TESTOVI

Sitna ali bitna poboljšanja

Samsung Galaxy Z Fold 4

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Operativni sustav i sučelje

Kako to i biva, novi model dobiva i novu verziju Androida u odnosu na prethodni model. Tako F Fold 4, kao i Z Flip 4 dolazi sa Android 12 operativnim sustavom te već dobro poznatim Samsung One UI u verziji 4.1.1. Samsung je godinama polirao svoje korisničko sučelje te su u svakoj verziji donosili sitna poboljšanja. Ovo Samsungovo sučelje je optimizirano za rad na uređajima sa velikim ekranima, što uvelike olakšava korištenje i duguljastog vanjskog ekrana sa jednom rukom. Veliki dio značajki i mogućnosti sustava je ostao isti kao i kod prethodnika Z Fold 3 modela, pa pročitajte i taj test.

I dalje je podržan rad sa S-Penom, a tu je i mogućnost da se mobitel otvori kao laptop pa tako koristi, za kameru ili youtube ili kalkulator. Svakako fora opcija koju mnogi drugi uređaji nemaju. A koliko je korisno, ovisi od korisnika do korisnika.

Jedna od većih novosti u odnosu na prethodnu verziju One UI-a je svakako taskbar koji se prikazuje na dnu rasklopljenog ekrana, lijevo, te prikazuje 7 aplikacija kojima možete brzo pristupiti a koje ste dodali na dno početnog zaslona. Desno od tih aplikacija se prikazuju i zadnje dvije korištene aplikacije. Ako ste koristili iPad onda vam je ova opcija poznata.

Kada otvorite neku aplikaciju, u krajnje lijevom kutu se nalazi tipka za sve aplikacije, a desno se nalaze virtualne navigacijske tipke (ukoliko niste uključili geste za kretanje sustavom).

Još jedna novost je poboljšani multitasking te sada na ekranu možete imati istovremeno pokrenute 3 aplikacije. Povlačenjem pojedine aplikacije iz „taskbara“ na ekran, postojeća aplikacija se otvara u drugoj polovici ekrana. Svakako zanimljiva i korisna opcija.

Kada uđete u nedavne aplikacije, povlačenjem pojedine aplikacije na početni zaslon možete odabrati da li će aplikacija se otvoriti na polovici ekrana ili će se otvoriti u plutajućem prozoru. Tako je moguće u plutajućim prozorima otvoriti i istovremeno koristiti do 5 aplikacija.

Naravno tu je i dalje „Edge panel“ sa mogućnošću pristupa željenim aplikacijama ili alatima a možete ga podešavati prema vlastitim željama.

Performanse

Samsungov top model zaslužuje i top procesor. Ispod poklopca Z Folda 4 se nalazi Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 procesor sa 8 jezgri, najvećeg takta 3,19 GHz + 3x 2,75 GHz + 4x 1,8 GHz, dok se za grafiku brine Adreno 730. Novi uređaj dolazi u istim konfiguracijama kao i prethodnik te tako možete birati između 256 ili 512 GB interne memorije uparene sa 12 GB RAM-a.

Na testu smo imali model sa 256 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 220 GB.

Performanse ovog uređaja su svakako na razini koju bi očekivali od uređaja ovog cjenovnog ranga i ovih specifikacija. Uređaj sve zadatke odrađuje bez imalo zastajkivanja ili trzanja. Bilo da se radi i o zahtjevnijim igricama ili aplikacijama, ovaj mobitel sve odrađuje bez ikakvog zamaranja. Zagrijavanje kod dužeg korištenja, tj većeg opterećenja je minimalno.

Kao i kod Z Fold 3 modela, kod igrica je moguć problem sa optimiziranjem sa omjerom stranica unutarnjeg ekrana. Pored igrica, pojedine aplikacije poput Instagrama nisu optimizirane za unutarnji ekran, dok je Facebook optimiziran. Čudno, no tako je kako je. Čak je i sve popularniji Tik-tok optimiziran.

Tijekom testa smo odradili i Benchmark testove, a očekivano, Z Fold 4 se smjestio na vrh tablica.

Iako je dobio novi procesor, Samsung nije mijenjao bateriju. I dalje je za napajanje zadužena baterija kapaciteta 4400 mAh. Podržano je 25W brzo kabelsko punjenje te 15W bežično punjenje što je napredak u odnosu na 11W kod prethodnika. Reverzibilno punjenje je i dalje 4.5W. U vrijeme kada i višestruko jeftiniji mobiteli imaju podršku za 66W brzo punjenje, malo je razočaranje da ovaj mobitel ima podršku za samo 25W. A kao i prošle godine, ni ove u paketu ne dolazi punjač. Ako imate brzi punjač, za punjenje od 0 do 100% je potrebno nešto više od 1h.

Uz prosječno korištenje mobitela, te pregledavanje poruka i odgovaranje kraćih poruka preko vanjskog ekrana, te dosta korištenja unutarnjeg ekrana za surfanje internetom, gledanje youtuba, igranje igrica i slično, te dosta poziva, baterija nam je izdržala jedan dan. No uz intenzivnije korištenje bilo je potrebno dopuniti mobitel prije večeri.

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1