TESTOVI

Prvi pogled: LG G8 ThinQ

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

G8 ThinQ biti će LG-jev flagship u 2019. godini te sa sobom, osim naravno boljeg čipseta, donosi i nove tehnologije za svoje korisnike.

Natjecanje u flagship segmentu nije lagan zadatak te se LG odlučio na nove jedinstvene tehnologije kao ključan aspekt svojeg natjecanja koji će ih uistinu razlikovati od konkurencije.

 

Dizajn

G8 ima sve što jednom flagshipu treba: visok omjer ekrana naprema kućišta uređaja, pristojan notch na vrhu te mala brada na dnu koje se proizvođači izgleda neće moći riješiti još neko vrijeme. 6,1 inčni zaslon sprijeda rezolucije 3120 x 1440 kristalno je jasnog prikaza te solidne svijetline, a kako se naravno radi o LG-jevom OLED panelu, crne boje su impresivne kao i uvijek.

 

G8 ThinQ

Notch, osim senzora i zvučnika, sadrži i dvije kamere, jednu standardnu, a drugu ToF kameru o kojoj ćemo u detalje kasnije. Bitno je samo spomenuti kako upravo ona dodaje brojne nove mogućnosti ovom uređaju.

Prednja i stražnja strana su naravno staklene, to jest Gorilla Glass 5, dok su rubovi aluminijski. Osim standardnih gumba sa svake strane za prilagođavanje glasnoće i zaključavanje, donja strana ima i audio izlaz visoke kvalitete, kao i USB-C pored njega.

 

G8 ThinQ

Stražnja strana dolazi u nekoliko atraktivnih “metallic” boja, a na noj se nalaze kamere te čitač otisaka prsta. Ovdje će se pojedini modeli razlikovati jer, kako su nam rekli na press eventu, različiti modeli ovoga uređaja biti će dostupni različitim regijama u svijetu.

Tako smo imali priliku vidjeti dvije verzije, a najočitija razlika su dvije, to jest tri kamere na pojedinim modelima. Ostatak uređaja vizualno je isti.

 

Kamere

Sa prednje strane nailazimo na jednu standardnu selfie kameru od osam megapiksela. Ima naravno i opciju snimanja videozapisa maksimalne rezolucije od 1080p. Podržava i autofokus pa nećete morati tražiti idealnu udaljenost od uređaja za najoštriju sliku.

 

G8 ThinQ

Druga kamera, koja je bila i veliki fokus prezentacije, je nova ToF kamera, iliti Time of Flight. Umjesto klasične slike, ona bilježi koliko je pojedinom pikselu potrebno vremena da zabilježi povratnu informaciju od površine u koju je usmjeren, efektivno mapirajući 3D prostor koji gleda.

 

G8 ThinQ

Ova tehnologija otključava brojne nove mogućnosti, od puno sigurnijeg biometrijskog zaključavanja uređaja nego što je to otisak prsta, ne prepoznavanjem lica, već su se u LG-ju odlučili za prepoznavanje vena u dlanu.

 

G8 ThinQ

Tvrde kako je šansa da dva čovjeka imaju jednak raspored vena u dlanu daleko manja nego kod otiska prsta te sve što je potrebno da uređaj otključate je raširiti dlan iznad njegove kamere.

Naravno, ovo je tek početak jer kamerea također ima drugih mogućnosti. Kako razaznaje dubinu, selfie fotografije sa običnom kamerom sada mogu imati još precizniji “bokeh” efekt koji može razaznati više nivoa dubine od samo “subjekt” i “pozadina”.

Točne performanse ovog sustava isprobati ćemo na pravom testu, no možemo reći da je prvi dojam bio pozitivan, barem kada se radi o odvajanju subjekta od pozadine.

G8 ThinQ

Druga prednost ove kamere je i kontrola samog uređaja. Sada mu možete davati jednostavne naredbe bez direktnog dodira što je, kako kažu u LG-ju, odlična funkcija kada su vam ruke prljave, recimo prilikom kuhanja te ne želite zapacati svoj uređaj. Jednostavno kameri pokažete dlan te ga zatim skupite, upirući prstima prema kameri. Ona ih prepoznaje i prati njihovo micanje.

Micanjem cijele ruke birate kratice sa lijeve ili desne strane. Primjerice kratice za programe poput youtubea ili aplikacije za glazbu, a zatim za puštanje pjesme, prebacivanje na slijedeću ili pauziranje. Rotiranjem gumbi iznad kamere možete kontrolirati glasnoću reprodukcije sa uređaja.

G8 ThinQ

Naravno, softverski se na ovu tehnologiju može dodati još mnogo kratica te vjerujemo kako će LG dati posebnu pozornost njenom razvoju.

Stražnje kamere, ovisno o regiji, mogu biti dvije ili tri te nude standardan set opcija. Jedna je klasičnog vidnog polja sa 12 megapiksela te naravno naprednim autofokusom kao i optičkom stabilizacijom. Druga je telefoto sa također 12 megapikselnim senzorom i 2x zoom efektom.

 

G8 ThinQ

Također podržava PD autofokus, kao i optičku stabilizaciju. Treća kamera je širokokutna te ima 16 megapiksela, no nedostaju autofokus funkcija, a nije niti stabilizirana. Kamere, osim mogućnosti slikanja, podržavaju umjetan “bokeh” efekt, kako kod slikanja, tako i kod videa, no ovu mogućnost ipak ćemo morati isprobati u Vidilabu prije konačne ocjene. U slučaju verzije sa dva senzora, nedostaje širokokutan način slikanja.

 

Performanse

Naravno, točne vrijednosti benchmarka nam nisu poznate, no kako je srce ovog uređaja novi Snapdragon 855 čipset od Qualcomma, napravljen na novoj arhitekturi i novom 7nm prozvodnom procesu, teško da ćete naći uređaj koji je primjetno brži ili responzivniji.

Uz čipset na ovom uređaju ne dolazi novi 5G čip, no to ne smatramo minusom kako se radi o toliko novoj tehnologiji da je njegova isplativost u narednih par godina upitna, pogotovo za naše krajeve.

Uz procesor, tu je standardno 6 GB RAM memorije te 128 GB interne memorije. Sve to pokreće baterija od 3500 mAh koju je naravno moguće brzo puniti kako žicom tako i bežično.

G8 ThinQ dolazi sa Android 9.0 sustavom, a cijena mu još nije poznata, kao ni točan datum izlaska na tržište.

string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(9) "prvi_test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(9) "prvi_test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(9) "prvi_test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1