TESTOVI

Na pola puta do S serije

Samsung Galaxy A51

Blagi redizajn za novu godinu i nastavak uspješne prodaje
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Nakon dosta vremena lutanja sa A serijom, Samsung je prošle godine sa modelima A serije napravio puni pogodak. Kako je došla nova godina, došlo je i vrijeme za nove modele A serije, a ovaj pute je Samsung napravi evolucije. Na testu ovaj put imao Samsung Galaxy A51, nasljednika prošlogodišnje uspješnice modela A50.

 

Dizajn i kvaliteta

Samsung Galaxy A51 je evolucija prošlogodišnjeg modela, sa nekoliko poboljšanja „ispod haube“ te sitnim izmjenama izvana. Prva promjena koju će te uočiti je ekran koji je 0,1“ veći te sada iznos 6,5 inča te ima malu rupu za prednju kameru umjesto „obruba“, a kompletan obrub oko ekrana je tanji nego prošle godine tako da dimenzije uređaja nisu rasle. Iznad prednje kamere se nalazi zvučnik slušalice. Druga najuočljivija promjena se odnosi na modul kamere na stražnjoj strani uređaja koji sada sadrži 4 modula i LED bljeskalicu, a sami izgled stražnjih kamera jako podsjeća na Galaxy S20 modele. Stražnja strana uređaja je i ovaj put napravljena od „staklo-plastike“ tako da se boje i ove godine prelijevaju, preko uzoraka trokuta, ovisno o kutu gledanja.

A51 stražnja strana
Poleđina A51

Obrub mobitela je izrađen od plastike a sa lijevu stranu se nalazi utor za 2 nano SIM kartice i microSD memorijsku karticu. Na donjoj strani se nalazi 3,5 mm utor za slušalice, USB Type-C priključak i zvučnik. Na desnoj strani se nalaze tipke za podešavanje glasnoće te tipka za paljenje/gašenje uređaja koja može služiti i kao tipka za Bixby.

Rubovi uređaja su zaobljeni, dok je stražnja strana uređaja blago zaobljena prema rubovima a zbog toga uređaj bolje leži u ruci te se dobiva dojam da je uređaj još koji milimetar tanji. Ako uređaj koristite bez maskica potrebno je pripaziti da vam mobitel ne isklizne jer je sklizak, premda ne jako kao uređaji sa staklenom poleđinom. Modul kamera je tek neznatno izdignut iznad kućišta tako da se uređaj ne „klacka“ kada ga stavite na stol. Po pitanju same izrade uređaja, nemamo nikakvih zamjerki jer sve djeluje jako čvrsto.

 

Zaslon

Samsung A51 ima 6,5 inčni Super AMOLED ekran sa rezolucijom 1080 x 2400 piskela. Gustoća ekrana je 405 PPI. Samsungovi AMOLED ekrani već duže vremena spadaju među najbolje ekrane na mobitela a takav je slučaj i ovaj put. Kontrast i prikaz boja je jako dobar, a dodatno je moguće podesiti i balans bijele boje. Kutovi gledanja su jako dobri, a osvjetljenje i vidljivost po suncu je izvrsna.

Na prednjoj strani je Samsung izbacio LED za obavijesti ali se to nadoknađuje sa jako dobrim Always ON prikazom. Isti je moguće podesiti da bude uključen cijelo vrijeme, u određenom vremenskom intervalu ili kada dodirnete ekran.

Kao i prošlogodišnji model, i A51 posjeduje optički čitač otiska prsta koji je smješten ispod ekrana. Imamo osjećaj da ga je Samsung za ovu godinu dodatno poboljšao, a isti radi dosta dobro i brzo, premda ponekad nije htio očitati prst. Izvedba čitača na stražnjoj strani, kao što imaju neki konkurenti, čini nam se i dalje kao brža opcija od optičkog čitača.

 

Performanse

Samsung je tek neznatno poboljšao „procesor“ u odnosu na prošlu godinu tako da je A51 pokretan Exynos 9611 procesorom koji se sastoji od 4×2,3 GHZ Cortex-A73 i 4×1,7 GHz Cortex-A53 jezgri, dok je za grafiku zadužen Mali-G72 MP3. Testni uređaj posjeduje 4 GB radne memorije i 128 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno nešto malo više od 100 GB. Ukoliko je potrebno više prostora za pohranu, uređaj posjeduje i utor za microSD memorijsku karticu.

Pojedina konkurencija nudi i više radne memorije u kombinaciji sa nešto „lošijim“ procesorom, ali u sintetičkim testovima je A51 malo bolji.

U svakodnevnom korištenju nismo primijetili nikakvo trzanje a sve aplikacije se otvaraju dosta brzo. Na testnom uređaju smo bez ikakvih zastajkivanja igrali i malo zahtjevnije igrice, a prilikom dužeg igranja primijetili smo tek neznatno zagrijavanje uređaja.

A51 benchmark
A51 benchmark

Kamere

Svake godine svjedočimo povećanju broja kamera na stražnjoj strani uređaja, pa je i Samsung dodao još jednu kameru na stražnju stranu. Tako sad na stražnjoj strani A51 posjeduje 4 kamere. Glavna kamera je 48 megapikselna, širokokutna sa f/2,0, te 12 megapikselna ultraširokokutna sa f/2,2, 5 megapikselna macro kamera sa f/2,4 i 5 megapiselni dubinski senzor sa f/2,2.

Glavna kamera u dnevnim uvjetima daje dosta dobre fotografije, u rangu sa konkurencijom, ako ne i mrvicu bolje. Kontrasti su dobri, prikaz boja je jako dobar a količina šuma je neznatna. Na noćnim fotografija je primjetan šum no ipak su nešto bolje od konkurencije.

Glavna kamera A51
Glavna kamera
glavna kamera dan
Glavna kamera
Glavna kamera noć
Glavna kamera noć

Fotografije snimljene sa ultraširokom kamerom su dosta dobre u dnevnim uvjetima dok je u noćim uvjetima primjetan šum i nešto su tamnije te imaju manje detalja.

Širokokutna A51
širokokutna dan
Širokkokutna noć
širokokutna noć

A51 posjeduje i macro kameru, a tijekom testa nam je trebalo par pokušaja da dobijemo pristojnu fotografiju. U svakom slučaju je potrebno malo prakse kako bi se dobile dobre fotografije na kojima je objekt fotografiranja u fokusu, iako možda ne uvijek iz prvog pokušaja.

macro fotografija
macro fotografija
macro
macro fotografija

Live focus, odnosno „bokeh“ efekt, radi jako dobro a fotografije imaju dosta detalja i oštre su.

Live focus
live focus

Ako želite još bolje fotografije, tu je i „Profesionalni način“ u kojem možete ručno podesiti ISO vrijednost, balans bijele boje i ekspoziciju. Pored njega možete odabrati i predefinirane postavke za fotografiranje panorame, hrane ili noćni rad.

Mobitel ima mogućnost snimanja videozapisa u UHD rezoluciji sa 30 fps, a same snimke u dnevnim uvjetima su jako dobre, dok kvaliteta nešto slabija u noćnim uvjetima zbog nedostatka optičke stabilizacije.

Prednja kamera je širokokutna, rezolucije 32 megapiksela sa f/2,2 i mogućnošću snimanja video zapisa u 1080p rezoluciji sa 30 fps. U dnevnim uvjetima i zatvorenim prostorima sa dobrim osvjetljenjem kvaliteta fotografija je dosta dobra. Tu je „bokeh“ efekt koji dobro radi u dnevnim uvjetima.

 

Operativni sustav

Samsung A51 dolazi sa zadnjom verzijom Androida, Android 10, a preko kojeg je Samsung instalirao svoje korisničko sučelje i to u zadnjoj verziji, UI 2.

 

Sučelja

Samsung je kroz godine mijenjao svoje korisničko sučelje koje je u svojim prvi izdanjima bilo dosta „teško“ i znalo je usporiti rad mobitela. Tako je Samsung prvobitni TouchWiz 2016.godine zamijenio sa Experience UI-om da bi 2018.godine uveo One UI koji je znatno „olakšan“ u odnosnu na prijašnje verzije. A UI 2 je logična evolucija koja donosi dodatne mogućnosti u odnosu na prijašnje verzije i čisti Android.

Cijelo korisničko sučelje (postavke kao i sve Samsungove aplikacije) je maksimalno prilagođeno za rad sa jednom rukom, što uvelike i olakšava svakodnevno korištenje mobitela.

U postavkama možete birati da li želite tipku za ladicu sa aplikacijama ili će se ista prikazivati povlačenjem sa dna ekrana, a moguće je podesiti i „mrežu“ tj broj aplikacija na početnim zaslonima i u ladici sa aplikacijama. Isto tako je moguće podesiti da se klizanjem prema dolje otvaraju obavijesti i brze postavke koje je također moguće prilagoditi.

Kada pokrenete uređaj, na dnu ekrana se nalaze tipke za zadnje aplikacije, home tipka i tipka nazad, a njihov raspored je moguće zamijeniti ili u potpunosti isključiti te tipke i podesiti geste kao što je to na „čistom“ Androidu 10.

Samsung je odlučio na A seriju ponuditi i jedan dodatak koji je do sad bio rezerviran za Note i S seriju uređaja a to je rubni zaslon. Povlačenjem zasebne „ladice“ na boku ekrana otvaraju se tzv rubne ploče u koje je moguće staviti pojedine aplikacije (da ne morate ulaziti u ladicu sa aplikacijama), pokrenuti alate (poput kompasa, libele, ravnala i sl), odabrati kontakte, vidjeti prognozu i još puno toga. Također tu je i „rubno osvjetljenje“ koje se pali kada imate propušteni poziv ili ste dobili mail ili poruku ili obavijest od odabrane aplikacije. Ono što nedostaje u odnosu na odnosu na S seriju je vibracijski odziv kada tipkate poruke.

Već smo ranije spomenuli da Samsung A51 posjeduje optički čitač prsta ispod ekrana, a pored toga posjeduje i mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica. Prepoznavanje lica radi dobro, tj podjednako brzo kao i čitač otiska prsta prema je čitač dosta sigurniji način zaključavanja mobitela.

Od dodatnih postavki, istaknuli bi još i „Tamni način“ koji cijelo sučelje prebacuje iz bijelog na crno, a što se pozitivno odražava na trajanje baterije, pošto uređaj posjeduje AMOLED ekran.

A51 dolazi kao i prošlogodišnji model sa baterijom kapaciteta 4000 mAh te podrškom za brzo punjenje od 15W. Za punjenje do 100% potrebno je oko 1h i 50 minuta. Tijekom testa nam je baterija izdržala nešto preko jednog dana korištenja sa korištenjem dviju SIM kartica te sinkronizacijom dvaju mailova i korištenjem WhatsAppa i Vibera te stano uključenim Always ON ekranom.

Na uređaja se nalazi mono zvučnik koji je dosta glasan, no malo kvaliteta, tj čistoća zvuka malo opada kada pojačate do maksimuma. No zato imate utor za slušalice, a tu je FM radio.

 

Zaključak

Samsung A51 potvrđuje da se ovaj Korejski proizvođač posvetio i A seriji koju nakon prošlogodišnjeg uspjeha odlučio dalje razvijati, i to u dobrom smjeru. Mrvicu veći ekran, poboljšane kamere, osvježeni dizajn i novi Android i korisničko sučelje, uz bateriju dobrog kapaciteta i jako kvalitetnu izradu bi trebali biti dovoljni za ponavljanje uspjeha od prošle godine. A51 je na tragu S uređaja no ipak mu nedostaje vodootpornost, nešto bolja kamera i staklo na zadnjoj strani. No, ukoliko vam navedeno nije neophodno, a želite mobitel modernog dizajna i dobrih karakteristika, pristojne kamere, A51 pruža vrlo dobar između uloženog i dobivenog.

5/5 - (1 vote)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1