TESTOVI

Kamera za pobjednički tron

Sony Xperia XZ

Sony je kameru u modelu XZ doradio do maksimuma, uz ugradnju vrlo dobrih do odličnih specifikacija
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

Ekran, baterija

Full HD ekran je svoju rezoluciju raširio na 5,2 inča, kao i kod modela Z5 (istu rezoluciju ima i X Performance). Drugi proizvođači već duže vrijeme koriste quad HD (2560 x 1440 piksela), ali Sony nakon daleko najjačeg modela Xperia Z5 Premium s gustoćom od 806 ppi nije krenuo u tom smjeru (XZ ima 424 ppi). Korisnici će u konačnici biti sretniji jer će se sve brže odvijati na telefonu, procesor ne mora iscrtavati daleko veći broj točkica kao kod quad HD ekrana, a prikaz slike je s tom gustoćom i više nego dobar.

sony-xperia-xz-12

Pikseliziranost se uopće ne primjećuje, slika je bez ikakve nazubljenosti, vidljivi kutovi odlični tako da s IPS ekranom zaštićenim Corning Gorilla staklom nemamo nikakve zamjerke.

Baterija koja se ne može promijeniti bez odlaska u servis (ili samostalnog kopanja po telefonu) kapaciteta je 2900 mAh (isto kao i u modelu Z5 dok X Performance ima 2700 mAh) te nam je u poprilično dinamičnom korištenju trajala nešto više od jednog dana. Koristili smo sve mogućnosti i senzore kako bismo osjetili blagodati svega što XZ nudi, a uz nešto manje korištenja i uštedu energije moglo bi se doći i do dva dana trajanja baterije između dva punjenja.

Hardver, povezivost

Snapdragon s četiri procesorske jezgre koje rade na 2,15 i 2,16 GHz omogućuje Sony Xperiji XZ ulazak u društvo prestižnih modela, iako bi mu se moglo zamjeriti ugradnja samo 3 GB radne memorije, iako su mnogi proizvođači već prešli na 4 GB. U kasnijem dijelu našeg testa Sony Xperije XZ otkrit ćete koliko je toliko RAM-a dovoljno za ugodan rad telefona. Grafika je Adreno 530 dok je Z5 imao Adreno 430.

sony-xperia-xz-11

Interna memorija telefona od 32 GB proširiva je karticama do 256 GB i vješto je skrivena unutar istog utora kao i za nano SIM karticu.
Od povezivih tehnologija XZ ima puno toga – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, Bluetooth 4.2, GPS i NFC čip smješten pored prednje kamere, spajanje kabelom ide preko Type-C USB-a verzije 1.0, ali XZ nema FM radio (nema ga niti X Performance, ali je imao Z5), niti ima infracrveni port za korištenje telefona kao daljinskog telefona.

OK, nismo baš sigurni koliko ljudi koriste druge telefone s IrDa portom za prebacivanje TV programa ili kontrolu klima uređaja, ali FM radio je u našim područjima još uvijek tražena funkcija s obzirom na cijene prijenosa podataka i korištenja internetskih aplikacija za slušanje glazbe.

Softver, brzina rada

Otvorili bismo na telefonu s Android 6.0.1 operativnim sustavom i do 15 aktivnih aplikacija te ih koristili, a telefon se nije nimalo usporavao. Fluidno sučelje u izborniku donosi nešto više nativnih aplikacija koje dolaze u tvorničkom pakiranju nego pa tako imamo PlayStation aplikaciju koja omogućuje daljinski pristup PlayStation konzoli preko interneta, Lifelog koji prati naše dnevne i noćne aktivnosti. Nadalje, tu su razni foto i video alati, Amazon aplikacija za kupnju te AVG protekcija telefona i Spotyfy glazbeni servis (da, nema više Walkman aplikacije).

sony-xperia-xz-3

Očekujemo skoru nadogradnju softvera na Nougat 7 pa ćemo tada vidjeti koliko će telefon biti brz, ali ne sumnjamo kako će sve biti optimizirano.

5/5 - (2 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1