TESTOVI

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Samsungova Z serija mobitela je i ove godine ponudila evoluciju prošlogodišnjih modela sa nekim sitnima ali bitnim unaprjeđenima, tako da za 2021. godinu imamo Z Flip 3 i Z Fold 3. Fold predstavlja najveći Samsungov mobitela a što donosi, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Kako biti originalan u svijetu mobitela u današnje vrijeme, kada svi mobiteli više-manje nalikuju jedan na drugog? Napravite preklopni mobitel. Istina, sličnih ideja je bilo još od samih začetaka Androida, pa je tako 2009. godine bio HTC Dream ili još bolje Motorole Milestone. No glavna razlika je u tome što im se ekran „micao“ kao bih se otkrila fizička tipkovnica. No sada kada su ekrani na mobitelima osjetljivi na dodir te nema više fizičkih tipkovnica, veći je izazov napraviti preklopni ekran koji će u potpunosti funkcionirati a biti dovoljno otporan. 2019.godine je Samsung napravio iskorak sa svojim modelom Z Fold koji je sa vanjsku stranu nudi ekran a otvaranjem mobitela se dolazilo do još većeg ekrana. Samsung nije stao samo na tom modelu već je kroz dvije godine dodatno unaprjeđivao taj model tako da ove godine imamo Z Fold 3. Da, već treća generacija ovog posebnog uređaja. Sve tri generacije prate isti oblik ali sa sitnim razlikama u izgledu i specifikacijama.

Sami dizajn uređaja nas podsjeća na knjigu, prvenstveno zbog načina otvaranja kao i zbog zgloba na bočnoj strani mobitela.

 

Na prednjoj strani se nalazi 6,2“ ekran što je tek neznatno manje od prethodnika, ali su i same dimenzije uređaja nešto manje. Ekran ima „rupu“ pri vrhu za prednju kameru, dok se iznad ekrana nalazi, prema gornjem rubu mobitela, nalazi mali otvor za slušalicu. Stražnja strana uređaja je vrlo jednostavna sa novim izgledom modula kamera. Na prethodnom modelu modul kamera je bio istovjetan S20 seriji, dok novi Fold 3 ne prati S21 seriju, već ima 3 modula kamere koji su posloženi jedan ispod drugog. Treba napomenuti da moduli kamere dosta vire iz kućišta pa se pojavljuje klackanje kada mobitel stavite na stol dok je u sklopljenom položaju.

Prednja i stražnja strana su blago zaobljene prema bočnim rubovima te su zaštićene Gorilla Glass Victus zaštitom.

Na lijevoj strani uređaja se nalazi „zglob“ koji je izrađen od aluminija u visokom sjaju te se na njemu nalazi Samsung logo. Situacija postaje zanimljivija kada mobitel pogledate sa desnu stranu. Tada se primjećuju dvije polovice uređaja. Na gornjoj polovici lijeve strane se nalazi utor za dvije nano SIM kartice, ali je izostao utor za microSD kartice, dok se na donjoj polovici nalaze tipke za glasnoću kao i tipka za paljenje mobitela koja je blago utisnuta u kućište a ujedno služi i kao skener otiska prst.

Na gornjoj strani uređaja se nalazi otvor za zvučnik. Na donjoj strani uređaja se nalazi drugi zvučnik kao i USB Type-C utor.

Najdojmljiviji i najzanimljiviji dio ovog uređaja je svakako njegov 7.6“ ekran koji se nalazi „unutar“ telefona a koji ovaj uređaj pretvara u mini tablet. Dijagonala i rezolucija su ostale iste kao i prethodne godine, ali iz Samsunga navode da je folija na ekranu dosta izdržljivija nego kod prethodnika. Samsung se kod ovog modela odlučio i još jednu novost kod svojih mobitela. Radi se o „in screen“ kameri koja je zamijenila klasičnu rupu za kameru na vrhu ekrana. Kada je ekran ugašen ili ako imate crnu pozadinu kamera je vidljiva, ali ako imate bijelu pozadinu otvor kamere je teže promijeniti. Pod određenim kutovima je vidljiva „mreža“ iznad kamera.

Novi Fold 3 je nešto manjih dimenzija od prethodnika, te je 11 grama lakši, no i dalje teži 271 gram što je poprilična masa. Kada je uređaj sklopljen, možete ga koristiti kao „obični“ smartphone, samo što će u ruci primijetiti veće dimenzije, pogotovo debljina. Ako ste dešnjak, uređaj će biti ugodniji za korištenje zbog zaobljenih rubova, dok je lijevi rub malo „oštriji“ zbog preklopnog mehanizma. Iako se radi o uređaju napravljenom od aluminija i stakla, nije previše sklizak kada ga držite u ruci. Korištenje jednom rukom dok je mobitel sklopljen, nije previše teško zbog ONE UI-a i njegove optimiziranosti za velike ekrane. Jedino što ćete primijetiti da se radi o nešto dužem a užem ekranu. To da je ekran manji će se primijetiti prilikom tipkanja poruka jer su slova dosta mala.

Same fizičke tipke koje se nalaze na desnoj strani uređaja su vrlo dobro smještene, ali će ipak trebati malo vremena za navikavanje pošto se nalaze na „donjoj polovici“ desne strane, a tu je i procjep između stranica koji zna zavarati „na prvu“, tj dok se ne naviknete na položaj.

Tipka za paljenje/gašenje mobitela je dosta velika a zbog činjenice da je udubljena u kućište nećete ju zamijeniti za tipke za glasnoću.

Kada je uređaj otvoren, namijenjen je korištenju sa dvije ruke, a ako imate veće ruke moguće je uređaj držati u jednoj ruci i obaviti poziv, no ovo nije najzgodnije rješenje jer nema slušalice sa unutarnju stranu, već samo sa vanjsku pa će te sugovornika lošije čuti.

Svakako bi preporučili korištenje ovog mobitela sa dvije ruke. Zbog zaobljenih rubova ovaj uređaj je jako ugodan za korištenje. Treba napomenuti da kada se uređaj otvori, zglob u potpunosti nestaje te je mobitel ravan, osim izbočenih kamera.

Jedna od najvećih novosti kod ovog uređaja je njegova IPX8 zaštita što znači da je mobitel otporna na vodu, do 1,5 metara dubine u trajanju 30 minuta ali nije otporan na prašinu. Svakako je pohvalno da su uspjeli osigurati otpornost na vodu kod ovog uređaja.

Već spomenuti stereo zvučnici daju vrlo dobar i glasan zvuk. Na kvalitetu zvuka nemamo nikakve primjedbe niti smo primijetili ikakvu distorziju zvuka čak i kada pojačate na najvišu razinu. Za razliku od drugih uređaja, ovaj nema jedan zvučnik koji je usmjeren prema vama kada držite mobitel već se jedan nalazi na dnu mobitela a drugi na vrhu. Ovakvo rješenje nije skroz optimalno jer kada mobitel okrenete u horizontalni položaj i držite ga sa obje ruke, sa njima prigušujete zvuk. No, zbog velikog unutarnjeg ekrana neće niti biti potrebe zakretati pregled na ekranu.

Zasloni

Ono što čini ovaj mobitel posebnim na tržištu je svakako njegov ekran, tj ekrani.

Vanjski ekran je 6,2“ Dynamic AMOLED 2x ekran sa rezolucijom 832×2268 piksela i omjerom stranica od 25:9. Kada se na papiru pogled, ekran je istovjetan prošlogodišnjem modelu uz jednu bitnu iznimku. Ovaj ekran sada podržava osvježenje od 120 HZ. Sami ekran je vrlo dobar sa dobrim osvjetljenjem tako da i za jačeg sunca neće biti problema sa pregledom sadržaja na ekranu. Prikaz boja je vrlo dobar kao i kutovi gledanja. Pošto se radi o AMOLED ekranu tu je i podrška za vrlo dobar Always ON prikaz koji nudi dosta mogućnosti, a podržana je opcija „double-tap“ za paljenje i gašenje ekrana tako da ne morate dizati mobitel sa stola. U postavkama možete odabrati da li želite osvježenje od 60 Hz ili 120 Hz, a kod većeg osvježavanje listanje sadržaja je nešto glađe.

Unutarnji ekran je ostao isti kao i kod prethodnika. I dalje je riješ od Dynamic AMOLED 2x ekranu dijagonala 7,6“ uz rezoluciju 1768×2208 piksela, podršku za HDR10+ te osvježenje od 120 Hz.

Ekran je vrlo dobar. Prikaz boja standardno za Samsung ekrane vrlo dobar kao i kutovi gledanja a kontrasti su odlični. U postavkama možete odabrati način prikaza na ekranu između „životopisno“ ili „prirodno“ dok je u prvom moguće podesiti i balans bijele boje. I ovaj ekran podržava Always ON prikaz, a tu je i „double-tap“ opcija. Svjetlina ekrana je također vrlo dobra te nismo imali problema sa pregledavanjem sadržaja i kod jačeg sunca.

Jedino što je primjetno, kako oku tako i na dodir je blago udubljene na sredini ekrana di se isti preklapa. Isto je primjetno kod tamnih pozadina i ovisno o kutu gledanja u ekran. Kod svjetlijih pozadina gotovo da je i neprimjetno. Unutarnji ekran podržava i mogućnost rada sa S-Pen-om, no više u tome u nastavku testa.

5/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1