TESTOVI

TEST: iPhone 15 Pro Max

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.1/5 - (47 votes)

Kamere

Kamere hardverski u usporedbi s modelom 14 Pro Max nisu značajno promijenjene, s iznimkom nove periskopske 5x zoom kamere, pa će uspoređivanje s 14 modelom biti nepotrebno. No ako se prebacujete s mobitela starog dvije ili više godina, dolazite na kompletno poboljšan sustav gdje je Apple poboljšao baš svaku kameru hardverski kao i softverski.

Neke promjene nalaze se unutar OS-a, poput funkcije portretne fotografije glavnim kamerama koja više nema značajan zoom kadra, što će cijeniti oni koji ga koriste.

Apple je puno truda uložio i da zadovolji profesionalce s naprednim RAW formatima za fotografiju koji se trebaju kasnije obrađivati, a sada je podržan i ProRaw kao i log format za one koji žele postprodukciju videa na računalu, no kamera bilježi toliko podataka da je Apple omogućio povezivanje eksternih SSD diskova, s dovoljno napajanja iz mobitela da budu pokretani, sve kako bi se mogli spremiti podaci vrlo zahtjevnih formata snimanja. 

Pogledajmo tako što kamere nude u novom sustavu. 

 

Glavna kamera 

Širokokutna kamera na iPhoneu 15 Pro Max koristi se vrlo dinamično unutar aplikacije, ovisno o mnogim čimbenicima. Riječ je o senzoru od 48 megapiksela s otvorom blende f/1.8 i velikim senzorom dijagonale 1/1.28”.

Sustav standardno koristi DPAF za fokusiranje, a stabilizacija se izvodi pomicanjem senzora umjesto standardnog pomicanja objektiva u ostalim mobitelima. Kada slikate, mobitel po novome uz dovoljno svijetla izbacuje veće 24 megapikselne slike s više detalja, no u tamnijim scenama povezuje četiri susjedna piksela za dobivanje 12 megapikselne slike, no hvatanje svijetla na senzoru je brže pa se minimizira mućenje fotografije radi pokreta jer ekspozicija senzora ne mora biti vrlo dugačka.

U slučaju noćne fotografije ipak treba pričekati barem sekundu kako bi se uhvatilo dovoljno svijetla, no zato su rezultati odlični s vrlo dobrom reprodukcijom boja i bez nerealnog posvjetljivanja, iako sami možete podići ekspoziciju za još svjetliju noćnu sliku.

U ProRaw opcijama slika se sa punim senzorom od 48 megapiksela, a kao uvijek, savjetujemo da puni senzorom slikate kada vani ima puno sunčevog svijetla za dobar rezultat. Aplikacija kamere nije komplicirana te imate standardan izbor raznih modova pri dnu, no za detaljnije postavke morati ćete otići u postavke sustava, pronaći “Kamera” opciju i ondje prilagoditi rad vašim željama.

IPhone također prikazuje stvarni pogled senzora kamere u centru, a primijetiti ćete tamniji dodatni prostor kojeg hvata ultraširoka kamera pa ako trebate uhvatiti širi kadar, jednostavno se prebacite na nju. Kod testiranja kamera primijetili smo također da se temperatura slike, kao i ekspozicija, kojom god kamerom slikali, bazira na senzoru glavne kamere pa budite sigurni da ju ne prekrivate prstima kako biste dobili najbolju fotografiju.

Također, kod korištenja zoom kamere, ako je scena previše mračna ili se previše približite subjektu gdje zoom kamera više ne može fokusirati, rad se prebacuje na glavnu kameru s digitalnim zumiranjem što iPhone dobro prikriva softverom, no razlike su primjetne jednom kada zapravo pogledate rezultate.

Glavna kamera, 2x zoom, portret
Glavna kamera, 2x zoom, portret

Ovo ponašanje možete ugasiti za video snimanje kako biste bili sigurni za konzistentnu kvalitetu videa, no morate biti svjesni limita kamera kako bi vam video uvijek bo oštar i s dovoljno osvjetljenja. 

Mali detalj je da Apple reklamira više fokusnih točaka, koje obavlja ova kamera (24mm, 28mm, 35mm) riječ je naravno o klasičnom digitalnom zumiranju koje na žalost nije niti približno efektu pravog optičkog zumiranja pod tim žarišnim točkama.

Naime ne dobivate samo “približenu sliku subjekta” kod optičkog mijenjanja žarne točke, već se cijela scena “kompresira”, efekt koji ovdje ipak ne možete dobiti digitalnim croppanjemr. 

 

Ultraširoka kamera

Senzor ove kamere ima pristojnu veličinu od 1/ 2,55” dijagonale i rezolucijom 12 megapiksela. Hvata standardan kut od 120° te dok je slika standardno izobličena na rubovima snimke, ne javlja se mutnoća već je slika oštra i čitka.

Ovaj senzor odličan je za stilizirane fotografije kao i snimanje videa s malo širom perspektivom koja nam se dopada, pogotovo u zatvorenim i uskim prostorima jer možete uhvatiti dosta više scene. Snimate li brzo kretanje poput vožnje automobilom, snimka ultraširokom kamerom doimati će se daleko brža i puna akcije u usporedbi s užim pogledom na cestu.

Isto vrijedi i za primjerice biciklizam gdje su vrlo široki pogledi uvijek puni kretanja i akcije. Montiranje mobitela s druge strane, prepuštamo vama. Ova kamera također koristi PDAF za fokusiranje pa je subjekt uvijek maksimalne oštrine na slikama i videu.  

 

Periskopska 5x zoom kamera

Najnoviji dodatak u Appleovoj ponudi, 5x optički zoom, svakako je upgrade nad prijašnjim modelima jer dobivate veći raspon zumiranja s ukupnim sustavom kamera.

Kada pokrenete aplikaciju vidjeti ćete da nudi i 2x zoom, a taj dio obavlja glavna kamera s digitalnim croppanjem, odnosno isti efekt dobiti ćete običnim slikanjem s 24 megapikselne slike i onda kasnije izrezati centralnih 12 megapiksela i to nazvati 2x zoomom.

Dok je to standard kod svih proizvođača, bitno je razlikovati digitalni i optički zoom jer su rezultati na slikama koje gledate na većem monitoru odmah jasne. Upravo je zato 5x optički zoom veliki upgrade jer omogućuje danji digitalni zoom s minimalnim gubitkom detalja do 10x, a i dalje do 25x, no očekujte mutnije iliti zrnastije slike kao rezultat.

Ono što je Apple odlično izveo su prijelazi između kamera koji su napravljeni iznimno glatko, bez trzanja, pa su i video uradci daleko bolji od konkurencije. S hardverske strane, imajte na umu da je ova kamera dostupna samo na najboljem, odnosno većem Pro modelu čisto radi same veličine cijelog sustava, smjer u kojem ide i ostatak industrije kako bi i baterija ostala adekvatno velika.

Jedna velika razlika od ostatka industrije je kako Apple koristi stabilizaciju. Prizma koju koriste za prijenos svijetla kroz sustav se ne miče kao kod primjerice Samsunga koji tako dobiva optičku stabilizaciju, već Apple ovdje ponovno koristi pomicanje samog senzora za stabilizaciju.

25x max zoom
25x max zoom

Novost je 3D Sensor shift što označava upgrade nad njihovom standardnom stabilizacijom jer ipak kod kamera sa značajnim zoomo, svaki pokret korisnika značajno je izraženiji na videu i slikama pa je i sustav stabilizacije kompliciraniji.

Rezultat je iznimno stabilan video kod 5x zumiranja pa je lagano snimiti i akcijske scene, no imajte na umu da standardno mobitel prebacuje s jedne kamere na drugu na temelju raznih faktora poput osvjetljenja scene ili ako se previše približite subjektu pa periskopska kamera više ne može fokusirati, posao se prebacuje na glavnu kameru.

Imajte na umu i da je glavna kamera ta koja određuje ekspoziciju i balans boja pa ju uvijek imajte otkrivenu i objektiv čist za najbolje rezultate. Ova kamera podržava 4K snimanje, fotografiranje panorama i druge brojne mogućnosti.

Jedna od prednosti 5x zoom kamere je prirodna separacija subjekta i pozadine dobivanjem bokeh efekta, no uvijek možete slikati i sa umjetnim “Portret” načinom za dobivanje jačeg zamućivanja. 

 

Selfie kamera

Kamera ugrađena s prednje strane mobitela, na vrhu zaslona, ostaje ista već nekoliko generacija s već očekivanim performansama. Ima dva načina slikanja s digitalnim croppanjem za uži pogled, a efekt je isti kao da odrežete sliku nakon slikanja, no ovako je proces pojednostavljen, a možete uživo postaviti kadar.

Ova kamera na prvu se ne doima impresivnom po specifikacijama. Riječ je o najmanjem 12 MP senzoru na mobitelu dijagonale 1/ 3.6” s elektronskom stabilizacijom, no mogućnosti koje nudi rijetke su i među flagship modelima. Za fotografiju, osim standardnih i noćnih fotki, imate opciju slikanja portretnih fotografija impresivne Bokeh preciznosti zahvaljujući 3D dubinskom senzoru koji se koristi i za otključavanje mobitela.

Apple je puno uložio u razne efekte selfie kamere koje lagano možete ubaciti u društvene mreže ili međusobno slati u porukama. No, impresivnija je činejnica da kamera podržava 4K@60 fps snimanje.

Točnije, podržava moderne funkcije poput stražnjih kamera pa možete slikati u ProRAW formatu, ali i snimati u HDR-u s do 30 fps-a, a omogućen je i ProRes video s već spomenutim prebacivanjem velike količine podataka putem USB-C kabla na eksterni disk, za jednostavniju danju obradu na računalu, ako želite nešto profesionalniji video.

Podržano je i snimanje u Log formatu što svima koji se žele profesionalnije baviti videom omogućuje i da se okušaju u obradi videa, uređivanju boja i drugih brojnih detalja. Podržan je i FullHD 120 fps slow-motion.

Ukratko, ova kamera nudi pregršt opcija kao i stražnje, iako treba imati na umu da manji senzor zahtijeva puno više svijetla za dobivanje oštrih slika s minimalnom digitalnom obradom. 

4.1/5 - (47 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1