TESTOVI

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamere 

Galaxy Z Fold2 kod kamera uistinu uživa u svestranosti, s obzirom da kako god ga držali, uvijek možete opaliti odličan selfie ili pak vrlo pristojnu sliku glavnim kamerama. 

Fold2 tako ima pet kamera sveukupno: dvije selfie kamere, po jedna urezana u svaki zaslon, te tri glavne kamere sa stražnje strane mobitela. 

Stražnje kamere
Stražnje kamere

Krenimo tako sa glavne tri kamere koje se nalaze straga te koriste uobičajene specifikacije i načine rada.

 

Glavna kamera 

Glavna kamera koristi Sonyjev IMX555 senzor, te se radi o jednakoj glavnoj kameri kao i kod osnovnog Galaxy S20 modela. Senzor ima 12 megapiksela, te sa dijagonalom od 1/1.78 inča ima dovoljnu veličinu i za pristojne večernje fotke, no u zahtjevnim uvjetima ipak preporučujemo „noćni način“ slikanja kako bi se izvukli oštri detalji na slici. 

Glavna kamera nudi optičku stabilizaciju, kao i dual pixel autofokus koji radi brzo i pouzdano za solidne rezultate slikanja, ali i snimanja. Naravno, sa 12 megapiksela limitirani ste na 4K snimanje, no podržani su do 1000 fps slow-motion videi. 

Kvaliteta slike, ali i videa u nivou je sa S20 linijom mobitela. Boje su u klasičnom Samsung stilu nešto… bogatije nego u stvarnosti, no korisnicima se to vjerojatno i više dopada jer bi Samsung već odustao od takve obrade. I problemi velikih flagship senzora nisu ovdje prisutni, te je autofokus brz, a ima malo zamućenja na rubovima radi optike.  

 

Ultrawide kamera 

Kamera širokog kuta također je provjeren Samsungov senzor. Ima 12 megapikselano površinom je značajno manji od glavne kamere, pa će samo dobro osvjetljeni uvjeti pružati solidne rezultate. 

Distorzije su kod ovih kamera neizbježne, te svatko tko se nađe na rubu biti će rastegnut. Sa druge strane, barem je softverski riješeno uvijanje slike kod ovakvih kamera. Kod snimanja, podržano je 4k@30 fps snimanje, koje značajno širi iskoristiv kadar.  

Fokus ove kamere je fiksiran, te će slike bliže od pola metra od mobitela uvijek biti mutne. Kako smo spomenuli, manji senzor slabiji je noću, a kod snimanja se može zamjetiti i šum. 

 

Zoom kamera 

Treća kamera je standardna postava svakog modernog mobitela sa 2x optičkim zoomomRiječ je opet o 12 megapikselnom senzoru od Samsunga veličine 1/3,inča što ga čini standardnim u mobilnoj ponudi. 

Ova kamera brine se o 2x – 10x zoomu, a rezultati su sasvim dobri dok god ima sunca. Jednom kada svetlosni uvjeti postanu izazovni, slika se brzo omekša, a ako softver zaključi da nema dovoljno rasvjete, prebaciti će se na glavnu kameru i digitalno zumirati sa sličnim zoom efektom, ali primjetno lošijom kvalitetom. 

2x zoo. Kamera također podržava snimanje u 4k@30 fps kvaliteti. Imajte na umu da ako u postavkama odaberete 60 fps snimanje, ova kao ni ultrawide kamera neće biti prikazane kao opcije na glavnom zaslonu kamere. 

 

Selfie kamere 

Fold2 koristi dvije 10-megapikselne kamere od Sonyja, IMX374. Imaju širok kut glesanja, no Samsung nudi i croppanu verziju snimanja kako bi subjekt bio u većem fokusu.  

Vanjska selfie kamera
Vanjska selfie kamera

Selfie kamera ovih specifikacija koristi se u nizu Samsungovih flagship modela, te je idealna za malenu rupu u zaslonu. Unatoč tome, daje odlične rezultate danju, pogotovo kod implemetacije HDR elemenata, minimizirajući „halo” efekt kod rubova visokog kontrasta. 

Unutarnja selfie kamera
Unutarnja selfie kamera

Slike su standardno zasićene bojama više nego je to u stvarnosti, a softverski se mogu birati filtri, modifikacije lica, kao i AR crtanje unutar samog pogleda na scenu, a mobitel može lagano pratiti pokrete lica. 

Kod zahtjevnijih scena bitno je ostati miran, no zaslon se također može iskoristiti za osvjetljenje. Snimanje videa također nije problem s obzirom da je podržana i 4k@60 fps rwzolucija. 

Kako smo spomenuli, obje selfie kamere su istih specifikacija, a time i performansi. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1