TESTOVI

Nova era mobilne fotografije

Huawei P20 Pro

Testirali smo novi flagship kineskog diva
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.5/5 - (8 votes)

Huawei P serija dobila je novog člana pod nazivom P20 Pro. Novi sustav kamera, novi zaslon i flagship chipset in-house proizvođača HiSilicon stvaraju vrlo zanimljiv i jedinstven paket.

Kvaliteta izrade i dizajn

Kvaliteta izrade Huaweia P20 Pro je odlična, točno kakvu očekujemo od flaghsop uređaja. Konstrukcija je glass sandwich, prednja i stražnja strana uređaja su izrađene od stakla dok je okvir koji ih spaja izrađen od aluminija. Huawei je prilično tajanstven oko materijala koje koriste i zaštite istih tako da ne znam je li prednje staklo zaštićeno Gorilla Glassom no ono što znam je da mu je tvrdoća oko 6 na Mohovoj skali što bi sugeriralno da postoji određena vrsta zaštite prednjeg stakla. Sve tipke su također izrađene od aluminija te nude odličan taktilni feedback, vjerojatno najbolji na tržištu.

Krenimo od „slona u sobi“, elementa dizajna koji je pokrenuo više diskusije od ijednog drugog u posljednjih nekoliko godina – notcha. Već i ptice na grani znaju kako većina proizvođača kopira Appleove poteze bez obzira na njihov utjecaj na kupce te same uređaje koje prodaju. Kada je Apple na tržište izbacio iPhone X bilo je samo pitanje vremena kada će tržište preplaviti klonovi. Iako se radi o očitom kopiranju moram pohvaliti Huawei na kvaliteti implementacije notcha kao i na njegove fizičke dimenzije koje su mnogo manje nego na iPhoneu X.

Drugi element dizajna koji je pokrenuo diskusiju oko dizajna P20 Pro je brada odnosno donji rub okvira zaslona koji je prilično debeo. No za njegove poveće dimenzije postoji dobar razlog, a to je što se na njemu nalazi čitač otiska prsta. Osobno sam veliki obožavatelj čitača otiska smještenih na prednjoj strani uređaja te jedini položaj koji bi preferirao je na bočnoj strani uređaja u sklopu s tipkom za uključivanje/zaključavanje. Osim otključavanja čitač otiska se također može koristiti za navigaciju što oslobađa dodatni prostor na zaslonu. Dugi pritisak je ekvivalent pritiska home tipke, kratki pritisak je ekvivalent pritiska back tipke a swipeanje ulijevo ili udesno je ekvivalent pritiska recent apps tipke. Jednom kada se naviknete na navigaciju pomoću čitača otiska shvatite koliko je smještanje čitača otiska prsta na prednjoj strani uređaja dobar potez ako se isti pametno iskoristi.

Stražnja strana P20 Pro je prilično sterilna no to nije mana već je vrlina. Umjesto kompleksnog dizajna Huawei se odlučio plijeniti pažnju atraktivnim bojama. Uz klasičnu crnu koju Huawei naziva Graphite Black za one koji se osjećaju manje odvažni, Huawei je pripremio i tri mnogo odvažnije boje: Midnight Blue, Pink Gold i onu najzanimljiviju – Twilight. Twilight je zaista jedinstvena boja iako se ne radi o boji već o gradientu koji prelazi iz plavo-zelene u ljubičastu. Na fotografijama taj prijelaz izgleda vrlo atraktivno ali uživo je na sasvim drugom nivou. Moj uređaj je Midnight Blue boje koja je također vrlo atraktivna no nešto konzervativnija. Okvir uređaja je tamno kromiran te daje odličan prijelaz iz crne boje prednje u plavu boju stražnje boje uređaja. Najupečatljiviji element dizajna stražnje strane P20 Pro je sustav kamera koji je podijeljen u dva dijela te daje P20 Pro uistinu jedinstven izgled.

Zaslon

Huawei ne škrtari kada su u pitanju zasloni na njihovim flagship uređajima tako da P20 Pro ima 6,1-inčni AMOLED zaslon rezolucije 2240×1080 piksela uz gustoću piksela od 408 piksela po inču. Rezolucija je neobična zbog notcha koji ovom zaslonu daje vrlo neobičan omjer stranica 18,7:9. Reprodukcija boja je odlična, boje su nešto zasićenije no ako tražite prirodniji prikaz u postavkama zaslona možete uključiti profil s prirodnijim prikazom boja. Kutovi gledanja su vrlo dobri no nisu na razini Samsungovih Super AMOLED panela.

Ulazi, izlazi i zvuk

Osim notcha kopiranje Appleovih ideja nastavlja se i kada su u pitanju izlazi, točnije 3,5-milimetarski utor za slušalice. P20 Pro nije prvi uređaj s kojeg je Huawei uklonio 3,5-milimetarski utor niti je sigurno posljednji koji će slijediti taj trend. Osobno ne smatram micanje 3,5-milimetarskog utora „dealbreakerom“ i mislim kako je cijela kontroverza previše napuhana jednakom mjerom od strane novinara i samih korisnika. Iako mi nošenje adaptera nije problem jer koristim samo jedan par slušalica tako da je adapter uvijek spojen na iste smatram da je micanje komponenti samo kako bi se slijedio trend vrlo loš potez zbog kojeg najviše gube korisnici. Da je micanje ovog utora omogućilo dodavanje neke nove mogućnosti, featurea ili komponente u P20 Pro ne bi prigovarao ali kada konkurencija (prvenstveno Samsung) može zadržati 3,5-milimetarski utor i k tome još imati viši certifikat otpornosti onda je micanje istog samo slijepo sljedbeništvo trenda. Za punjenje, prijenos podataka i spajanje slušalica P20 Pro koristi USB 3,1 Type-C utor smješten na dnu uređaja. Na vrhu uređaja nalazi se i IR blaster koji omogućava daljinsku kontrolu raznih uređaja.

Huawei P20 Pro ima stereo zvučnike od kojih se jedan nalazi na standardnoj poziciji na dnu uređaja dok je drugi zvučnik ujedno zvučnik za pozive. P20 Pro ima ugrađen Dolby Atmos koji funkcionira iznenađujuće dobro i stvara vrlo dobar efekt surround zvuka, naravno pod uvjetom da reproducirate Atmos kompatibilni sadržaj. Zvučnici su vjerojatno najbolji zvučnici na pametnom telefonu koje sam ikad imao priliku čuti. Po prvi puta sam počeo aktivno slušati glazbu kroz ugrađene zvučnike pametnog telefona što mi je bilo nezamislivo jer su zvučnici pametnih telefona gotovo uvijek patili od manjka niskih tonova, distorzije kod viših razina glasnoće i sličnih problema koji su me odbijali od korištenja istih za slušanje glazbe. Niski tonovi imaju odličnu prisutnost i solidnu preciznost dok su srednji i visoki tonovi još impresivniji (naravno u kontekstu zvučnika pametnih telefona, ne možemo očekivati previše uz sva ograničenja u dizajnu istih).

Operativni sustav

Huawei je uvijek vrlo ažuran kada su u pitanju njihovi flagship modeli i P20 Pro nije iznimka. P20 Pro pokreće Android 8.1 Oreo preko kojeg je Huawei stavio najnoviju 8.1 verziju svog Emotion UI odnosno EMUI korisničkog sučelja. Bloatwarea gotovo da nema, osim Quik editora videa, Huawei Health i AppGallery trgovine aplikacijama što je odlično ako uzmemo u obzir da konkurencija često zatrpava svoje uređaje s mnogo više nepoželjnih aplikacija.

EMUI 8.1 sučelje je vrlo jednostavno i elegantno što postiže „posudbom“ mnogih elemenata iz iOS-a što je po meni dobra stvar jer smatram kako je iOS najsuperiorniji sustav kada je u pitanju fluidnost i kvaliteta navigacije.

Baterija

Autonomija ovog uređaja je uistinu impresivna zaahvaljujući Litlij-polimerskoj bateriji kapaciteta 4000 miliamper-sati. Energetski efikasan hardware i visoki kapacitet baterije daju Huaweiu P20 Pro autonomiju od preko 9 sati rada zaslona kod svakodnevnog korištenja. Čak i ako volite igrati zahtjevne 3D naslove dulje periode vremena P20 Pro to može podnijeti s lakoćom. Kod testiranja intenzivnim korištenjem ostvario sam preko 6 sati rada zaslona od čega je 4 sati bilo igranje CSR2 te Shadowgun Legends, dva prilično zahtjevna 3D naslova. Autonomija ovog uređaja zadovoljiti će čak i najzahtjevnije korisnike.

Kamera

Huawei P serija najpoznatija je po naprednim sustavima kamera razvijenim u suradnji s Leicom, jednom od najpoznatijih tvrtki u svijetu fotografije koji iz generacije u generaciju oduševljavaju performansama. Ove godine Huawei je osim u impresivan hardware predstavio i napredni sustav umjetne inteligencije pod imenom Master AI. Iako je P20 Pro dobio najvišu ikad ocjenu od strane DxOMarka od čak 109 bodova što je punih 10 bodova više od prethodno najbolje ocjenjenog uređaja, Samsunga Galaxy S9+.Sustav kamera sastoji se od čak tri kamere sa senzorima 40, 20 i 8 megapiksela. Primarni senzor je RGBW senzor rezolucije 40 megapiksela

Odmah ću reći kako nisam obožavatelj Master AI sustava. Iskreno mislim da je Huawei ovaj sustav trebao nazvati „Master IG“ jer efekt koji ovaj sustav postiže u većini slučajeva je užasno „spaljivanje“ fotografija kakvo možete vidjeti kod većine Instagram „fotografa“ koji smatraju da lošu fotografiju mogu popraviti pretjeranim vignettingom, kontrastom i zasićenosti boja. Pošto je sustav kamera razvijan u suradnji s Leicom očekivao sam mnogo više. Uz sav impresivan hardware Huawei nam je dao sustav koji bi uništio fotografije i full-frame DSLR-a jer je toliko intruzivan da je svejedno kakav senzor stoji iza fotografije kad je ista „uređena“ do neprepoznatljivosti.

Kada isključite „Kraljica Instagrama“ mode tada možete vidjeti koliko je sustav kamera P20 Pro uistinu sposoban. Dinamički raspon je odličan, oštrina je vrlo visoka i zasićenost boja ima odličan balans između zasićenosti i prirodnog prikaza tako da fotografije ne izgledaju dosadno a opet ne izgledaju neprirodno. Trostruki optički zoom je odličan dodatak ovom sustavu kamera. Iako sam mislio kako ga vjerojatno neću uopće koristiti našao sam se u par situacija gdje me optički zoom doslovno spasio i omogućio mi da uhvatim detalj koji bi mi inače promakao.

Iako su fotografije napravljene P20 Pro odlične software odnosno automatski sustav fotografiranja svojom nepouzdanošću sprječava da ovaj sustav ostvari svoj puni potencijal. Naravno, ako uzmete stvar u svoje ruke i koristite Pro mode moguće je ostvariti taj potencijal no ta opcija je beskorisna većini korisnika jer na kameru pametnog telefona se oslanjamo u trenutku, kada moramo u sekundi uhvatiti trenutak i nastaviti dalje. Onaj tko se želi igrati postavkama vjerojatno ima DSLR fotoaparat i ne oslanja se na pametni telefon.

Najimpresivniji aspekt softwarea kamere P20 Pro je Night Mode koji je zaista revolucionarna značajka. Ako ste upoznati s parametrima ekspozicije znate da kako biste doveli što više svjetla do senzora možete otvoriti blendu što nije moguće kod fiksne blende većine kamera pametnih telefona, povisiti ISO vrijednost što stvara šum koji fotografije često čini neupotrebljivim te na kraju možete povećati vrijeme ekspozicije kako bi senzor dulje mogao prikupljati svjetlo no to zahtjeva da senzor bude statičan što je nemoguće ostvariti kod snimanja iz ruke. Night Mode je revolucionaran jer omogućava snimanje duge ekspozicije iz ruke bez osjetnog gubitka oštrine. Night Mode snima više eksozicija te ih spaja uz pomoć NPU-a odnosno procesora umjetne inteligencije koji prati piksele tako da ako vam se ruka i pomakne tijekom snimanja (a sigurno hoće) individualne ekspozicije pomiče i poravnava piksele kako bi se sve ekspozicije poklapale a ako se među ekspozicijima nalaze one koje su premutne da bi ih se moglo koristiti njih odbacuje. Znam da ovo zvuči malo komplicirano pa ću za vas koje je terminologija zbunila ovo jednostavnije objasniti: Night Mode napravi više fotografija s različitim postavkama kako bi svi dijelovi fotografije bili dobro osvjetljeni te kada napravi iste sve ih spaja u jednu koja je sastavljena od najboljih dijelova svih fotografija koje je snimio. Nevjerojatno je kako napokon možemo iz ruke snimati duge ekspozicije i za ovaj sustav Huawei zaslužuje dubok naklon.

Mobil.hr Huawei P20 recenzija: Galerija fotografija

Performanse

Huawei je jedan od rijetkih proizvođača koji proizvode vlastite chipsete i P20 Pro koristi najbolji iz HiSilicon ponude, Kirin 970. Kirin 970 ima osmojezgreni procesor s četiri Cortex-A73 jezgre radnog takta 2,4GHz i četiri pomoćne Cortex-A53 jezgre radnog takta 1,8GHz. Grafički procesor je Mali-G72 MP2 dvanaestjezgreni grafički procesor te je ujedno Ahilova peta ovog chipseta. Performanse kod svakodnevnog rada su odlične, procesor se i s najtežim zadacima nosi s lakoćom a 6GB radne memorije uvelike pomaže kod intenzivnijeg multitaskinga. Čak i najzahtjevniji korisnici biti će zadovoljni performansama P20 Pro, što je za očekivati od flagship uređaja. Gameri među vama biti će razočarani performansama grafičkog procesora u najzahtjevnijim 3D naslovima poput Shadowgun Legends ili Modern Combat Versus u kojima se često događaju padovi ispod 30 sličica u sekundi što je razočaravajuće s obzirom na činjenicu da je ovo flagship uređaj prilično visoke cijene.

Mobil.hr Huawei P20 recenzija: Benchmark galerija

Zaključak

Huawei P20 Pro je drugačiji flagship koji se zaista izdvaja iz gomile no isto tako nije bez mana. Iako je sustav kamera hardwareski najimpresivniji na tržištu software ga koči u ostvarivanju punog potencijala. Uz to Master AI koji bi trebao biti veliki korak naprijed u mobilnoj fotografiji je zapravo korak unatrag zbog preagresivnog podešavanja postavki. Huawei P20 Pro će se zasigurno svidjeti foto entuzijastima koji se vole poigrati parametrima ekspozicije.

Plus:
+Kvaliteta izrade
+Dizajn
+Zaslon
+Autonomija

Minus:
-Performanse grafičkog procesora
-Master AI prilično razočaravajuć

4.5/5 - (8 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1