TESTOVI

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Kamere

Galaxy S22 Ultra svakako ima najbolji sustav kamera u novoj seriji, pa Čak i od svih Samsung telefona, ako prelazite sa nekog modela prije Note20 serije. Naime kamere su gotovo iste kao i kod S21 Ultra modela, dok će Note20 korisnici iskusiti lagan upgrade kod funkcionalnosti radi rasporeda kamera i eventualno boljeg algoritma obrade slika s novim čipsetom.

Kamere
Kamere

Zato Samsung na velika vrata gura novu funkcionalnost, Nightography, kojom želi istaknuti sve funkcije kamera u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima. Bez sumnje, veliki senzor omogućuje i skupljanje puno svijetla za oštre noćne fotografije i video, no i dalje ćete trebati bit mirni za vrijeme slikanja, no očuvanje boja u manje osvjetljenim dijelovima je značajno poboljšano, kao i šum kojeg je sada manje.

No, veliki senzor sa puno megapiksela treba vremena da uhvati sve podatke, što znači da će dio fotki ipak ispasti mutno, te će oni koji vole fotografiju morati dobiti naviku slikanja više slika kako bi bili sigurni da su uhvatili idealan trenutak. Kao korisnik Note20 Ultra mobitela, ta taktika dobro je poznata, te jedna scena ima nekoliko fotografija te se uvijek nađe mutnih i iznimno oštrih slika kada ste sretni što ste slikali više od jedne. 

 

Glavna kamera 

Glavna kamera tako ostaje na 108 megapiksela sa dijagonalom senzora od 1/1.33″ što ga Čini jednim od najvećih senzora u industriji. Ponavljamo, riječ je o potpuno istom senzoru kao na S21 Ultra modelu od prošle godine, a neko vrijeme se pričalo i o novim 200+ megapikselnim Čipovima, no s obzirom na stanje pandemije vjerujemo da će se bolji senzori pojaviti tek slijedeće godine.

Glavna kamera - dan
Glavna kamera – dan

Sam senzor ima mogućnost povezivanja devet susjednih piksela u jedan veći kako bi se dobile vrhunske 12 megapikselne slike u svjetlosno zahtjevnim uvjetima, što možemo potvrditi sa odličnim noćnim i večernjim slikama, kao i solidnim video performansama. Funkcija koju ovaj senzor ima nad Note20 modelom ja Dual-ISO slikanje, odnosno jedna slika može biti snimljena s dvije različite ekspozicije istovremeno pa se tako puno brže obrade HDR fotografije koje također imaju potencijalno veću oštrinu, ovisno o tome što slikate i pod kakvim svijetlom.

Glavna kamera
Glavna kamera

Problem koji ostaje je isti kod svih velikih senzora u mobitelima, a to su mutni rubovi kod slika koje slikate iz blizine, primjerice neki detalj (šalica na stolu) ili list papira.

Dok je centar oštar, što više idete prema rubovima slike, to su oni mutniji. Problem je što sustav kamere jednostavno nema dovoljno prostora za leću dovoljno veliku da izbjegne ovaj efekt. Kod slikanja udaljenijih predmeta ovaj problem nije izražen. Upgrade koji smo primijetili te se pokazao solidnim dodatkom je izoštravanje slike kada slikate punih 108 megapiksela.  

Glavna kamera - slabije osvjetljenje
Glavna kamera – slabije osvjetljenje

Naime, slikanje sa 108 MP je vaša oduka u postavkama i generalno sustav neće dodavati obradu slika kao sa standardnih 12 MP kako se inače slika na ovom senzoru. Problem je što su pojedini pikseli iznimno mali pa ako svjetlina vani nije jaka, slika brzo postaje mutna kada dovoljno zumirate kasnije.

Dodano je softversko izoštravanje koje nudi detaljniji pogled na sitne udaljene detalje i kada slikate sa glavnom slikom. Dok nećemo Često koristiti ovakav način slikanja, odličan je da kasnije izrežete manji dio slike koji vam je najzanimljiviji. Dok novi S22 Ultra i dalje može snimati sa 8K rezolucijom na 24 fps-a, na žalost na ovakvom senzoru ne dobivate puno po pitanju detalja, a gubite puno po pitanju pohrane i reprodukcije tako da je i ovo još jedan feture koji neće biti korišten od većine korisnika.

Ova kamera ima Dual pixel PDAF, koristi i laserski autofokus za pomoć, a uz sve to je i optički stabilizirana. 

 

Ultraširoka kamera

Druga kamera koju ćemo spomenuti je ultraširoka i samim time nudi vrlo zanimljivu perspektivu kod fotografiranja. Dok Često slika završi sa izduženim rubovima, takav efekt možete lagano iskoristiti za dobivanje zanimljivih fotografija, pogotovo kada je u pitanju arhitektura kao i kada želite dočarati okolinu oko nekog subjekta.

Drugi razlog zašto su ovakve kamere korisne svakako je lakše dočaravanje prostora, kada jednostavno ne stane sve u sliku primarne kamere, a tu Često mislimo na slike unutar stana. Ova kamera srećom ima i autofokus pa se možete i približiti subjektu. Kamera ima 12 megapiksela sa kutom gledanja od 120˚ što je manje od današnjih 140+ koje se koriste kod nekih mobitela, no osigurati će vam oštre slike onoga što vidi zahvaljujući na kraju dana i softveru.

Ultraširoka kamera - dan
Ultraširoka kamera – dan

Podržava noćno slikanje kao i druge opcije poput snimanja u 4K kvaliteti. Zapravo, kod snimanja se također može iskoristiti (sa dosta svijetla za dobre rezultate). Naime, sve kamere mobitela croppaju video, odnosno ne koriste puni senzor, primarno radi elektroničke stabilizacije videa.

Ako vam treba šira perspektiva, ova kamera je idealna jer pošto se i ona croppa, neće toliko koristiti rubove koji ionako samo izvijaju sliku, već vam ponuditi pristojan pogled sa dosta detalja.

Samsung ide i korak dalje te sa ovim senzorom omogućuje njihovo SuperSteady snimanje, no ponovno, treba puno svijetla pošto se dosta elektronički obrađuje. Dok su slike nešto bolje zahvaljujući naprednijem softveru ali i čipsetu, riječ je o istoj kameri koja se koristi u ostatku S22 linije, u prošlogodišnjem S21 Ultra te Note20 modelu tako da promjene neće biti značajne. 

 

Telefoto Zoom kamere

Zatim imamo dvije telefoto kamere za optičko zumiranje u usporedbi s glavnom kamerom. Glavna kamera ima optičko zumiranje od 10x, a kako bi se moglo oštrije pokazati manje zumirani sadržaj, tu je i “pomoćna” 3x zoom kamera koja je i izdvojena kao manja rupica s desne strane od glavne tri kamere.

10x zoom
10x zoom

Obje kamere koriste iste senzore podjednakih dimenzija kao i prošle godine na S21 Ultra modelu, no koriste se novi Sonyjevi senzori koji ipak nude nešto bolje slike Čak i u zahtjevnim uvjetima. Kamere slikaju sa 10 megapiksela nativno, no mogu digitalno zumirati do 100 puta. Kamera sa 10x zoomom koristi napreda sustav leća i ogledala kako bi uopće mogla funkcionirati pa se zato naziva periskopskom, s obzirom da se sam senzor nalazi sa strane od samog fizičkog izlaza gdje mu je glavna optika.

30x zoom
30x zoom

Ove kamere u prošlim modelima bile su vrlo osjetljive na svjetlost okoline gdje bi se brzo prebacivalo na digitalni zoom glavne širokokutne kamere sa vrlo lošim rezultatima. Sada su kamere dosta samostalnije te bolje rade u zatvorenim prostorima i na tamnijim scenama, a i autofokus je dosta brži u usporedbi s Note20 modelom.

100x zoom
100x zoom

Podsjetimo se, Samsung je u S20 modelima imao samo PDAF sustav koji se nije pokazao najboljim s obzirom na brzinu i radi veličine senzora, pa je na Note20 dodan i laserski autofokus koji se nastavio koristiti u drugim Ultra modelima S linije. Rezultat je sustav kamera koji miješanjem digitalnog i nativnog zooma nudi vrlo dobar zoom do 30x, a u dobrim uvjetima možete ići i do 100x digitalno, no rezultati će biti naravno značajno digitalno ispravljani i izoštravani.

10x zoom
10x zoom

Ako odaberete zoom razinu između optičkih mogućnosti kamera, Samsung će iskoristiti kameru sa boljim performansama za centra slike, dok će rubovi slike iskoristiti kameru sa manjim zoomom. Na primjer 7x zoom će imati oštar centar slike jer Samsung koristi 10x zoom kameru, dok će rubovi slike koristiti digitalni zoom od 3x kamere da popuni sliku.

30x zoom
30x zoom

Tako se dobivaju solidni rezultati na svim razinama zooma, no imajte na umu kako će rubovi slika kod takvog slikanja biti nešto mutniji od centra, premda sliku morate gledati na velikom zaslonu, na mobitelu ćete teško primijetiti razliku u “real-life” slikama.  

100x zoom
100x zoom

Još jedna zanimljiva funkcija kod digitalnog zumiranja je činjenica da se koristi samo dio senzora, a pomicanjem uključenog dijela na reakciju korisnika, nastaje elektronska stabilizacija.

Selfie prema suncu
Selfie prema suncu

Samsung je tu mogućnost sada implementirao na drugi način i kada sa digitalnim zoomom slikate neki subjekt u pokretu, kamera će ga digitalno pratiti bez da vi pomičete mobitel i tako vam dati više prilike da uslikate subjekt prije nego li izađe iz kadra. Ovaj efekt najbolje funkcionira na 30x – 100x digitalnom zumiranju. 

5/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1