “pomaže u crno-bijelim slikama”, ako tako slikate, prekrili tu četvrtu kameru ili ne, rezultat je uvijek isti pa ćemo kameru uvrstiti više kao dizajnerski dodatak. 

 

Glavna kamera 

Specifikacije: 48 megapiksela, 23 mm, f/1,8 blenda, 1/1,43” dijagonala, Phase detection autofokus, laserski autofokus, optička i elektronska stabilizacija 

Glavna kamera ujedno je i gotovo najzanimljiviji dio sustava koji je OnePlus postavio na mobitel. Same specifikacije senzora na papiru ostaju iste: Sonyjev 48 megapikselni senzor sa dijagonalom od 1/1,43”mrvicu je manji od flagship senzora koje nude Sony i Samsung po svojoj površini što mu daje prednosti i mane, ovisno i o softverskom rješenju. 

 

Sustav kamera
Sustav kamera

Senzori sa manje megapiksela brže se mogu očitati pa možete i brže okidati sliku za slikom, a također im je umanjena i velika mana velikih flagship senzora, a to je vrlo mutna slika svugdje osim u sredini što ste bliže nekom subjektu, vrlo očita mana limitiranog prostora u mobitelima. S druge strane, veći senzori mogu “upiti” više svijetla u kraćem vremenu pa su tako slike u svjetlosno zahtjevnim uvjetima često nešto jasnije.

Naravno, sve to treba testirati. OnePlus kao i ostali ima već uglađen noćni način slikanja te će uhvatiti oštar kadar i ako se subjekt malo pomakne. Pro model, osim naravno optičke stabilizacije koristi i laserski autofokus zajedno sa PDAF tehnologijom za veću brzinu fokusiranja. Laser se smjestio odmah pored glavne kamere, te se ne dobiva na standardnom OnePlus 9 modelu. Spomenimo i da kamera može snimati u 8K kvaliteti pri 30 fps-a 

Kada pričamo o samoj kvaliteti fotografija, rekli bismo da će preko 90% korisinika biti i više nego zadovoljno. No, oni koji žele relane slike ipak će se morati nositi sa vrlo… bogatim bojama neba kao i zelenila u slikama. Drugim riječima, slike će biti slično zasićene kako je to mobilni standard već godinama.

 

Glavna sumrak
Glavna sumrak

Dobivate svu oštrinu 12 megapikselne fotografije jer kako je standard kod ovakvih senzora, a slikanjem sa punih 48 megapiksela dobiva se malo detaljnija ali istovremeno mutnija slika jer na 48 MP softver ne izoštrava detalje. Za slikanje punim senzorom potrebno je puno sunca kako slika ne bi ispala zrnata. 

Slikanje sa standardnim 12 megapikselnim načinom uključuje i HDR opciju koja lagano rezultira očitim HDR efektom ako se odlučite na slikanje scena sa dosta kontrasta. To znači da često izvor svijetla može ispasti malo tamniji nego halo efekt oko njega, što naravno nema idealan izgled. 

Za dobivanje slike sa Hasselblad potpisom, morate otići na “Pro” način slikanja, koji će slajdanjem sa dna zaslona unutar aplikacije fotografije imati Hasselblad logo te vas također uputiti na Pro način. Ovdje također dobivate dosta automatike, no također sami možete prilagoditi dubinu fokusa sliderom, EV razinu, brzinu shuttera, balans bijele boje kao i ISO vrijednost.

 

Glavna dan
Glavna dan

ISO ručno ide do 6.400, no automatski se može podići i na 16.000. Pro način slika također sa 12 megapikselnim načinom, te može slikati .JPEG ili .RAW format. Moguće je snimati i .JPEG u punoj veličini senzora, no napominju kako je idealna dobro osvjetljena scena u tom slučaju. 

Hasselbladov Pro način snimanja zadržava realne boje, a sa RAW formatom dobivate i 12-bitnu RAW sliku koju dalje možete prilagođavati u svom omiljenom programu na računalu sa iznenađujućom količinom slobode jer i jače podizanje tamnih dijelova scene neće odmah rezultirati šumom. 

Ovdje dobivate i dodatne opcije poput vizualizacije fokusiranih predmeta u obliku narančastih obruba, kako je to često implementirano na fotoaparatima. Samo glavna kamera ima opciju Pro načina rada sa Hasselblad potpisom. 

 

Glavna noć
Glavna noć

Osim fotografije, tu su i video mogućnosti. Gkavna 48 MP kamera može snimati u FullHD, 4K te 8K rezolucijama. Dok je 8K limitiran na 30 fps-a, 4K ima podršku za 120 fps-a, a FullHD već ima i opciju izraženijeg slow-motiona od 240 fps-a. Ako gledamo 8K snimanje, ono je kao i kod drugih proizvođača većinom marketinški atraktivna izjava.

Kamera mobitela jednostavno nije u mogućnosti snimati potrebnu količinu podataka da realno prikaže 8K rezoluciju. Jednostavno, za pristojnu 4K sliku treba vam minimalno 100 Mb/s snimka. 8K rezolucija četiri je puta veća po broju piksela od 4K rezolucije, no brzina snimanja iznosi svega 150 Mb/s u 8K snimanju što jednostavno nije dovoljno za oštre rezultate, te često 4K daje atraktivniju sliku. 

Kod standardnijih rezolucija, dosta je izražen cropping kada snimate video, efekt koji se koristi kako bi sustav mogao koristiti elektronsku stabilizaciju sa ostatkom senzora. U zatvorenim prostorima to bi lagano moglo dovesti do skučenih kadrova, pa za video lagano možemo preporučiti i ultraširoku kameru.

4K 120 fps video primjerice nema elektronsku stabilizaciju te će vam dati punu veličinu senzora i slika tada izgleda značajno šire od standardnog snimanja. OnePlus nudi i opciju “noćnog snimanja” koje će poboljšati vidljivost u tamnim scenama, no rezultat neće biti toliko oštar. 

 

Ultraširoka kamera 

Specifikacije: 50 megapiksela, 14 mm, f/2,2 blenda, 1/1,56” dijagonala, Phase detection autofokus, elektronska stabilizacija 

Ultraširoka kamera dobila je možda najznačajniji pomak naprijed sa hardverske strane. Senzor je značajno povećan u fizičkom smislu, te mu je dodano još megapiksela plus svaki piksel se također povećao za 20%. 

 

Ultraširoka dan
Ultraširoka dan

Ono što ovu kameru podiže na sam vrh smartphone ponude svakako je i takozvana freeform leća koja svojom kompleksnom površinom specijalno dizajniranom kako bi ovom senzoru već unaprijed formirala sliku kako bi se izbjeglo zakrivljavanje na rubovima. Standardno, mobiteli sa klasičnim lećama iskrivljenja ispravljaju softverski što za rezultat ima značajno croppanje same slike i gubitak tog ultrawide efekta. 

Osim što je kućište same kamere tanje, nije potrebno softverski ispravljati sliku pa je rezultat atraktivna i vrlo široka slika. Naravno, ova kamera ima opciju i snimanja do 4K rezolucije pri 60 fps-a, idealno ako snimate široke scene ili želite bolje dočarati uske prostore poput unutrašnjosti kuće.

 

Ultraširoka sumrak
Ultraširoka sumrak

Ova kamera podržava i slikanje u mračnim uvjetima zahvaljujući noćnom načinu, a kao i sa glavnom kamerom možete slikati sa punih 50 megapiksela, no potrebno je puno svijetla za solidnu sliku te softver neće optimizirati sliku pa će često izgledati i mutnije od standardne slike. 

Dodatna korist ove kamere je i macro slikanje. Kako ultraširoka kamera ima i autofokus, može se fokusirati i na predmete koji su vrlo blizu, čineći ju jednom od najboljih macro kamera. Imajte na umu kako je slika i značajno croppana, no mobitel sam prepoznaje ovakve situacije te optimizira način rada kamere. 

 

Zoom kamera 

Specifikacije: 8 megapiksela, 77  mm, f/2,4 blenda, phase detection autofokus, optička i elektronska stabilizacija 

 

Zoom dan
Zoom dan

Zoom kamera ima 3,3x optičko približavanje, te je solidna za slikanje portreta iako neće imati separaciju pozadine impresivnu kao kod periskopskih kamera. S druge strane, uvelike umanjuje izbočinu kamere na poleđini mobitela, te je zahvaljujući malenom senzoru i sama kamera zauzela malo prostora. 

 

Zoom sumrak
Zoom sumrak

Ova kamera ima solidne performanse ako joj se pruži dovoljno svijetla, no kada rasvjeta postane izazov sustav sam prebacuje na digitalni zoom sa glavnom kamerom, vizualno značajno smanjujući kvalitetu slike. Profesionalni kao ni noćni način nisu dostupni, te je snimanje video ovdje limitirano na FullHD rezoluciju pri 30 fps-a. 

Sve u svemu, ova kamer solidan je dodatak kada želite nešto izolirati ili slikati nešto u relativnoj daljini. 

 

Četvrta kamera 

Mobitel ima četvrtu kameru, navodno je crno-bijela, ne koristi ničemu s obzirom da ne pridonosi kvaliteti slika jer se i crno-bijele slike zapravo slikaju glavnom kamerom. 

 

Selfie kamera 

Na žalost, selfie kamera nije došla na red u ovoj iteraciji mobitela, te ostaje ista već treću godinu za redom. Riječ je o 16 megapikselnoj kameri malenih dimenzija koja će imati solidne rezultate na danjem svijetlu, te joj sam čipset od mobitela pomaže da izvuče maksimum iz slike.

 

Selfie kamera
Selfie kamera

No, kako pada osvjetljenje, trako će brzo pasti i kvaliteta selfija pa preporučamo većinom dnevno korištenje. Kamera omogućuje i FullHD snimanje sa elektronskom stabilizacijom. 

4.5/5 - (2 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1