TESTOVI

TEST: iPhone 15 Pro Max

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.1/5 - (47 votes)

Zaslon

Apple se kao brend kod svih svojih proizvoda ponosi kvalitetom svojih zaslona, a isto se nastavlja i s novom serijom 15. Zaslon pokriva standardan sRGB pojas boja, no bitnije od toga je pokrivenost puno šireg DCI-P3 iliti Appleov Display P3 pojasa boja za dobivanje zaslona s vrlo bogatim bojama kao i vjernim HDR sadržajem koji će impresionirati još godinama.

Zaslon zapravo nije mjenjan od prošle godine u modelu 14 pa zadržava sve iste specifikacije. Pro Max model ima dijagonalu od 6,7” što ga stavlja među najveće mobitele na tržištu, a po nama jednom kada se naviknete na veći mobitel, teško se vratiti u standardne dimenzije.

Rezolucija zaslona iznosi 1290 x 2796 piksela što mobitelu daje omjer od 19,5:9 što je više-manje standard danas. Gustoća piksela od 460 ppi osigurava da nikada nećete naići na problem zrnatog zaslona, koliko god mu se približili, a sav sadržaj s jakim kontrastom prikazuje se vrlo oštro.

Apple koristi dosta vlastitih kratica i naziva za tehnologije, no zaslon podržava brzinu osvježavanja do 120 Hz za podržani sadržaj, a može osvježavanje spustiti sve do 1 Hz kod prikaza statičnog sadržaja u cilju uštede energije. Nije iznenađenje da zaslon podržava HDR prikaz sadržaja, a sve se svodi i na sposobnost zaslona da ima visoku svjetlinu. Apple korisnicima dopušta da sami postave svjetlinu zaslona snage do 1000 nitsa što je već samo po sebi na razini flagship mobitela.

Kod prikaza HDR sadržaja poput igara, serija i filmova zaslon podržava svjetlinu do 1.600 nitsa kako bi istaknuo detalje poput sunca i ostalih izvora svijetlosti koji ne zauzimaju puni zaslon. Na kraju, prebacite li postavke svjetline na automatske, kada mobitel detektira da ga koristite na sunčevom svijetlu, sam može podići svjetlinu zaslona na 2.000 nitsa kako bi ostao savršeno čitak i na direktnom suncu.

Ova vrijednost nije konstantna jer ipak grije mobitel, a OLED tehnologija također pati od “trošenja” pri visokoj svjetlini pa će nakon nekog vremena smanjiti maksimalnu svjetlinu u interesu minimiziranja zagrijavanja i potrošnje baterije. Samo za usporedbu, standardni uredski monitori imaju svjetlinu od 250 – 350 nitsa.

Zaslon podržava i Always-On funkciju, a štiti ga Ceramic Shield staklo koje proizvodi Corning (isti proizvođač koji za Android proizvodi Gorilla Glass), te je vrlo otporno na ogrebotine iako naravno u interesu dugogodišnjeg besprijekornog izgleda ako vam mobiteli tu i tamo padnu, savjetujemo korištenje zaštitnog stakla koje se lijepi na originalno.

Apple je osjetno pojeftinio zamjenu ekrana ako se nešto dogodi, no nepotrebno bacate više stotina eura. Zaslon je, uz Appleovu garanciju preciznosti, među apsolutno najboljima na tržištu. Dodatni senzori osim svjetline prilagođavaju i toplinu zaslona kako bi uvijek bila konstantna s vanjskom svjetlošću, primjerice na plavom danjem svijetlu ili toplijem svijetlu navečer kada upalite svoju rasvjetu. 

 

Povezanost

Kako je to slučaj kod gotovo svih mobitela na nađem tržištu, podržavaju “5G” mrežu, no ne radi se o naprednoj “pravoj” verziji pa samim time nemaju niti antene za tu mrežu jer se standard kod nas još nije uveo.

No, 5G implementacija kod nas podržana je od iPhonea i u gradu lagano dobivamo 700+ Mb/s brzine, dok u stanu dosežu nekih 350 Mb/s. Ako se nađete na “dobroj strani ulice”, postigli smo i preko 1.100 Mb/s brzine tako da i službeno možete imati bolju mrežu od optike.

Ove vrijednosti će uvelike ovisiti o lokaciji 5G antena u vašoj blizini kao i specifikacijama vašeg telekomunikacijskog plana, no mi smo dobili vrlo snažnu mrežu bez ikakvih problema, a u postavkama možete birati želite li forsirati konstantan 5G ili prepustiti da mobitel odluči kada je 5G potreban. Naime, 5G mreža ipak troši nešto više baterije. IPhonei već neko vrijeme koristi i eSIM uslugu tako da postavljanje nove kartice može biti vrlo brzo i jednostavno. 

Od ostatka tehnologije tu je standardno WiFi 6e tako da je mobitel spreman za najmodernije WiFi mreže, a ima i Bluetooth 5.3 podršku. Za lociranje se koriste GPS, Glonass, Galileo, BDS, QZSS i NavIC, a imate i NFC čip za plaćanje putem mobitela, no dodatno mobitel koristi NFC i za prepoznavanje dodataka koje stavljate putem MagSafe magneta na poleđinu mobitela.

Ne zaboravimo ni na satelitski SOS koji još nije aktivan u dobrom dijelu Europe, no Apple drži listu zemalja s trenutno podržanim državama kao i način na koji se treba pripremiti kako bi sustav funkcionirao prije nego se nezgoda uistinu dogodi, pa se potrebno bolje upoznati s to funkcionalnošću prije putovanja u divljinu podržanih zemalja.

Pod povezanost svakako spada i novi USB-C utor koji novi mobiteli imaju od ove generacije. Je li Apple upravo sada htio uvesti ovaj standard ili ih je na to primorala EU, ostaviti ćemo za drugu priliku. Bitnije je pogledati što sve dobivate s novim standardnom.

Prvo, baterija kao i brzina punjenja ostaju isti kao i u prošlom modelu, s vrlo malom razlikom kapaciteta koji Apple službeno ne objavljuje. IPhone tako i dalje detektira brzinu punjenja iznad 20 W kao “brzo punjenje” koje može trajati oko sat i pol od nule do 100 %.

USB standard koji se ovdje koristi je USB-C 3.2 Gen 2, odnosno brzina prijenosa do 10 Gb/s, brzina nužna za novi feature koji iPhone reklamira. Ovdje se također prenosi i DisplayPort signal za povezivanje eksternih zaslona direktno na mobitel. Mobitel može glumiti i PowerBank pa puniti druge uređaje putem žice.

Na kraju ne zaboravimo ni UWB tehnologiju iliti Ultra Wideband 2, senzor kojim mobitel detektira točnu lokaciju drugih podržanih uređaja u prostoru pa vam olakšava pronalazak zagubljenog sata ili drugih uređaja i obrnuto, možete pronaći izgubljeni mobitel ili AirTag.

4.1/5 - (47 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1