TESTOVI

Huawei P40 Pro: Idealan omjer dimenzija i performansi

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Operacijski sustav

Operacijski sustav vrlo je zanimljiva tema kod novijih Huawei mobitela, a P40 Pro nije razlika. Naime, Google više ne pruža svoje usluge Huaweiju, što donosi brojne promjene.

Kako smo spomenuli, sam osnovni Android otvoreni je kod koji Huawei može slobodno koristiti te tako P40 Pro dolazi sa najmodernijim Android 10 sustavom.

 

Android 10
Android 10

Tu je i nova verzija EMUI sustava na koji su se korisnici njihovih mobitela već naviknuli, a jednostavan je za korištenje. Istina, uzima jako puno dizajnerskih odluka od Applea i iPhonea, no to bi neke korisnike moglo dodatno nagnuti da probaju njihove uređaje.

Sustav sa OLED zaslonom ima standardno noćni način rada koji će dodatno štedjeti bateriju. Always-on opcija nudi prikaz sata cijelo vrijeme i kada je mobitel isključen, a ima mogućnost biranja više dizajna prikaza. Ako vam dosade, tu je i cijeli dućan sa besplatnim dizajnima, kao i onima koje ćete platiti za korištenje.

 

Gdje je Google?

No, ono što ćete brzo primijetiti je nedostatak ijedne Googleove aplikacije. Tako da ne dobivate Chrome, nema Youtubea, GMaila, a ono što najviše nedostaje je Google Play Store, iliti njihov dućan s apliakcijama.

Zapravo, nije toliki problem što nema dućana, već nedostaju i “Google Play Services” koje zahtijevaju neke aplikacije. Znamo kako je borba SAD-a i Kine urokovala nevolje u tehnološkoj industriji, a Huawei je ovdje izvukao deblji kraj, barem za sada.

 

UI-5
UI-5

Youtube se tako ne može pokrenuti. Točnije, pokrene se no upozorenje da nedostaju Google usluge i da ih vaš mobitel ne podržava brzo zatvara apliakciju.

Moguće ga je naravno gledati putem Huaweijevog Internet browsera. Iskustvo nije jednako kod samog korištenja sustava, no reprodukcija videa i sve funkcije rade sasvim normalno.

 

Koja je alternativa?

Kod ostalih aplikacija, stvar je pogotka i promašaja. Huawei naravno ima svoj dućan pod nazivom AppGallery, no ipak se još mora popuniti aplikacijama sa “zapada”.

 

UI-3
UI-3

No, to ne znači da huawei čeka sudbina Microsoftovog mobilnog sustava. Naime, sve Android aplikacije tehnički su podržane na mobitelu, dok god ne zahtijevaju Google za svoj rad.

Tako primjerice i Google Karte rade sasvim normalno, no nije moguće koristiti povijest kretanja i slične mogućnosti. Zato će vas sasvim normalno odvesti od jedne do druge točke.

 

UI-2
UI-2

Pitanje je kako doći do samih programa ako još nisu u AppGalleryju. Oni koji koriste mobitel neko vrijeme i spadaju u mlađu generaciju zasigurno znaju da su aplikacije zapakirane u obliku APK-ova, a najčešće se mogu skinuti sa službenih stranica developera.

Na primjer, Facebook tako nudi svoj APK gdje je na AppGalleryju samo link na njihovu stranicu gdje treba skinuti APK.

 

APKGallery
APKGallery

Ovom metodom možete skinuti bilo koju aplikaciju, te su sve nama funkcionirale normalno, koje nisu bile povezane sa Googleom.

No, aplikacije se onda ne mogu ažurirati što stvara dodatne muke. Na sreću, postoje dućani “trećih strana” koji imaju gotovo sve aplikacije, a i ažurirati će ih za vas poput Googleovog dućana.

Jedan primjer je APKPure sa kojega ste vjerojatno nekada i sami skidali poneki APK. Sa njega se sasvim lagano skinu popularne aplikacije poput Instagrama i Facebooka te Messengera i Watsapp-a. TikTok naravno uredno radi i na Huaweijevom AppGalleryju.

 

Ključni nedostaci (za sada)

Pitanje je onih malo ozbiljnijih aplikacija. Domaće banke tako već izbacuju svoje aplikacije za ovu platformu.

Vjerujemo da se to sastoji od provjeravanja radi li sve na postojećoj Android aplikaciji i davanja zelenog svijetla pa ne bi trebalo dugo trajati dok sve banke neće imati svoje aplikacije i na Huaweijevom AppGalleryju.

Za kraj, možemo potvrditi da većina aplikacija radi sasvim normalno iako ih morate drugačije skinuti. Zahtjeva jednaku količinu posla jednom kada skinete neki store poput APKPure-a kao kod standardnih Google sustava.

No, bitno je da korisnici razumiju u što se upuštaju prije kupnje, iako ne vidimo kako bi mlađoj generaciji ovaj sustav mogao predstavljati ikakav problem.

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1