TESTOVI

VIVO Y76 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (3 votes)

Kamere

Kamere mobitela se na kraju dana svode na jednu stražnju i jednu prednju kameru, no njihove performanse i mogućnosti pokrivaju dobar dio potreba većine korisnika. Solidna stražnja Samsung kamera od 50 megapiksela obavlja i solidne 2x zoom zadatke, kao i “macro” potrebe tako da je ona zapravo sve što vam treba.

Selfie kamera ima solidnu oštrinu te nije teško osvijetliti subjekt zaslonom tako da će slike uvijek ispasti dobro.

Aplikacija nudi velik broj opcija za sve kamere i radi bez zastajkivanja, dok se vidi da se fokusira na Kinesko tržište s obzirom da sustav ima ogroman (20+) broj opcija za uljepšavanje izgleda lica kakav je tamo popularan, a omogućuje vam kontrolu vrlo finih detalja lica koja bi mogla posramiti i neke igre svojim detaljnim mogućnostima.

Ostale kamere straga služe za “računanje dubine” kod Portret slikanja i za Macro fotografiju. Uvijek testiramo valjanost kamere za dubinu njenim prekrivanjem kdo slikanja da vidimo ima li razlike. Kod Y76 5G modela uistinu se vidi razlika u Bokeh efektu kada prekrijemo ovu kameru, no s obzirom na rezultate, sve se može dobiti i softverski.

Druga kamera je 2 MP Macro kamera. Fokus joj je dosta dalek (i fiksiran) tako da se ne možete jako približiti objektu, a limitacija od 2 MP zanči da slike u startu nemaju puno detalja.

Ako onda upalite glavnu kameru, aktivirate 2x zoom (digitalni) i približite se istom objektu otkriti ćete ne samo da autofokus omogućuje veću blizinu, nego su i detalji na slici jasniji te vam pomaže i softver glavne kamere s post-procesiranjem.

Tako da je Macro kamera zapravo vizualan dodatak. Voljeli bismo da se uz glavnu kameru dodala Ultraširoka kamera s autofokusom jer se tako dobivaju i Macro mogućnosti zajedno sa daleko većom slobodom slikanja mobitelom.

 

Glavna kamera

Glavna kamera od 50 megapiksela ima elektronsku stabilizaciju. Ovdje je bitno napomenuti i kako se mobitel reklamira kao solidan Vlogging uređaj, pa za one koji žele još stabilniju sliku imate dodatnu opciju koja vam odreže dobar dio kadra, no slika postane dovoljno miran i kada se aktivno krećete.

Softver ima još takvih mogućnosti koje će vam pomoći u raznim situacijama te ima bogate opcije što je svakako plus. Slikanje standardno nudi 12,5 megapikselne slike jer kamera spaja susjedne male piksele u veće za bolje performanse u zahtjevnim uvjetima.

Ako ste mirni i ima dovoljno svijetla, možete se prebaciti u pravo 50 MP slikanje za hvatanje maksimalne količine detalja. Dnevne slike su oštre i lagano ih se može dijeliti bez potrebe za obradom, čak i kada koristite dodatne efekte poput zamućivanja. U večernjim uvjetima ipak će trebati biti mirniji i imati strpljenja kako bi sve ispalo oštro, no ponekada će se rezultati doimati isprano.

Svakako okinite nekoliko slika kako biste bili sigurni da imate onu oštru kada se nađete u situaciji vrijednoj uspomene. Kada snimate, imate ve spomenutu opciju stabiliziranja, no imajte na umu da ste limitirani sa 1080p @ 60 fps snimanjem na ovom mobitelu.

Glavna kamera ujedno omogućuje i brzo prebacivanje na 2x zoom slikanje kao i snimanje, samo imajte na umu da se radi o digitalnom zumiranju. Zahvaljujući softveru rezultati su solidni, a ovim načinom glavna kamera nadjača čak i Macro kameru na mobitelu. 

 

Macro

Macro kameru i dalje možete iskoristiti kada trebate oštrinu od ruba do ruba slike jer glavna kamera može imati lagano zamućenje na rubovima u ovim uvjetima slikanja. Riječ je o slici od 2 megapiksela, a za iskoristivu sliku savjetujemo mnogo svijetla tokom slikanja.

zoom macro glavnom kamerom
zoom macro glavnom kamerom
Macro
Macro

 

Selfie

Selfie kamera ima solidne performanse sa svojih 16 megapiksela, no ono što ćete primijetiti je puno opcija kod slikanja i snimanja koje se tiču “uljepšavanja” vašeg lica. Uživo vidite promjene koje radite, a jednim klikom uvijek možete provjeriti originalan izgled lica uz onaj nakon svih modifikacija.

Sustav ima impresivne mogućnosti praćenja lica te smo se morali potruditi da se filter prekine, te čim vratite lice u pogled kamere, nakon svega par frameova ponovno imate filter na licu.

Slike i video kod selfie kamere zadovoljavajuće su oštri te mislimo da će velika većina biti zadovoljna performansama, uz dobru rasvjetu. U večernjim uvjetima  oštrina naravno počne patiti. Koristili smo i blur efekte te smatramo da možete uhvatiti solidan selfie ovom kamerom.

 

Zaključak

Ovakav mobitel veselih i jarkih boja jednostavno je napravljen za mlađu generaciju. Opremljen je solidnim sustavom kamera za snimanje slika ali i videa zahvaljujući dodatnom modu stabilizacije kako bi zabilježili sve zabavne trenutke bez puno postprodukcije.

Velika baterija, štedljiv procesor i zaslon osiguravaju cjelodnevnu bateriju bez puno problema, a 5G tehnologija jamči da će mobitel biti relevantan još niz godina, pogotovo jer ima čak 8 GB interne radne m

4.7/5 - (3 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1