TESTOVI

Punokrvni Android

General Mobile 4G

Više ne morate izdvojiti velik novčani iznos da biste uživali u dobrom i naprednom mobitelu
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (3 votes)

Uvod, sadržaj pakiranja

Prvi model u seriji Android One iz General Mobilea, inače turske tvrtke koja za Google proizvodi mobitele je 4G. Iza vrlo jednostavnog naziva krije se ipak složena priča, ali s odličnim ishodom za krajnjeg korisnika – povoljna cijena, najnovija verzija Androida koja će se garantirano osvježavati duže vrijeme kako Google bude predstavljao nove verzije Androida te dobar ugrađeni hardver. U stvarnosti se tako i pokazuje jer u jeftinijim Androidima baš i ne nalazimo Snapdragon čipsete nego uglavnom MTK. Ne štedi se niti na radnoj memoriji pa tako testirani General Mobile 4G ima 2 GB RAM-a, što je za cijenu od 1099 kuna itekako dobra kombinacija. Ima toga još tako da su jeftini kineski telefoni zaista dobili dostojnu konkurenciju koja ih čak i gazi u nekim karakteristikama.

U kutiji mobitela General Mobile 4G dobili smo na test punjač s microUSB kabelom dužine 100 centimetara te bijele stereo slušalice.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

general-mobile-4g-9

Crna boja kućišta prošaranog na boku s dvije crte koje asociraju na metal jako dobro izgleda – telefon izgleda skupo na prvi pogled, crna boja donosi u ovom slučaju čak i neku dozu mistike, a ekran je prekriven zaštitnim Gorilla 4 staklom. Ugodno ležanje telefona omogućeno je korištenjem zakrivljenih kutova, a bočne tipke su skrivene unutar bočnog dizajna sa spomenutim dvjema linijama. Telefon nema nikakvih istaknutih dijelova koji bi smetali pri korištenju, čak je i objektiv stražnje kamere u ravnini stražnjeg poklopca koji se može otvoriti i tako doći do baterije i utora za SIM i memorijsku karticu kojom se proširuje memorija telefona.

Ekran, baterija

5-inčni ekran koristi IPS tehnologiju tako da smo već s tim podatkom sigurni da u rukama imamo kvalitetan ekran. Koristi HD rezoluciju 1280 x 720 piksela, danas uobičajenu u ovom cjenovnom rangu, ali uz odlično grafičko sučelje s dobrom veličinom ikona. Zgodno je kod Androida 7.0 Nougat što se u postavkama puno toga, pa i prikaz može podešavati (Veličina prikaza), a što nema veze s veličinom fonta koji se koristi.

general-mobile-4g-10

Ekran je dobar, nema mu se što zamjeriti niti u tamnijim niti u svjetlijim uvjetima, boje su ugodne, a tipke za upravljanje su smještene na dno ekrana. Voljeli bismo kada bi se, kao kod nekih LG-jevih Android telefona, mogao napraviti vlastiti raspored tipki pa bi nam recimo kao dešnjaku više odgovaralo kad bi Back tipka za natrag bila u desnoj strani.

Baterija od 2500 mAh je standardna za ovu veličinu telefona te će uz samo HD rezoluciju ipak omogućiti nešto više autonomije nego da se koristi full HD koja bi istovremeno, uz veće trošenje baterije, tražila i veću procesorsku snagu. U praksi je moguće dobiti oko dan i pol trajanja baterije pa je svakodnevno punjenje ipak neizbježno jer za dva dana korištenja bismo trebali imati bateriju koja izdrži i više od dva dana kako ne bismo strepili nad postotkom koji će se unutar ikone baterije prikazati samo ako u postavkama, u dijelu o telefonu pritisnete nekoliko puta brzo po opciji „broj međuverzije“.

Time ćete aktivirati pristup kojem inače imaju razvojni programeri i tamo možete uključiti neke opcije pa tako i taj prikaz postotka baterije. Mi smo se malo zaigrali pa smo recimo kod točnog vremena uključili da se prikazuju i sekunde, a ne samo koliko je sati i minuta u tom trenutku. Upravo je radi toga mnogima zanimljiv Android kao operativni sustav koji omogućuje zaista puno toga, sustav nije zatvoren kao iOS pa se može igrati i istraživati po samom telefonu, ali i po internetu tražiti razna iskustva i savjete kako nešto napraviti.

5/5 - (3 votes)
1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

http://www.bug.hr/vijesti/android-iz...lea/95106.aspx

moram priznati da mi se jako svida. samo se bojim da je 3" malo premal ekran za iskljucivo TS sa prstima. 28-01-2009 12:38
i gsmarena zna ponešto o tome http://www.gsmarena.com/meet_the_dua...d-news-756.php

mislim da nije tolko problem u dijagonali, mislim da su 3'' dovoljna, koliko u maloj rezoluciji... samo 240*400

sviđa mi se dual sim opcija, a posebno Android 28-01-2009 15:27
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1