TESTOVI

Lite ne znači nužno manje

Honor 50 Lite

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

Honor je nakon svog prvog samostalnog modela odlučio predstaviti i njegovu „lite“ verziju, odnosno model 50 Lite. Zašto je Lite pod navodnicima, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Unazad nekoliko godina proizvođači mobitela su uz svoje flagship modele predstavljali i „mini“ verziju koja je imala dosta manji ekran i slabiji hardware a time i performanse. U međuvremenu su taj naziv „mini“ preimenovali u „lite“ te i dalje nudili sličan dizajn ali sa nešto slabijim specifikacijama. Tako je nakon testiranog Honora 50 ovaj put na test došao Honor 50 Lite. Mnogi će odmah pomisliti da je u pitanju manji mobitel sa slabijim performansama a koji se oslanja na većeg brata. No kod Honora su tu napravili mali odmak.

Kada pogledate ovaj model i usporedite ga sa modelom 50, vidljivo je da ne dijele gotovo nikakve zajedničke točke po pitanju dizajna. Ovaj model je blizanac Huawei Nova 8i mobitela.

Na prednjoj strani se nalazi 6,67“ ekran, što je za 0,1“ više od modela 50, no nije zaobljen. Sami ekran ima dosta veliki izrez u gornjem lijevom kutu za prednju kameru i senzor blizine a obrubi mobitela su dosta tanki s obzirom na kategoriju kojoj pripada. Pošto su obrubi ekrana jako tanki, slušalica se smjestila na gornjoj strani ekrana umjesto iznad ekrana. Pomalo čudna pozicija.

Stražnja strana mobitela je izrađena od sjajne plastike sa velikim okruglim modulom kamera koji malo straži od stražnjeg poklopca. Pored tih modula se nalazi i odvojena LED bljeskalica. Kada se stražnja strana usporedi sa modelom 50, vidljivo je da je čak i HONOR logo drugačije pozicioniran, tj postavljen je vodoravno umjesto okomito na donji rub mobitela. Stražnja strana mobitela je blago savijena prema bočnim rubovima mobitela zbog čega mobitel vrlo dobro leži u ruci. Zbog sjajne plastike, a pogotovo u crnoj boji u kojoj je bio naš testni mobitel, vidljivi su otisci prstiju. No na sreću, u prodajnom paketu je i silikonska maska koja će zaštiti mobitel.

Na desnoj strani mobitela se nalazi ulegnuta tipka za paljenje koja služi i kao čitač otiska prstiju a iznad su se smjestile tipke za glasnoću. Same tipke su vrlo dobro smještene i ugodne za svakodnevno korištenje.

Na gornjoj strani se nalazi 3,5mm utor te već spomenuta slušalica dok se na donjoj strani nalazi mikrofon, USB Type-C utor te jedan zvučnik.

Iako je mobitel ima poprilično veliki ekran, vrlo dobro leži u ruci i lako se koristi samo jednom rukom. Tome pridonosi i zaobljena stražnja strana kao i zaobljeni rubovi.

Zaslon

Da se radi o „lite“ modelu dokazuje ekran. Za razliku od Honora 50, ovaj model dolazi sa neznatno većim, 6,67“ ekranom koji je ovaj put IPS LCD sa dobrom rezolucijom od 1080 x 2376 piksela (391ppi), no sa samo 60 Hz osvježenjem. Prikaz na ekranu je dosta dobar, no kao i svaki IPS ekran kutovi gledanja su mu nešto manji. Kontrasti su dobri kao i prikaz boja. Pozadinsko osvjetljenje nije najjače, no svakako će poslužiti i kod jačeg sunca. Na ekran i njegovu preciznost nemamo zamjerki.

U postavkama se može podesiti temperatura boja, odnosno odabrati između dva načina prikaza, normalno ili životopisno.

Pošto se radi o IPS ekranu nema podrške za Always-On prikaz a mobitel ne posjeduje ni LED za obavijesti. Na ekranu dolazi instalirana zaštitna folija.

Performanse

Ispod poklopca 50 Lite se nalazi Qualcomm Snapdragon 662 procesor sa 8 jezgri i to 4x 2,0 GHz + 4x 1,8 GHz. Za grafiku se brine Adreno 610 GPU. Ovaj mobitel dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Ove specifikacije su istovjetne Huawei Nova 8i mobitelu. A kad ih usporedimo sa Honor 50, jasno je da je pored ekrana ovo drugo područje zbog kojeg ovaj model ima Lite u nazivu. Trebamo napomenuti da mobitel nema utor za memorijske kartice, a oko 100 GB interne memorije bi trebalo biti sasvim dovoljno i za duži period korištenja.

Brzina rada nije jača strana ovog mobitela. U svakodnevnom radu je moguće primijetiti da pokretanje pojedinih aplikacija ili prelazak između aplikacija traje koji trenutak duže. No i dalje je na mobitelu moguće odigrati i nešto zahtjevniju igricu, no onda na nešto nižim postavkama. Sintetičke testove je mobitel odradio bez zagrijavanja a rezultat je u skladu sa konkurencijom.

Kako bi mobitel radio tu je baterija kapaciteta 4300 mAh što je istovjetno modelu 50. S obzirom na specifikacije, mobitel će bez ikakvih napora izdržati cijeli dan korištenja čak i sa nešto intenzivnijim korištenjem. Ako niste previše intenzivan korisnik možete računati na dan i pol korištenja.

Ako i treba brzo dopuniti mobitel tu je i 66W brzo punjenje. Tijekom testa je za punjenje od 18% do 100% trebalo nešto manje od 1h. Svakako pohvalno što je podržano ovako brzo punjenje te i odgovarajući punjač koji se nalazi u prodajnom paketu.

Kamere

Za razliku od većeg modela 50, modul stražnjih kamera je promijenjen. Kamere su smještene u kružni oblik koji je blago izdignut. Osim drugačijeg izgleda kako su kamere postavljena, jedina je razlika u glavnoj kameri koja kod ovog uređaja ima 64 megapikselna sa f/1,9. Ostale kamere su isti kao i kod modela 50, 8 megapiselna ultraširokokutna kamera sa kutom od 120°, 2 megapikselan macro kamera i 2 megapikslni senzor dubine.

Sučelje kamere je jednostavno te nudi mogućnost odabira brzih postavki ili odabir načina rada kamere. Na dnu se nalazi klizač za izbor između glavne kamere, ultraširokokutne ili digitalnog zooma.

U izboru načina rada postoji i PRO opcija u kojoj je moguće podesiti razne parametre kako bi se dobila bolja fotografija. Tu je i „izvrsni makro“ za snimanje makro fotografija sa za to predodređenom kamerom.

U dodatnim načinima rada je moguće odabrati PRO način rada kada možete ručno podesiti razne postavke ili „izvrsni makro“ za snimanje makro fotografija sa 2 megapikslenom kamerom. Dodatne načine rada je moguće razvrstati prema vlastitim željama.

Glavna kamera ima senzor od 64 megapiksla a fotografije se snimaju u 16 megapiksela, a moguće je snimanje fotografija i u punoj rezoluciji.

Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je pristojna sa dobrim uzvratom boja te dovoljno detalja, ali nešto užim dinamičkim rasponom a u pojedinim situacijama je moguće primijetiti i šum. Za snimanje fotografije je potrebno pričekati koji trenutak, što može uzrokovati nekad i malo zamućene fotografije, pogotovo ako se objekt fotografiranja miče.

Uz 2 MP senzor dubine moguće je dobiti i pristojne portretne fotografije sa dobrom količinom detalja, iako bi prijelaz između objekta fotografiranja i zamućene pozadine mogao biti bolji.

Noćne fotografije su dosta tamne, no tu je „noćni način“ rada koji uvelike poboljšava kvaliteta fotografija. U noćnom načinu rada fotografije ispadaju pristojno, boje su nešto svjetlije, dinamički raspon je uži, a primjetan je i šum dok su pojedine boje previše naglašene. Kada se uključi noćni način potrebne su 4 sekunde kako bi se snimila fotografija.

Ultraširokokutna kamera po danu daje pristojne fotografije sa nešto svjetlijim prikazom boja, ali nešto manje detalja i primjetnim šumom u tamnijim dijelovima dok je na rubovima primjetna distorzija, tj zaobljene fotografije.

Za ovu kameru nema noćnog rada tako da su fotografije nešto tamnije sa manje detalja i primjetnim šumom. No svakako bi preporučili da se u noćnim uvjetima koristi glavna kamera.

Marko kamera ima smo 2 MP sa fiksnim fokusom na 4cm. Stoga od ove kamere nemojte očekivati čuda. Fotografije u dobrim uvjetima mogu ispasti pristojne ali treba imati malo strpljenja i mirnu ruku.

Na prednjoj strani se nalazi 16 megapikselna kamera koja u uvjetima dobro osvjetljenja daje pristojne rezultate sa dobrim uzvratom boja i dovoljno detalja. U nešto lošijim uvjetima primjetan je šum.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja pristojnih video zapisa u 1080p rezoluciji sa 30fps. Zbog nedostatka stabilizacije, video sniman u pokretu zna povremeno „trznuti“, no generalno može poslužiti za snimanje kraćih video zapisa.

Kao i kod većeg brata, primarni fokus je stavljena na glavnu kameru dok su ostale kamere više zbog marketinga. No ista situacija je i kod konkurenata ovog cjenovnog ranga.

Operativni sustav i sučelje

Honor 50 Lite, kao i veći model 50 dolazi sa Android 11 operativnom sustavom kao i sa podrškom za Google servise te dosta Google aplikacija već instaliranih. Korisničko sučelje je također identično modelu 50, tj Magic UI u verziji 4.2. Ovo sučelje je identično Huaweievom EMUI sučelju.

Zaslon zaključavanja je bazičan te prikazuje vrijeme i datum te ikone obavijesti. Kratkim povlačenjem sa dna ekrana prikazuju se ikone za pokretanje 4 aplikacije. Već viđeno? Da, Huawei ima tu opciju.

Kada se mobitel otključa, dolazi se do početnih ekrana na koje je moguće dodavati widgete i aplikacije. Zadnji lijevi ekran je zadužen za Google discover. U početnom postavljanju mobitela možete odabrati da li želite sve aplikacije na početnim zaslonima ili želite ladicu sa aplikacijama (kasnije je taj odabir moguće promijeniti u postavkama mobitela). Ladica sa aplikacijama na vrhu nudi tražilicu aplikacija te ispod 5 predloženih aplikacija.

Kao i kod modela 50, ni ovdje nije podržano spuštanje trake sa obavijestima povlačenjem na nekom od početnih ekrana prema dolje. Potrebno je prstom posegnuti skroz do vrha ekrana pa spustiti obavijesti ili dodati posebnu tipku u traku sa navigacijskim tipkama. Ovo predstavlja problem ukoliko koristite geste umjesto navigacijskih tipki. Tipke za navigaciju nemaju vibracijski odziv.

Traka sa obavijestima je poznata sa drugih Android uređaja te je moguće prilagoditi raspored brzih postavki.

Pošto mobitel podržava Google servise, na mobitelu će te naći čitavi set Google aplikacija. Nažalost, Huawei je instalirao i ponešto nepotrebnih aplikacija. Osim Honor bilješki, file explorera, kompasa i kalkulatora te galerije za foto i video tu je i Honor club odnosno svojevrsni forum kao i Honor Shop.

Da su bar stali na tome, ali nisu… Tu su još razne aplikacije poput Bookinga, TikToka, TrainPal, Trip.com, WPS office a tu si i 2 igrice – Lords mobile i Game of sultans. Na sreću pa se sve ove aplikaciju mogu deinstalirati.

Za unos teksta tu je Microsoft Swiftkey koja ima mnoštvo mogućnosti prilagodbe. Ukoliko preferirate Gboard lako ga instalirate iz Play trgovine.

Isto kao i kod model 50 nema podrške za dvostruke aplikacije poput vibera ili sličnih aplikacija.

Lite posjeduje jedan zvučnik na dnu mobitela koji je dosta glasan i ima čist zvuk bez distorzija. Izostanak stereo zvučnika nas ne čudi s obzirom na pozicioniranje mobitela.

Ono što nas je malo iznenadilo je smještaj slušalice. Iako je pozicionirana na vrhu mobitela, sugovornika jako dobro čujete prilikom razgovora a i sami zvuk je dosta glasan.

Čitač otiska prsta je smješten u tipku za paljenje mobitela. Iako je čitač otiska prsta relativno uzak tijekom testa se pokazao dosta pouzdan te nismo imali problema sa očitanjem otiska. Brzina očitanja prsta i otključavanja je relativno brza. Tu je i mogućnost otključavanja putem prepoznavanja lica no brže je pomoću otiska prsta.

Zaključak

Honor 50 lite je drugi model ove tvrtke na našem tržištu od osamostaljenja. Lite model opravdava naziv u odnosu na model 50. Nudi nešto skromnije specifikacije i performanse, ali opet u rangu sa konkurencijom s kojom će se realno i boriti. Ono što kod ovog uređaja nedostaje je utor za memorijsku karticu te ekran osvježenja od 60 Hz. Pojedini konkurenti za nešto manje novaca nude nešto bolje specifikacije.

Na kraju možemo zaključiti kao i kod model 50, da je Honor napravio dobar mobitel za svakodnevno korištenje koji se treba izboriti za svoj dio tržišnog kolača. Jedino što će ga u tom sputavati je cijena koja par sto kuna veća nego kod konkurencije sa sličnim, ako ne i boljim specifikacijama.

 

5/5 - (2 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1