TESTOVI

Huawei P40 Pro: Idealan omjer dimenzija i performansi

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Zaslon novog P40 Pro

Zaslon je kako smo rekli dobio dosta ljubavi s obzirom na cjelokupni dizajn. Sada pokriva impresivnih 91,5% površine sprijeda te ima impresivan premium izgled za 2020.

 

Zaslon
Zaslon

Lijeva i desna strana lagano su zakrivljene. Zaslon staje prije nego se zakrivi toliko da dođe do gubitka čitljivosti sadržaja.

Izrez na gornjem desnom dijelu služi za selfie kamere i senzore te je uklopljen u traku za informacijr. Kao takav neće ometati sadržaj dok je mobitel u standardnom položaju.

 

P40 Pro
P40 Pro

Hardverski je riječ o OLED panelu kojeg, kako je izjavljeno, ispostavlja kineska kompanija BOE. Sam zaslon ima dijagonalu od 6,58 inča što nam se čini idealnim prosjekom za većinu korisnika danas.

Ima rezoluciju od 1200 x 2640 piksela sa gustoćom piksela od 441 ppi. Naravno, sa ogromnim kontrastom kojeg nudi OLED panel kao i visokom svjetlinom, podržava HDR10 reprodukciju.

 

Performanse zaslona

Zaslon nudi kao i kod drugih Huawei mobitela, dva načina reprodukcije: standardni (sRGB) te Vividni (DCI-P3). Većina će naravno izabrati vividni način rada jer su boje izraženije. SRGB način je gotovo u potpunosti precizan te se može koristiti za precizno ocjenjivanje konačnog izgleda sadržaja.

UI-6
UI-6

 

Na žalost, mobitel podržava L3 Widevine certifikat što drugim riječima gotovo sve video servise poput Netfixa limitira na standardnu definiciju rezolucije, a nema mogućnost niti HDR10 reprodukcije. Srećom, ne vrijedi za Youtube, iako je on druga vreća problema.

 

UI-7
UI-7

Zaslon u postavkama ima dva načina rada, a odnosi se na rezoluciju. Možete birati između pune ili smanjene rezolucije, no savjetujemo automatsku postavku. Ona že rezoluciju smanjiti kada mobitel uđe u način rada štednje baterije.

 

UI-8
UI-8

Jednake opcije postoje i za osvježavanje zaslona. Naime, ovaj zaslon podržava brzinu osvježavanja od 90 Hz. Ta mogućnost uvelike “zaglađuje” efekt scrollanja, no aktivni rad istovremeno naravno ima malo veći utjecaj na bateriju.

Zaslon će se također aktivno koristiti prilikom slikanja selfie slika te daje odlično osvjetljenje u mračni uvjetima. Moguće je naravno i isključiti tu opciju.

 

Kamere, glavna prednost P40 Pro modela

Picture serija ipak se fokusira na kamere što je svakako slučaj i sa P40 Pro modelom. Huawei se oslanja na Sonyjeve senzore što je svakako odlična vijest. Uz to, optiku im potpisuje Leica što ulijeva nadu u kvalitetu slika.

 

P40 Pro Kamere
P40 Pro Kamere

Sustav se sastoji od tri glavne kamere kojima korisnici imaju pristup. Četvrti senzor čiji je zadatak precizno računanje dubine za Bokeh efekt zamućenja pozadine.

Glavna kamera je standardno širokokutna te se koristi kod većine aplikacija za snimanje. Druga kamera je impresivna ultra-širokokutna za hvatanje još većeg dijela kadra. Treća kamera je pak periskopska zoom kamera koja se aktivira pri 5x na više zumiranju te je odlično stabilizirana.

Selfie strana ima jedan senzor dostupan korisnicima, dok drugi koristi IR spektar za identifikaciju i otključavanje, kao i zamućivanje pozadine.

 

Selfie kamera
Selfie kamera

Ono što ćete brzo primijetiti su različiti balansi bijele boje kada zumirate dovoljno da se aplikacija prebaci s jedne kamere na drugu. Taj dio ipak bismo voljeli da se softverski “izgladi” u nadolazećim ažuriranjima jer se hladna scena prebacivanjem brzo pretvori u žutu.

 

Glavna kamera

Kamera koju ćete najčešće koristiti najnoviji je Sony IMX700 Exmor senzor. Ima sveukupno 50 megapiksela te veliki senzor dijagonale 1/1,28 inča što konkurira novom Samsungovom 108 megapikselnom senzoru.

Kao i Samsungov senzor, ovaj Sonyjev u svom standardnom radu spaja susjedna četiri piksela kako bi se dobio jedan veći.

 

Dan Glavna kamera-1-2
Dan Glavna kamera-1-2

Tako se hvata puno više svijetla u kratkom vremenu i slike su puno jasnije čak i u svjetlosno zahtjevnim situacijama.

Kao i Samsungov senzor, veličina pojedinog spojenog piksela iznosi 2,44 µm što že dati vrhunske večernje, ali i noćne rezultate.

 

Večer Glavna-1
Večer Glavna-1

Ako odete u “Pro” način snimanja, u gornjem lijevom kutu imate opciju uključivanja 50 megapikselnog načina fotografiranja što vam daje iznimno oštre slike, no zahtjeva dobro osvjetljene scene kako bi se izvukao maksimum iz senzora.

Standardno, slike koje slikate biti će veličine 12,5 megapiksela iz već navedenih razloga.

Glavni senzor biti će korišten od 0,8x do 4,7x zumiranja. Manje od toga prebacuje se na ultraširoku kameru, a ako ima dovoljno svijetla, iznad 4,7 prebacuje se na periskopsku kameru.

 

Video mogućnosti

No, fotografija nije jedina impresivna mogućnost ove kamere. Snimanje je naravno omogućeno u stabilnoj 4K, 60 fps rezoluciji, no Sony se još jednom iskazao kod usporenih snimki.

Upravo je Sony bio prvi koji je u mobitele stavio “super sporo” snimanje sa 720 i 960 fps-a. Ovaj novi senzor diže standard te nudi vrhunsko FullHD snimanje usporene snimke do 960 fps-a, a omogućuje vam biranje 120, 240 ili 960 fpsa jednostavnim slajderom. No, sada ste samo na polovici slajdera.

Pomicanjem dalje dobivate opciju snimanja 1920 fps-a, a kao maksimum nudi se snimanje nevjerojatnom brzinom od 7680 fps-a. I sama aplikacija ističe kako je ova brzina idealna za snimanje “eksplozivnih” trenutaka. Pitanje je, kako ih snimiti. Kada krenete snimati, jasno će vam biti označen kvadrat u centru zaslona.

Kada se objekt počne micati ili prijeđe preko tog dijela, akticira se sporo snimanje. Isprobali smo efekt i pouzdano radi, no to naravno ovisi o sceni i koliko jasno kamera vidi subjekt.

Kod ovakvog snimanja rezolucija je 720p što će biti i više nego dovoljno za dijeljenje po društvenim mrežama, a sa dovoljno svijetla, kvaliteta snimke je odlična.

Ovakve funkcije za sada ipak otvaraju korisnicima veće mogućnosti od 8K snimanja po našem mišljenju.

 

Noćno snimanje

Onda tek dolazimo do noćnih fotografija. Idealne su i za večernju sliku te nam se dopada jer vrlo jasno daje aplikacija do znanja koliko dugo joj treba za “okidanje” jedne slike. Zahtjevne scene lagano traju po 5 sekundi.

 

Večernja, 5 sec snimanje-1
Večernja, 5 sec snimanje-1

Impresivan aspekt toga je što slikanjem više slika mobitel uspijeva zadržati visoku oštrinu iako naravno nismo bili mirni mi, a niti pas kojeg vidite na slici.

Tako se dobiva na pouzdanosti da će slike uspjeti od prve, što je bio problem kod prijašnjih modela.

 

Glavna, noć-1
Glavna, noć-1

Način snimanja fotografija i videa također se malo mijenja kada su svjetlosni uvjeti lošiji. Glavna kamera onda se koristi kod zumiranja sve do 9,5x jer ima bolje mogućnosti kod slabog osvjetljenja. Tek se oko 10x prebacuje na periskopsku leću.

Sve tri kamere podržavaju i “noćno” snimanje, no naravno glavni senzor je u njemu najbolji.

 

Ultraširoka kamera

Kamera za slikanje širih scena na ovom mobitelu jednostavno nema ravne kod konkurencije. Glavna je to prednost zahvaljujući vrhunskom 40 megapikselnom senzoru.

 

Večer Ultraširoka-1
Večer Ultraširoka-1

Ovdje se također spajaju pikseli pa dobivate odlične 10 megapikselne slike. Oštrina ostaje vrhunska, a solidni rezultati dobivaju se i kod većernjih snimaka.

Huawei ovaj senzor opisuje kao “Cinematic”. Naime, kod snimanja videa svaki senzor na mobitelima, a i kod većine fotoaprata koristi samo centralnih 8 megapiksela za snimanje 4K videa.

 

Dan Ultraširoka-1
Dan Ultraširoka-1

To znači da u usporedbi sa slikanjem, video je uvijek malo zoomiran, to jest odrezani su rubovi senzora.

Ovdje su ultrawide kamere na mobitelima odlične jer, iako je senzor odrezan, nudi veću širinu za video što vam otvara bolje mogućnosti snimanja, pogotovo u skučenijim kadrovima.

Huawei ide toliko daleko da je ultrawide senzor standardan kod snimanja videa, te je potrebno približiti slider na 2x zoom da se snimanje prebaci na glavnu kameru.

Omjer ovog senzora također je malo drugačiji sa 3:2 umjesto standardnih 4:3 koji se koristi na današnjim mobitelima.

 

Telephoto kamera

U davna vremena za zoom se koristila optika od 1,6x do 2x kod boljih mobitela. No, danas takve specifikacije nisu previše impresivne. P40 Pro koristi 5x zoom periskopsku optiku kako bi se senzoru omogućila ova razina približavanja.

 

Dan 5x zoom-1
Dan 5x zoom-1

Naime senzor ne sjedi odmah ispod stakla, već se svjetlost zrcalom šalje ispod mobitela kroz leće i sve do senzora udaljenog nešto više od centimetra u stranu.

 

Dan 10x zoom-1
Dan 10x zoom-1

Dobiva se optički zoom koji počinje od 4,7x do 5x, nakon čega se koristi digitalno zumiranje slike i kvaliteta naravno počinje opadati.

 

Dan 50x zoom-1
Dan 50x zoom-1

Ova kamera stabilizirana je toliko da omogućuje slikanje iz ruke i do 50x zumiranja, iako kvaliteta slike pati ekskluzivno radi digitalnog zumiranja.

 

Večer 5x zoom-1
Večer 5x zoom-1

Kamera se pali ako ima dovoljno svijetla oko 5x zoom-a, no u lošijim svjetlosnim uvjetima upaliti će se tek oko 10x zoom-a.

 

Večer 10x zoom-1
Večer 10x zoom-1

Riječ je o manjem 12 megapikselnom senzoru čiji že rezultati uvelike ovisiti o osvjetljenju, ali i čistoći zraka kroz koji fotografirate.

Večernja, vrlo slabo svjetlo, 5x zoom-1
Večernja, vrlo slabo svjetlo, 5x zoom-1
5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1