TESTOVI

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Kamere

Fold 3 dolazi sa čak 5 kamera. Tri kamere su smještene na stražnjoj strani mobiteli, jedna se nalazi na vanjskom ekranu dok je jedna skrivena ispod unutarnjeg ekrana.

Glavna kamera je ista kao i na prošlogodišnjem modelu, tj broji 12 megapiksela, ima optičku stabilizaciju slike (OIS), f/1,8 i dual pixel, a radi se o Sony IMX555 senzoru. Druga kamera je također ista kao i kod Fold 2 a radi se o 12 megapikselnoj ultrašiokokutnoj kameri koja ima f/2,2 i pokriva kut od 123°, no nažalost ne posjeduje auto fokus. Treća kamera je također 12 megapikselna, telefotokamera sa 2x uvećanjem, f/2,4 i optičkom stabilizacijom fotografije.

Kamera na vanjskom ekranu je 10 megpiskelna širokokutna kamera sa f/2,2.

Možda i najzanimljivija je peta kamera. Ona je skrivena ispod unutarnjeg ekrana, što prvi put vidimo kod Samsungovih uređaja. Ova kamera ima rezoluciju od 4 megapiksela i f/1,8

Korisnicima nekih drugih Samsung uređaja, sučelje kamere će biti poznato. Kada se pokrene kamera tu su brze postavke za bljeskalicu, brojač, omjer fotografije, fotografiranje pokreta ili odabir filtera. Pri dnu se nalaze tipke za odabir jedne od tri stražnje kamere kao i način snimanja. Neke od dodatnih način snimanja, tj korištenja kamere je moguće dodati u brzi izbor na dnu ekrana te promijeniti redoslijed načina ovisno o tome koju opciju često koristite. Ispod način rada se nalazi tipka okidača kao i tipka za prebacivanje između stražnjih i prednje kamere

Profesionalni način kod fotografija nudi mogućnost odabira ISO vrijednosti, brzine okidača, balansa bijele boje, autofokusa, ekspozicije i slično. Profesionalni način je moguće koristiti kod glavne i ultraširokokutne kamere. Profesionalni način postoji i za snimanje video zapisa sa sličnim postavkama ali ga je moguće koristiti kod snimanja videa sa sve tri kamere.

Kada pokrenete kameru sa otvorenim zaslonom na vrhu će biti 2 ikone. Na lijevoj strani je ikona za otvaranje malog izbornika u kojem se prikazuju zadnje snimljene fotografije, a na desnoj strani se nalazi tipka za snimanje autoportreta sa glavnim kamerama. Tada se upali vanjski ekran i na njemu se prikazuje ono što snimate sa glavnim kamerama. Tada je fotografiju moguće snimiti sa tipkama za glasnoću.

Također, tu je i opcija da mobitel stavite u „laptop“ položaj pa se na gornjem ekranu prikazuje ono što fotografirate dok se sve postavke i tipke za fotografiranje nalaze na donjoj strani ekrana.

Fotografije snimljene glavnom kamerom u dnevnim uvjetima su dosta dobre. Imaju dosta detalja, oštre su te imaju jako dobar dinamički raspon a šum je minimalan. Uzvrat boja je vrlo dobar, a pojedine boje nisu pre naglašene kako to zna biti kod pojedinih Samsung uređaja. Ovisno o objektu i načinu fotografiranja moguća je na fotografijama primijetiti malo šuma a fotografije nekad ispadu i malo „mekše“.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima su dosta dobre, sa dobrim uzvratom boja i dosta detalja, no nemaju oštrinu kao fotografije snimljene sa S21 Ultra. Opet, kao i kod dnevnih fotografija, ovisno o objektu snimanja, na noćnim fotografijama zna biti primjetan šum ili manjak detalja, ali je uzvrat boja dosta dobar. Tu pomaže noćni način fotografiranja a tada treba pričekati koju sekundu da  mobitel snimi fotografiju.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije. Primjetna je manja količina detalja kao i nešto slabiji dinamički raspon. Također, fotografije ispadaju nešto „mekš“, ali je prikaz broja dosta dobar. Malo nas je razočarala činjenica da ova kamera nema auto fokus, kao što to ima primjerice na S21 Ultra, jer bi se onda mogla iskoristiti za dobre macro fotografije.

Noćne fotografije snimljene ovom kamerom su nešto tamnije i sa primjetnim šumom a manjak detalja je primjetan. To se donekle da popraviti sa „noćnim načinom“, ali i dalje fotografije zaostaju za druge dvije kamere.

Od ultraširokokutne kamere smo ipak očekivali više, pogotovo kada pogledamo u koju kategoriju spada ovaj uređaj.

Telefoto kamera ima 2x optičko uvećanje i OIS što pridonosi kvaliteti fotografija. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta dobre te mogu parirati i glavnoj kameri. Dinamički raspon je dobar, šum je minimalan, no ovisno o uvjetima i objektu fotografiranja se zna pojaviti. Uzvrat boja je vrlo dobar a fotografije imaju i dosta detalja. Također sa ovom kamerom je moguće fotografirati sa 4x ili 10x uvećanje, no tu se radi o digitalnom uvećanju pa je kvaliteta fotografija ipak nešto slabija.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima su nešto slabije nego sa glavnom kamerom. Nešto je više šuma, a povremeno kamera izgubi fokus pa fotografije mogu ispasti mutne. Uzvrat boja je dobar a i dosta je detalja na fotogafijama. Kod ove kamere također pomaže „noćni način“ rada pa fotografije ispadaju bolje.

 

Vanjska „selfie“ kamera u uvjetima dobrog osvjetljenja daje dosta dobre, oštre fotografije sa dosta detalja. Također tu je i opcija širokog kuta ako želite fotografirati više ljudi sa prednjom kamerom, premda mobitel sam prebacuje između normalnog i širokog kuta, ovisno o tome koliko lica prepozna. Fotografije snimljene u noćnim uvjetima su ipak nešto slabije kvalitete sa primjetnim šumom.

Možda i najzanimljivija kamera, ali samo zbog načina njene izvedbe je peta kamera, koja je skrivena ispod ekrana. Ovo je prvi Samsungov uređaj sa ovakvim rješenjem selfie kamere. Sama kamera ima 4 megapiksela, a kvaliteta fotogafije uvelike ovisi o uvjetima fotografiranja. Fotografije su pristojne ali je vidljiva jaka post obrada fotografija. Fotografijama nedostaje detalja te su dosta mekane te je primjetan i šum. Noćne fotografije su dosta mekane i nedostaje im detalja, kamera se dosta muči u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja 4K video zapisa sa 60 fps ili 1080p sa 60/240 fps. Kvaliteta video zapisa je vrlo dobra. Video zapisi imaju puno detalja, dobre kontraste i vrlo dobar dinamički raspon.

Kamera na vanjskom ekranu ima mogućnost snimanja 4K video zapisa sa 60/30 fps a sama kvaliteta video zapisa je pristojna ali je dinamički raspon nešto slabiji.

Kamera ispod unutarnje ekrana ima mogućnost snimanja FHD video zapisa sa 60/30 fps. Slično kao i kod fotografija, kvaliteta video zapisa je nešto niža te je vidljiv šum. Tako da bi za selife video zapise preporučili kameru na vanjskom ekranu.

Zaključak

Samsung Galaxy Fold 3 5G spada u kategoriju samu za sebe. Ne bi bilo pošteno ga svrstavati u kategoriju tableta, jer je daleko više od toga, a opet nije ni klasični smartphone. Nakon druženja sa Fold 3, mišljenje o uređaju je podijeljeno, kao i njegovo razvrstavanje u koju kategoriju uređaja spada, tj u koju kategoriju bi Samsung htio staviti ovaj uređaj. Svakako moramo pohvaliti izvrsnu izradu, odlične specifikacije te odlični unutarnji ekran kao i zaštitu od vode što predstavlja pravi mali pomak kod ovih fold uređaja. S obzirom da se radi o vrlo skupom uređaju kada su u pitanju mobiteli, ipak bi smo očekivali nešto konkretniju kameru u noćnim uvjetima kao i bolju ultraširokokutnu kameru te bolju autonomiju baterije. Jasno je da kapacitet baterije ograničen zbog dimenzija uređaja, ali onda bi se bar u prodajnom paketu mogao naći punjač da se može brzo dopuniti baterija kako bi se mogao dalje koristiti ovaj uređaj.

Samsung Galaxy Fold 3 5G je vrlo dobar i kvalitetan uređaj koji se nekome možda i neće svidjeti zbog dimenzija ili kamere dok se će drugi to zanemariti zbog odličnog ekrana i WOW faktora kojeg pruža. Ono što ovom uređaju osigurava dio tržišnog kolača je svakako činjenica da u toj „fold“ kategoriji postoje tek 3 uređaja: Fold 3 5G, Xiaomi Mi Mix Fold te Huawei Mate X2. A svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

5/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Samsung Galaxy Z Flip4

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1