TESTOVI

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Operativni sustav i sučelje

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G dolazi sa Androidom 11 i Samsungovim One UI korisničkim sučeljem u verziji 3.1.1.

Ova verzija se tek neznatno razlikuje od one koju koristi S21 Ultra 5G, a razlike se odnose na korištenje većeg ekrana, tj neke specifične mogućnosti u odnosu na uređaje sa samo jednim ekranom. Samsungovo One UI sučelje u zadnjim verzijama radi dosta glatko a prilagođeno je korištenju velikih uređaja sa jednom rukom.

Oba ekrana na mobitelu podržavaju Always-On prikaz koji je jedan od boljih trenutno na tržištu te nudi dosta opcija podešavanja. Osim biranja izgleda sata kao i boje istoga možete staviti i prikaz GIFA. Također se možete birati da je isti stalno uključen, da se prikazuje kada taknete ekran ili postaviti da se prikazuje u određenom vremenskom intervalu te uključiti ili isključiti informacije o glazbi. Dvostrukim pritiskom na sat i povlačenjem prema gore ili dolje moguće vidjeti sljedeći alarm ili Bixby rutine ili neku od drugih opcija koju ste izabrali.

Zaslon zaključavanja je standardan te nudi prikaz sata i datume te na dnu 2 prečaca za pokretanje aplikacija, ali tu je i dosta postavki. Također dodirom na sat je moguće pokrenuti neki od odabranih widgeta. Također je moguće odabrati da li će se prikazati samo ikone za obvijesti ili detalji te je moguće odabrati prozirnost „detalja“. Povlačenjem prsta od vrha ekrana na zaslonu zaključavanja otvaraju se brze postavke.

Otključavanjem ekrana se dolazi do već standardnih i poznatih zaslona na koje je moguće dodavati widgete i aplikacije te mijenjati veličinu „mrežu“. Zgodna opcija je mogućnost zrcaljenja početnih ekrana na vanjski i unutarnji ekran. Konkretno, raspored aplikacija i widgeta sa vanjskih ekrana se zrcale na unutarnji ekran. Tako ne morate dva puta slagati aplikacije ako želite isti raspored na oba ekrana. Također se može odabrati između točke ili broja za obavijesti aplikacije.

 

Krajnje lijevi ekran nije rezerviran za Bixby već možete birati između Google Discover i Samsung Free prikaza ili u potpunosti ih isključiti.

Samsung Free je dobio update u odnosu na prethodnu verziju kada je bio samo preglednik besplatnih igrica iz Galaxy Storea. Sada je tu i mogućnost „čitanja“ u kojem je moguće čitati različite izdvojene vijesti, slično kao i Google Discover. U postavkama možete birati koje kategorije vijesti želite čitati a moguće i posložiti redoslijed prema vlastitoj želji. Pritiskom na određeni naslov, otvara se članak u web pregledniku. Na dnu ekrana je i dalje moguće izabrati „play“ kategoriju koja opet vode na popis igrica.

Samsung Free je još jedan pokušaj ovog proizvođača da ponudi svoju verziju neke Google usluge. A tu je i spomenuti Galaxy store za skidanje raznih aplikacija.

One UI korisničko sučelje u verziji 3.1 je u odnosu na prethodne doživjelo neke stine promjene. Tako se sada povlačenjem sa vrha ekrana prikazuje 6 brzih postavki kao i tipka za postavke, dodatnim povlačenjem se prikazuju sve brze postavke dok je na vrhu ikona za gašenje mobitela. Ostale postavke i opcije su više-manje iste kao i prije. Tu je mogućnost odabira navigacije sa gestama umjesto sa tipkama na dnu ekrana.

Ono gdje se ovaj uređaj razlikuje od ostatka Galaxy serije u postavkama specifičnim za ovaj uređaj, tj u pojedinim načinima prikaza. U postavkama se može birati između „standardnog prikaza“ kada sve na ovom ekranu izgleda kao i kod običnih mobitela ili „višestruki prikaz“ koji dijeli ekrana kao kod tableta, tj u dva stupca.

Tu je i opcija da odaberete koje aplikacije želite nastaviti koristiti na vanjskom ekranu kada sklopite mobitel.

Novost je poseban izbornik u postavkama nazvan „Labs“. U njemu možete odabrati da se sve aplikacije mogu otvarati u više prozora, automatski zakrenuti prikaz aplikacija tj odabrati koje aplikacije želite automatski zakrenuti.

Tu je i mogućnost odabira omjera stranica pojedinih aplikacija gdje je moguće birati da li će aplikacija biti preko cijelog zaslona, u omjeru 16:9, 4:3 ili zadano za aplikaciju.

Tu je i mogućnost odabira podijeljenog prikaza za pojedine aplikacije. Ova opcija omogućava da ne lijevoj strani imati popis razgovora sa pojedinim kontaktom dok se na desnoj strani prikazuju sve poruke u tom razgovoru. Ova opcija je trenutnu dostupna samo za WhatsApp. Gmail aplikacija podržava ovu opciju u pejzažnom načinu rada, Samsunga E-pošta je prilagođena.

Još jedna zanimljiva mogućnost a specifična je za ovaj mobitel je „Ploča načina Flex“ u kojoj se mogu odabrati aplikacije u kojima će se prikazati dodatne mogućnosti kada jednu polovicu mobitela „podignete“, tj postavite kao otvoreni laptop. Kod pojedinih Samsung aplikacija ovo je dobro implementirano (poput kamere ili kalkulatora) dok se kod nekih drugih aplikacija na donjem dijelu ekrana prikazuju 4 ikone (spuštanje obavijesti, snimanje snimke zaslona, podešavanje svjetline, podešavanje glasnoće). Pri vrhu donjeg ekrana je X za zatvaranje ove opcije.

Jedna od promjena koju smo vidjeli na nekoliko zadnjih Samsung uređaja je da je zadana aplikacija za SMS poruke od Googlea dok je na mobitelu instalirana i onda od Samsunga. Trebamo napomenuti da je Samsungova aplikacija dodatno optimizirana za rad na ovom uređaju, pogotovo kada je mobitel otvoren. Tada se na lijevoj strani prikazuje pošiljatelj a na desnoj strani se prikazuju poruke razmijenjene sa tim kontaktom. Pritiskom na ikonu pri vrhu ekrana je moguće prikazati poruku preko cijelog ekrana.

Kada je uređaj otvoren, moguće je odabrati da li će tipkovnica biti podijeljena na lijevoj i desnoj strani tako da možete do svih tipki sa palcima ili će tipkovnica biti spojena i smještena centralno. Tu je i opcija da tipkovnica bude u skočnom prozoru pa ju možete smjestiti bilo gdje ne ekranu. Svakako korisna opcija kod ovako velikog ekrana.

 

Od drugih mogućnosti tu je i Samsung DeX putem kojeg je moguće ovaj mobitel povezati sa TV-om ili računalom.

Podržano je i bežično reverzibilno punjenje, tj mogućnost punjenja drugog uređaja na leđima Folda 3, a možete odabrati do kojeg postotka baterije želite omogućiti reverzibilno punjenje.

Kako smo već naviknuli od Samsunga tu je i Edge panel sa mnoštvom opcija i brzim pristupom aplikacijama ili alatima. Kao i do sad, moguće je podešavati izgled „ručice“, tj njegov položaj i veličinu te boju.

Mobitel podržava rad sa S-Pen-om za Galaxy Fold ili sa S-Pen PRO u „Z Fold“ načinu rada. S-Pen PRO je veći i ima svoju bateriju te podržava neke bluetooth opcije koje obični S-Pen nema. Nažalost, stariji S-Pen-ovi neće raditi te se na ekranu prikazuje upozorenje o korištenju S-Pen-a. Funkcionalnost S-Pen-a je isti kao i kod drugih Samsung uređaja koji ju podržavaju, a o tome smo već pisali u testu S21 Ultre.

Slično kao i kod modela S21 Ultra, ako želite koristiti S-Pen isti je potrebno kupiti zajedno sa futrolom u koju se ista može spremiti. Trenutno za to treba izdvojiti 700kn a uz to dobijete i 25W punjač (bez USB kabela). Šteta što u ovaj uređaj ne dolazi S-Pen standardno jer bi se veliki ekran mogao bolje iskoristiti. Pogotovo kada je neizvjesno da li će se pojavljivati novi Note uređaji, pa bi ovaj uređaj bio vrlo dobra zamjena za Note seriju.

Po pitanju sigurnosti ovaj uređaj je moguće otključati putem skenera otiska prsta kao i pomoću prepoznavanja lica. Čitač otiska prsta je, zbog smještaja na bočnoj strani, nešto tanji ali duži. Prilikom testiranja nismo imali problema sa prepoznavanjem otiska, a sami čitač radi dosta brzo.

Otključavanje putem prepoznavanja lica radi dosta dobro u uvjetima dobrog osvjetljenja, ali je i manje sigurno od otiska prsta. Lice za otključavanje je moguće snimiti i sa kamerom na vanjskom ekranu ili sa onom na unutarnjem ekranu. Jednom snimljeno lice otključava oba ekrana.

Performanse

Kako je to već postalo standardno, nova godina donosi novi model sa novim procesorom. Tako se u ovogodišnjem Fold 3 5G modelu nalazi novi Qualcomm Snapdragon 888 5G koji je izrađen u 5 nm tehnologiji. Procesor ima 8 jezgri i to: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz. Za grafiku se sada brine Adreno 660 GPU.

Mobitel dolazi u dvije opcije interne memorije, 256 GB ili 512 GB, dok je u oba slučaja prisutno 12 GB RAM-a.

Testni mobitel je imao 256 GB memorije a korisniku je dostupno oko 220 GB, što bi trebalo biti dostatno i zahtjevnijim korisnicima. Treba napomenuti da ovaj uređaj ne posjeduje utor za microSD memorijske kartice pa ako vam navedenih 220 GB neće biti dosta, razmislite o modelu sa 512 GB interne memorije.

Kao što bi se i očekivalo kod uređaja sa ovakvim specifikacijama, sve radi vrlo dobro, brzo i glatko. Nikakvo zastajkivanje nismo primijetili, niti tijekom rada sa više aplikacija istovremeno. Prebacivanje između aplikacija radi bez ikakvog zastajkivanja. Igranje i zahtjevnijih igrica nije nikakav problem, a tu je eventualni problem mogla biti optimiziranost s obzirom na neobični omjer stranica.

Tijekom intenzivnijeg korištenja mobitela, duljeg igranja igrica ili gledanja youtube videa, primjetno je blago zagrijavanje na stražnjoj strani mobitela u predjelu oko kamera. Ovo bi pripisali zagrijavanju samog procesora.

Tijekom testiranja samo odradili i Benchmark testove a Fold 3 se očekivano smjestio na sami vrh testova.

 

Iako je novi Fold 3 ima novi procesor, kapacitet baterije je u odnosu na prethodnika blago smanjen. Tako ovaj mobitel ima bateriju kapaciteta 4400 mAh, a podržano je 25W brzo punjenje te 11W brzo bežično punjenje. Tu je i 4,5W reverzibilno bežično punjenje s kojim možete puniti drugi mobitel, slušalice ili pametni sat.

Kao i kod S21 serije, tako i ovaj mobitel dolazi bez punjača u prodajnom paketu. Sa 25W brzim punjačem, baterija se napuni od 0 do 100% za nešto preko 1h. Sa 15W punjačem za punjenje od 0 do 100% biti će potrebno oko 1h i 40 minuta.

Moramo priznati da smo s obzirom na cijenu ovog uređaja očekivali bar punjač u prodajnom paketu, pogotovo kada 25W punjač dolazi u prodajnom paketu sa A72 koji je 4 puta jeftiniji. Tako da sami punjač trebate posebno kupovati, a 25W punjač košta oko 270 kn.

Za uređaj ovog cjenovnog ranga bi očekivali da podržava i brže punjenje, pogotovo zbog nešto kraće autonomije same baterije.

Tijekom testa, uz nekakvo prosječno korištenje mobitela, te obavljanje većine zadataka preko vanjskog ekrana, baterija je izdržala 1 dan. Ako ste zahtjevniji korisnik i želite iskoristiti sve mogućnosti ovog uređaja, tj koristiti više unutarnji ekran za tipkanja poruka, mailova te čitanje istih, za surfanje internom i gledanje videa, preporučili bi da imate powerbank ili punjač sa sobom, jer smo ga u takvom malo intenzivnijem režimu stavljali na punjenje već u 18h i malo ga dopunili da bi nam izdržao do kraja dana.

5/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1