TESTOVI

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Zaslon 

Galaxy Z Fold2 sastoji se od dva zaslona. Krenimo naravno od onog vanjskog. Kako smo već spomenuli, Samsung je uvelike unaprijedio vanjski zaslon, jer od malenog nezgrapnog zaslona u prvoj verziji , imamo velik zaslon kojeg je vrlo lagano koristiti. 

 

Vanjski 

Riječ je o Super AMOLED zaslonu bez iznimnih specifikacija jer ipak na njemu nije fokus. Rezolucija mu je 816 x 2260 piksela, drugim riječima vrlo je uzak (25:9 omjer), no lagano se na njega naviknuti, jedino je pisanje teksta izazov radi malog prostora, ako imate lokaliziranu tipkovnicu.  

Vanjski zaslon
Vanjski zaslon

Klasična tipkovnica bez “naših” dodatnih znakova je potpuno iskoristiva. Dijagonala ovog zaslona iznosi 6,23 inča, te podržava 60 Hz prikaz. Naravno, funkcije poput always-on zaslona biti će uključwne ovisno o tome koji zaslon je otvoren. 

 

Unutarnji 

Ponovno, jednom kada se mobitel otvori, dolazimo do zanimljivog sadržaja. Naime, površinu dijagonale 7,6 inča pokriva veliki, moderan Dynamic AMOLED 2x zaslon, najmodernije što Samsung može ponuditi.  

Dynamic označava činjenicu da zaslon podržava i HDR10+ prikaz sadržaja, u kojem može doseći osvijetljenost zaslona i do 1000 nitana malenoj osvjetljenoj površini. Nova oznaka 2X sa druge strane predstavlja mogućnost zaslona da radi na višem radnom taktu, odnosno 120 Hz.  

Unutarnji zaslon
Unutarnji zaslon

 Zaslon ima automatsku prilagodbu osvježavanja koja ovisi o sadržaju kako bi se uštedila potrošnja baterije, pa tako za mirnu sliku osvježavanje pada na svega desetak Hertza. Zaslon koristi savitljivu AMOLED tehnologiju, te su dvije stranice ravne, dok se savija primarno sredina zaslona.  

Kao i kod prijašnje verzije, ovaj dio ima primjetan pregib koji se lagano i osjeti pod prstima. No, jednom kada zaslon upalite, postaje neprimjetan, osim tu i tamo koje refleksije ovisno o rasvjeti prostora u kojem se nalazite.  

Usporedba sa Note20 Ultra
Usporedba sa Note20 Ultra

Svjetlina zaslona također ne razočarava, te je čitljiv u svim vremenskim uvjetima, no imajte na umu da mobitel „otključava” dodatnu svjetlinu zaslona ako je ona na automatskim postavkama, a diže snagu sa oko 450 na čak 750 nitsa svjetline cijeloga zaslona. 

Još jedan bitan detalj je kockastiji” izgled od standardnog radi omjera zaslona, pa mu je rezolucija 1768 x 2208 piksela. Dok ju je teško svrstati u jednu od standardnih omjera, označava gustoću piksela od 373 ppite omogućuje prikaz 1440p sadržaja. To je i dalje vrlo gust zaslon, te po nama nema straha od pikseliziranog dojma slike, niti vidljivih pojedinih piksela. Iskustvo korištenja ovakvog zaslona uvelike će ovisiti o aplikacijama.  

Unutarnji zaslon
Unutarnji zaslon

Dok je Samsung svoje aplikacije prilagodio zaslonu, drugi partneri poput Microsofta također su updateali svoje aplikacije, no i dalje ih maleni broj ima svoj izgled prilagođen za ovakav tablet prikaz. Samsung u opcijama nudi standarsan, ili prikaz sa više detalja, koji će aktivirati tablet način rada u aplikacijama koje ga podržavaju. 

Gledanje multimedije naravno je užitak, pogotovo jer imate više opcija nagiba zaslona, a aplikacija poput Youtuba se tome prilagodi. Razvlačenje videa na fullscreen ipak rezultira pozamašnim praznim prostorom. To je rezultat različitih omjera sadržaja i zaslona, te ga se ne može rješiti „zumiranjem” kao na drugim mobitelima jer bi lagano izgubili trećinu videa na taj način. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1